用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友戴壓力鏡一問
樓主: jocelyn123
go

小朋友戴壓力鏡一問   [複製鏈接]

我都係用bump 棒, 記得有一次起床後, 佢話唔舒服要立即脫, 我急起來唔記得弄濕支棒, 真是吸不出鏡, 後來因為多了淚水再試便可以, 最好在起床一會夠淚水時才脫鏡.

最重要還是買多一支棒棒放在家作後備好d !

原帖由 jjhwong 於 10-10-6 19:10 發表
可否分享吓你們的小朋友是用那種方法來脫眼鏡呢? 我女女是用一隻bump來脫,但女女的同學,她們不是在太子那間配的,她們是用手在眼角一拉,壓力鏡便可自動脫下來,其實那一個方法會好一些呢? 老實說真是有些担心如果bump ...

醒目開學勳章

KelvinMaMa,
  Would you please PM your clinic's information to me?  Thanks!

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-5 14:30 發表
ThanThan2000,

壓力鏡只可以控制在500度以下的近視, 亞仔兩隻眼都超過500度, 佢K2已開始戴眼鏡, 已習慣要看得很清楚, 還有個子很高, 每每坐在後排, 所以現在25/150度在上堂時都要戴眼鏡, 一般五百度以下戴了壓力鏡, ...

有些因為日間工作不能戴眼鏡的人, 都會在晚上戴壓力鏡, 不過每天要戴起碼7-8小時, 戴了鏡要立刻上床, 未必個個成年人做得到 !

原帖由 ken9989 於 10-10-7 00:25 發表
我想問下大人戴的話又有無效?

亞囡一開始視光師已經教佢先滴潤滑液落眼後拉眼角,鏡片就會掉下,要用手接著以防跌崩鏡片 ---> 亞囡試過 polish 要 $200。個 bump 係 for emergency use ---> 有時鏡片會移位就要用 bump。我有朋友囡初係用 bump 過一排都改用手拉。

亞囡又試過瞓覺時跌咗鏡片,初初以為除咗唔知,揾一大輪,後尾醒起視光師之前提過至識得喺床度揾返。

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-6 19:25 發表
我都係用bump 棒, 記得有一次起床後, 佢話唔舒服要立即脫, 我急起來唔記得弄濕支棒, 真是吸不出鏡, 後來因為多了淚水再試便可以, 最好在起床一會夠淚水時才脫鏡.

最重要還是買多一支棒棒放在家作後備好d !

...

可否pm 資料給我. 謝謝 !

原帖由 jjhwong 於 10-9-30 13:34 發表
我女女今年8月開始配戴左壓力鏡,其實我都考慮左好耐先至決定同女女配,因為我女女係一個好麻煩嘅人,公主病,怕佢吾肯戴,起初我都担心佢自己handle吾到,但出乎我意料之外,佢戴左一星期左右便快可以適應到副lense,而且仲 ...

想問下, 戴了鏡要立刻上床係咩意思? 戴了是否看東西會不清楚 or 不舒服 ?
是否一起床便要即除 ?

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-7 09:22 發表
有些因為日間工作不能戴眼鏡的人, 都會在晚上戴壓力鏡, 不過每天要戴起碼7-8小時, 戴了鏡要立刻上床, 未必個個成年人做得到 !

護士話硬鏡係要用bump先可以除, 等我下次覆診直接問視光師, 不過都要半年後 !

你個支是什麼潤滑液 ? 我都想買支試下, 是否一滴之後拉眼角就會脫下 ?

原帖由 Rattie 於 10-10-7 09:47 發表
亞囡一開始視光師已經教佢先滴潤滑液落眼後拉眼角,鏡片就會掉下,要用手接著以防跌崩鏡片 ---> 亞囡試過 polish 要 $200。個 bump 係 for emergency use ---> 有時鏡片會移位就要用 bump。我有朋友囡初係用 bump 過一排 ...

戴了鏡係完全高清的, 不過戴了最好保持閉上眼睛, 這樣可以避免鏡片走位, 如果走了位又唔知, 翌日較果就會不好了.

