用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英藝幼稚園(大埔) 大埔英藝家長請回應
樓主: Jasonlo
go

大埔英藝家長請回應

醒目開學勳章

Re: 大埔英藝家長請回應

Joy,
我見到你問歌莉亞的問題嘞, 其實對住一班兩歲的BB, 我諗無先生會用ORDER 的形式指示, 其實到時你大可直接同班主任講吓, 佢地都希望D小朋友聽指示的, 始終每個人都有自己性格, 有時做阿媽的都知唔晒, 何況係一個外人, 都要俾時間老師去了解學生, 而且小朋友面對老師又有另一套架(聽話好多!!)
至於創意, 真係好睇個老師本人引導, 好似我個女以前教小廚師時, 佢話屋企條金魚都係小廚師, 因為有帶帽(頭頂有舊白色嘢); 但另一年級時, 老師問什麼豆有什麼用法, 咁我個女答眉豆用黎煲粥(因為我經常這樣做), 不過老師話眉豆只用來煲湯, 我個女相當不快, 咁唯有同佢講先生可能唔識啦! 事後我同其他家長講開都話有咩理由話唔得架, 有咩係無可能呢!  所以真係好睇遇到邊個老師架.

醒目開學勳章

Anson&TulipMami ,
係呀, 今次都算係幾精彩的一次, D細路好開心.

我個女上星期六都好想去,可惜我地唔得閒,所以無去到,真可惜。

Kwan
我搬了去上水呀。

VENUSSUM,

多謝你的回應. 明白晒, 相信一定要多和MISS溝通..... 到時我一定抽多d時間去湊個仔返學, 可以多d見到miss傾下計.   希望我不要遇到 "眉豆miss"啦.  
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

Kwan,
多謝妳o的資料.

Venussum,
記得我嗎?新居住得慣嗎?幾時約我去妳新居探妳呀?
妳囝囝明年2月讀 N1, 我初初都諗住明年2月(剛2歲)讀, 但又怕他太細唔適應,所以決定讀明年8月呀.
我lee o個星期六去安基司(要預約)和英藝(walk-in) interview, 睇o下有冇機會同妳囝囝同班啦.

snoopylamlam,
如果你個囝囝讀明年8月, 就有機會同我個囝囝同班啦

醒目開學勳章

Joy,
"眉豆Miss" 要等佢升班至有機會遇到了   

snoopy_lamlam,
我當然記得你, 新居都已適應下來了, 有心, 你還keep我的電話嗎? 星期六日或假期, 我都多數在家, 你可打電話給我嘛, 我沒記錯你是住洞梓嗎?
你睇完有決定再話我知啦!  最緊要還是小朋友開心又學到嘢.

Joy,

妳囝囝已收o左佢呀.......讀半日還是全日呀?

VENUSSUM,
真開心妳記得我, 我當然有keep妳個電話啦.

係呀, 我住係洞梓呀. 到時我call 妳啦.
另外,咁快有派位結果咩? 會係點呀?

醒目開學勳章

snoopy_lamlam,
咁你得閒就打俾我啦!
今次自選派位唔得呀, 要等參加統一派位, 不過要到六月四日至有結果了.
該用戶已被刪除

snoopylamlam,
係呀, 收左, 全日班. 不過未有收到信CONFIRM. 你呢?

VENUSSUM,
高班就不怕啦, 希望我到時已可以教到我個囝話番個MISS(佢現在都駁嘴駁舌), 希望佢讀書時可以不畏強權啦.. 不過都要教佢識時物者為俊杰

Joy,
未呀, 今o個星期六walk-in interview,睇o下得唔得囉,
好似即時confirm喎.
皆因安基司約o左今o個星期六interview, 所以同時去英藝見.
我多數要囝囝讀半日.

VENUSSUM,
唔緊要啦, 可能統一派位會派番妳心儀小學. 希望在明天.

歌莉亞,
咁坐校車要幾耐呀?

粉嶺站應該大約8:10上車,不會坐太耐。
你要返工嗎?若不需返工,不如自己帶她返學更好。
你會不會參加BK聖誕個party?我今天報了名。

VENUSSUM
你個小朋友是仔還是女?派不派到心水學校呀?

醒目開學勳章

Joy,
啱架啦, 不過真係唔好撐咁'行'

snoopy_lamlam
我明白的, 所以都唔係好失望.

歌莉亞,
我大果個是女, 派唔到寶湖舊墟. 你囡囡呢?  有無D 意見可以俾吓我去撰擇 2nd & 3rd choice?  THANK YOU.

歌莉亞,
係呢, 歌莉亞你熟唔熟大埔呀, 你會唔會比囡囡讀大埔小學呀, 定在上水讀呀, 你有咩心水呀?

我都諗住自己帶jasper返學, 放學先坐校車呀!  

講開英藝校長, 上星期六的旅行中, 在開場叫小朋友做早操時, 語氣似乎有點粗魯, 她叫家長退後在小朋友玩遊戲的範圍時, 她非常大聲兼命令式說 : "所有家長同我退去紅線後, 吾好行入黎". 其實, 作為一個校長, 是否應以身作則, 說話時不要那麼粗魯呢 ? "同我" 一字是否可用 "請你們" 呢 ?

Alexmom,
我嗰日聽到校長咁講嘢, 都打左個突呀, 不過我估係因為當日塲面有啲失控至會咁卦... 因為之前聽校長講嘢, 唔覺佢有咁嘅問題。