用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試温書 ,唉!
樓主: tlomum
go

考試温書 ,唉! [複製鏈接]

醒目開學勳章

我囡 p.3, 每天放學後都只有用少少時間做功課,然後就睇電視, 玩 game. 星期六日都係玩, 從來唔溫書

阿囡細時我無逼佢, 現在佢大了, 我逼唔到.
不過佢成績唔差.

hello hello ~~

又要套用番八二定理.
八成人是普通的一羣,二成頂尖.
二成力可取80分.
另外個20分要用多八成力.

老實講,我都係個句:己所不欲,勿施於人.
有乜理由細路番學仲辛苦過大人番工.
坐牢都可以睇電視和打波啦.

應怎樣對自己的子女,各人都有不同看法.
過得到自己咪得囉.
千其唔好考第2都走去鬧,考第尾就走去讃.
無知是福

In the past, I study with my son together but he only got marginal pass.  Now, he is in P5 & not willing to study with me, then I told him if he fail in his examinations, then he has to repeat until he got good result.  
In the past examination, he got 80 marks in most subjects.  I felt that he is suddenly "開 hill" .

你真係好狠心
我自問做唔出

唔敢話你啱唔啱, 想知你女女多唔多笑? 性格開朗嗎?

原帖由 beywat496 於 10-3-25 23:13 發表
你講隻怪物, 我就是其中之一, 前年去年被眾網友眾親友笑到面黃, 話我變態, 迫死個囡, 鄰居報警話我虐兒, 威迫囡囡做功課動武,

事隔兩年, 如今囡囡非常有自信, .... 所謂, 一分耕耘, 一分收穫, 你付出的, 無白癈。
...

人生苦短
今日唔知聽日事
我覺得適當的吃喝玩樂一定要有

小朋友的時間表仲辛苦過大人
交換角色我都做唔到
快樂的童年對日後成長和性格都有好大影響

以前同班讀書最叻嗰d
出嚟做嘢完全兩回事

原帖由 beywat496 於 10-3-25 23:13 發表
你講隻怪物, 我就是其中之一, 前年去年被眾網友眾親友笑到面黃, 話我變態, 迫死個囡, 鄰居報警話我虐兒, 威迫囡囡做功課動武,

事隔兩年, 如今囡囡非常有自信, .... 所謂, 一分耕耘, 一分收穫, 你付出的, 無白癈。
...

教導兒女,各施各法。

最好的方法是什麼?    天曉得!

DBS現任C.校長當年在拔萃讀書,亦只是讀B班喳。

我都冇買NDS給她,因阿女話唔想要。她說:「我在PC玩夠夠啦。」

培養他們的「學習動機」最實際!!

我囡囡係經常笑口常開, 一早就會笑著同人講早晨, 性格極開朗, 要笑就大笑, 經常唸鬼主意引我們笑, 鐘意人多熱鬧同學仔, 全校車大多小朋友都鐘意同我囡玩, 可能她不區小節, 男仔頭性格吧。

其實囡囡被迫讀書, 不等於她抺去自已個人性格, 不等於唔識笑, 讀書同性格完全是兩馬事。

我早前已講過, 我迫個囡做練習, 同時間有做很多社交聯誼聚會, 我覺得性格品德也是不可缺少的。

要培養小朋友有自信, 有禮貌, 性格開朗成日笑, 真是一項漫長的工程, 我真的付出很多心機時間, 嘔心瀝血, 現在有小小成果感到恩惠。

我深相 : 無不勞而獲, 一分耕耘, 一分收獲, 付出努力不會白癈。:

純分享教囡心得, 如有開罪, 請見諒。

原帖由 vet 於 10-3-29 00:54 發表
你真係好狠心
我自問做唔出

唔敢話你啱唔啱, 想知你女女多唔多笑? 性格開朗嗎?

原帖由 beywat496 於 10-3-29 20:34 發表
我囡囡係經常笑口常開, 一早就會笑著同人講早晨, 性格極開朗, 要笑就大笑, 經常唸鬼主意引我們笑, 鐘意人多熱鬧同學仔, 全校車大多小朋友都鐘意同我囡玩, 可能她不區小節, 男仔頭性格吧。

其實囡囡被迫讀書, 不等於 ...

冲識笑,可能冲可以迫多 d

mee too! 再加默生字!

原帖由 天瑜 於 10-3-25 17:00 發表
Hi,

我會出一些工作紙俾佢做。

原帖由 happyvalley 於 10-3-29 21:23 發表

冲識笑,可能冲可以迫多 d

睇落你地個小朋友都幾好, 唉, 但係我就有好大問題, 我小朋友現在讀緊小三, 查實由小一開始, 成績已經係唔係咁好, 我又唔係無理佢, 每日放工返屋企, 都同佢check 功課, 好似我同佢一齊讀咁, 但佢數學次次都唔合格, .....我個小朋友其實又唔係超級懶人, 但佢又唔會自己主動去溫習, 每次都係我叫, 佢先至去溫, 老師就話佢似bb, 未'開hill',  剛剛佢同我講話派左數學卷, 又係唔合格, 你話點算, 人地話如果上小四, 會仲深, 我都唔知, 同唔同去讀多一年, 定係繼續讀, 有朋友話會hurt到佢, 但我又心諗, 佢又追唔上, 大家都辛苦.....有無人有高見呀.. thanks

原帖由 good 於 10-3-30 16:31 發表
睇落你地個小朋友都幾好, 唉, 但係我就有好大問題, 我小朋友現在讀緊小三, 查實由小一開始, 成績已經係唔係咁好, 我又唔係無理佢, 每日放工返屋企, 都同佢check 功課, 好似我同佢一齊讀咁, 但佢數學次次都唔合格, .. ...

重讀會影響一生。

玩下數學遊戲書,可以培養興趣及自信心,及多多練習思考。

見到你地兩個自稱怪物既人都唔知好褸定好笑。你們的邏輯是:愉快學習就不能有效學習。要有效就必定要地獄式訓練。錯!

BK有大把人可以教仔教到既愉快,又有卓越!而且親子關係好絕。

人生路何漫長,學習是馬拉松,不爭朝夕。我見過很多小時了了的學生,因為受不住家長的操練,到中學時成績江河日下,而且不但學業成績下滑親子關係亦同時陪葬。

無論如何,七歲的所謂領先,是絕不可靠的。大把家長覺得初小不需太早催谷,而讓你們一讓,到中學時,靠的是IQ、自發性時,情況就完全是兩回事。

eviepa

原帖由 good 於 10-3-30 16:31 發表
睇落你地個小朋友都幾好, 唉, 但係我就有好大問題, 我小朋友現在讀緊小三, 查實由小一開始, 成績已經係唔係咁好, 我又唔係無理佢, 每日放工返屋企, 都同佢check 功課, 好似我同佢一齊讀咁, 但佢數學次次都唔合格, .. ...

咁似我仔既. (被老師話佢係BB)

今時今日佢地重系細,將來佢地大咗,就唔到你話事啦! 現今有好多人,細時都好讀到書,一上到中學佢就唔采你......

I am afraid the heavily drilled kids will get psycological and physiological problems one day.
My son always peel off the skin of fingers under stress and some kids whose parents trained them hard suffer from health problems.
Afterall, human needs balanced life.

milkylok你的小朋友識'開hill'就已不用担心,其實我覺得小朋友讀書要迫和自己讀係兩回事,我就迫到無晒氣,希望佢出年五年級會'開hill':
‹ 上一主題|下一主題