用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好煩~~~~究竟我應該點做?
go

好煩~~~~究竟我應該點做? [複製鏈接]

我個小朋友而家兩歲半喇但係仲好似bb咁好多野都唔識,又未識講野, 一直都懷疑佢係咪有自閉証, 之前佢唔舒服睇開醫生問醫生有關問題, 佢話咁細個仲未做到test,因為佢本身有delay,所以如果而家做test可能會overlap. 打去cac問姑娘, 佢地又係話咁細好多野都未定,做唔到. 唔想咁早都diagnose一個小朋友係咪自閉wo. 想問究竟我應唔應該聽佢地咁講等下先定比錢出面d機構做test,不過好似都幾貴下.

另外想問如果有自閉既小朋友脾氣係咪會好大架, 我發覺佢越大脾氣越臭, 好難教到佢野.
   0    0    0    0

不論小朋友有無自閉, 未識講野, 同埋好多野都唔識的時候, 你應該盡快搵training 俾佢, 你可以俾佢上n 班先, 睇下佢跟唔跟到, 跟唔到的時候, 你可以搵小班的私人s位, 佢地老師都一定幫到你呀.

原帖由 ChingMan1002 於 10-3-25 14:08 發表
我個小朋友而家兩歲半喇但係仲好似bb咁好多野都唔識,又未識講野, 一直都懷疑佢係咪有自閉証, 之前佢唔舒服睇開醫生問醫生有關問題, 佢話咁細個仲未做到test,因為佢本身有delay,所以如果而家做test可能會overlap左.  ...

原帖由 ChingMan1002 於 10-3-25 14:08 發表
我個小朋友而家兩歲半喇但係仲好似bb咁好多野都唔識,又未識講野, 一直都懷疑佢係咪有自閉証, 之前佢唔舒服睇開醫生問醫生有關問題, 佢話咁細個仲未做到test,因為佢本身有delay,所以如果而家做test可能會overlap左.  ...

係呀,預期比0甘貴評估,
你都清楚小朋友delay問題,不如留番0的錢出去做訓練
你有無排cac評估呀??排0左先

小朋友脾氣大,因為佢唔識表達自己,所以先0甘
簡單單字講唔講到??定全部bb話

小朋友邊方面 delay ?? 差得多唔多? 準備返 n1未??

如我係你,會做一次評估的,做阿媽,真係好想知個仔有咩事.....貴一次,我會做的

我仔未足1.5歲做左評估,係的,cac尺度較鬆,會認為bb發展空間很大,而且,自閉同發展慢,係幼嬰期會幾似,所以唔會咁快diagnose,更唔想父母擔心

如你小朋友未開口說話,join一d playgroup玩下先,睇下佢d反應如何,不過,所有治療,都係趁小朋友細個開始做,效果大好多

我仔仔係cac評估時,只得小量單字,人比較敏,dr說當佢再講多d野,脾氣自己好,..原來,係真的

努力!

其實兩歲半已經唔細喇~好多如果有需要都入左學喇...一於要求做test先~排都唔知排幾耐啦~要盡快做評估呀!

原帖由 apple~y 於 10-3-25 15:46 發表

係呀,預期比0甘貴評估,
你都清楚小朋友delay問題,不如留番0的錢出去做訓練
你有無排cac評估呀??排0左先

小朋友脾氣大,因為佢唔識表達自己,所以先0甘
簡單單字講唔講到??定全部bb話 ...

冇錯...... 係自閉定唔係, 你都一樣係要幫番佢落後咗嘅嘢 (例如做ST), 要快啦......

其實是什麼標籤並不重要,孩子被叫做什麼,都是自己的寶貝。最重要的是家長知道孩子在哪些方面的發展比同齡的差,差多少。通常評估後,醫生會告訴父母孩子在智能發展、語言發展、大肌肉、小肌肉、社交方面慢了多少,這些就是父母需要針對、幫助孩子追趕的方向。

但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

我個仔1yr7m 做評估, now 2yr5m, 排到依家都未有服務, 都係自己自費. 你個小朋友仲唔做的話, touchwood 有需要時排到 3歲幾4歲先有 ga!

你可以去 step 做幼兒評估(唔係評自閉, 但會就小朋友既發展黎評), 唔理係咪自閉, 起碼知係咪遲同遲左幾多, 排住政府服務先啦~

當時收 $2500, 依家唔知有無貴左...

當時我問過之中, 得呢間有得排政府服務而係最平... 我唔知有無其他有得排而係更平的
‹ 上一主題|下一主題