一起床後幾分鐘眼睛濕潤後便可以脫下來.

原帖由 qkhui 於 10-10-7 10:21 發表
想問下, 戴了鏡要立刻上床係咩意思? 戴了是否看東西會不清楚 or 不舒服 ?
是否一起床便要即除 ?

嗰支係 Boston 嘅舒適液,滴一滴落眼就夠,拉眼角就會脫下,亞囡戴鏡前都要滴一滴落鏡片度,原來你咃唔洗,你下次同我問吓滴得多有冇 side effect please。唔該哂。

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-7 10:39 發表
護士話硬鏡係要用bump先可以除, 等我下次覆診直接問視光師, 不過都要半年後 !

你個支是什麼潤滑液 ? 我都想買支試下, 是否一滴之後拉眼角就會脫下 ?

...

我地每晚用完鹽水洗過以後, 就可以直接戴上, 亞仔已經話好夠濕潤, 有些朋友直接從浸住的鏡盒取出就戴 !

原帖由 Rattie 於 10-10-7 11:37 發表
嗰支係 Boston 嘅舒適液,滴一滴落眼就夠,拉眼角就會脫下,亞囡戴鏡前都要滴一滴落鏡片度,原來你咃唔洗,你下次同我問吓滴得多有冇 side effect please。唔該哂。
...

我咃都會用鹽水沖洗,今晚試吓就咁戴先。

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-7 11:48 發表
我地每晚用完鹽水洗過以後, 就可以直接戴上, 亞仔已經話好夠濕潤, 有些朋友直接從浸住的鏡盒取出就戴 !

Could you please pm the address/phone of the shop to me? Thanks.

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-5 13:15 發表
我地都係係太子個間, 七月尾開始戴, 亞仔近視有五六百幾度, 現在戴了兩個月已穩定了, 現在近視25度 / 150度, 100及50度散光也沒有了, 日間要戴眼鏡上學, 不用上學時, 日間及游水都可以唔戴眼鏡, 起初戴鏡都有很多預 ...

Could you please pm the address/phone of the shop to me? Thanks. 引用:
原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-5 13:15 發表
我地都係係太子個間, 七月尾開始戴, 亞仔近視有五六百幾度, 現在戴了兩個月已穩定了, 現在近視25度 / 150度, 100及50度散光也沒有了, 日間要戴眼鏡上學, 不用上學時, 日間及游水都可以唔戴眼鏡, 起初戴鏡都有很多預 ...
:-D

Could you send me the information,please?

thanks.....

KelivinMaMa,你係吾係在太子配嫁? 其實我都問過護士,佢哋吾主張用手除,因為怕副鏡飛跌左落地,但我又覺得如果學埋用手除都OK喎,因為就算真係吾見哂啲pump都有個backup! 所以我女女都試緊用手除.

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-7 10:39 發表

...

講漏咗 ---> 滴一滴舒適液落眼,拉眼角眨一眨眼鏡片就會脫下,係要小心d接住。

噚晚試吓就咁戴,但亞囡話滴咗舒適液先戴舒服 d wor,可能係習慣咗。

jjhwong,

都係太子, 我都是較喜歡用棒, 不過都想學下用手脫.

Rattie,

Manning / Watson 有無得買 ?
拉眼角是平拉還是向上拉 ?

原帖由 jjhwong 於 10-10-8 12:05 發表
KelivinMaMa,你係吾係在太子配嫁? 其實我都問過護士,佢哋吾主張用手除,因為怕副鏡飛跌左落地,但我又覺得如果學埋用手除都OK喎,因為就算真係吾見哂啲pump都有個backup! 所以我女女都試緊用手除.

...

細細支 @ $50,Manning 有,眼角微向上拉後眨眼。

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-8 12:45 發表
jjhwong,

都係太子, 我都是較喜歡用棒, 不過都想學下用手脫.

Rattie,

Manning / Watson 有無得買 ?
拉眼角是平拉還是向上拉 ?

我女女試左用手除,但正係右眼得,左眼吾得.

‹ 上一主題|下一主題