用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友戴壓力鏡一問
樓主: jocelyn123
go

小朋友戴壓力鏡一問  

請問灣仔邊度呀 ?  

原帖由 Rattie 於 10-9-28 11:30 發表
$85 in Wanchai.

Snowy 2006,

Please pm me the information of your 視光師.
Thank you very much.

United Optical, CC Wu Bldg, 302 Hennessy Rd where there are also Park'n Shop & McDonald's.
原帖由 ypmummy 於 10-9-28 11:44 發表
請問灣仔邊度呀 ?  

我女女今年8月開始配戴左壓力鏡,其實我都考慮左好耐先至決定同女女配,因為我女女係一個好麻煩嘅人,公主病,怕佢吾肯戴,起初我都担心佢自己handle吾到,但出乎我意料之外,佢戴左一星期左右便快可以適應到副lense,而且仲自己一手一腳搞點哂成個程序,我真係吾相信囉! 係值得讚佢嘅! 其實小朋友原來係好易適應到的.

我都係向太子個間配,佢哋價錢好老實,姑娘同視光師都好好,好細心,有問必答.但每次約左時間都要等好耐. 我覺得如果吾想小朋友近視不停增加,配戴壓力鏡真係一種好好的方法.

Snowy 2006,

請問遠視可佩戴嗎?請將視光師資科PM給我。

謝謝

Hi jjHwong,

Can you please PM the clinic detials to me?

原帖由 jjhwong 於 10-9-30 13:34 發表
我女女今年8月開始配戴左壓力鏡,其實我都考慮左好耐先至決定同女女配,因為我女女係一個好麻煩嘅人,公主病,怕佢吾肯戴,起初我都担心佢自己handle吾到,但出乎我意料之外,佢戴左一星期左右便快可以適應到副lense,而且仲 ...

Please check pm !
原帖由 EmilyandJason 於 10-9-30 17:16 發表
Hi jjHwong,

Can you please PM the clinic detials to me?

Could you pm me the name of shop & address, thanks

原帖由 snowy2006 於 10-3-27 13:25 發表
Polyvision 都好好,視光師全部都是理工眼科畢業,service很好,到期覆診会有email 或电话通知,不過價錢比交昂貴,两年前都要收HKD15,000. (一次過付款) 很多mammy都知,要book 好耐。

而朋友介绍我去另一間在太子道,價錢比交 ...

原帖由 snowy2006 於 10-3-27 13:25 發表
Polyvision 都好好,視光師全部都是理工眼科畢業,service很好,到期覆診会有email 或电话通知,不過價錢比交昂貴,两年前都要收HKD15,000. (一次過付款) 很多mammy都知,要book 好耐。

而朋友介绍我去另一間在太子道,價錢比交 ...

請問可否P.M個間戴壓力鏡中心資料給我?
萬分感謝!

原帖由 jjhwong 於 10-9-30 13:34 發表
我女女今年8月開始配戴左壓力鏡,其實我都考慮左好耐先至決定同女女配,因為我女女係一個好麻煩嘅人,公主病,怕佢吾肯戴,起初我都担心佢自己handle吾到,但出乎我意料之外,佢戴左一星期左右便快可以適應到副lense,而且仲 ...

Hi jjhwong,

請問可否p.m 有關太子間壓力鏡中心資料給我?

萬分感謝!

我地都係係太子個間, 七月尾開始戴, 亞仔近視有五六百幾度, 現在戴了兩個月已穩定了, 現在近視25度 / 150度, 100及50度散光也沒有了, 日間要戴眼鏡上學, 不用上學時, 日間及游水都可以唔戴眼鏡, 起初戴鏡都有很多預料不到的事情, 早上試過鏡片走位, 紅了六天, 初初戴後有影像重疊, 散光好像嚴重了, 這都是眼睛在調節中的情況, 兩個星期後已習慣, 我在頭一個月都陪亞仔睡, 現在他晚上一tick 便可以把鏡戴上.

最好讓小孩明白戴鏡的好處和初期有些少不舒服, 因為不願意情況下去試, 好難成功, 選在長假期時才開始戴亦很重要.

回覆 71# KelvinMaMa 的文章

KelvinMaMa,
我有些不明白,"日間要戴眼鏡上學",視力不是可以維持8小時嗎?
另外,近視會減少嗎?可否給我太子個間的地址,謝謝!

ThanThan2000,

壓力鏡只可以控制在500度以下的近視, 亞仔兩隻眼都超過500度, 佢K2已開始戴眼鏡, 已習慣要看得很清楚, 還有個子很高, 每每坐在後排, 所以現在25/150度在上堂時都要戴眼鏡, 一般五百度以下戴了壓力鏡, 日間都可以唔戴眼鏡 !

戴壓力鏡是幫助近視不加深, 以往一年加一百至百五, 好嚇人架, 只要每晚戴足8小時, 希望可以唔加深啦 !

稍後pm 你地址啦 !

原帖由 ThanThan2000 於 10-10-5 14:04 發表
KelvinMaMa,
我有些不明白,"日間要戴眼鏡上學",視力不是可以維持8小時嗎?
另外,近視會減少嗎?可否給我太子個間的地址,謝謝!

回覆 73# KelvinMaMa 的文章

KelvinMaMa,

謝謝你的解釋,明白了,亞仔會不會在睡覺時不知不覺擦眼睛而令眼睛受傷?
另外,壓力鏡的質地和one day con 相似嗎?

無論大人小朋友都唔知自己睡覺時有否擦眼睛 ! 壓力鏡是硬鏡, 一定要用一枝類似bump 的小棒才可以脫下, 若戴了硬鏡睡覺而擦眼睛, 一定感到不舒服而停止擦眼, 所以讓有自理能力的小朋友配戴較為適合.

如果小朋友剛開始有近視, 可以看多一年其加深速度才決定配戴與否 !

原帖由 ThanThan2000 於 10-10-5 15:05 發表
KelvinMaMa,

謝謝你的解釋,明白了,亞仔會不會在睡覺時不知不覺擦眼睛而令眼睛受傷?
另外,壓力鏡的質地和one day con 相似嗎?

pm了你, 想問問眼鐘行的詳細地址電話, 謝謝你~

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-5 15:30 發表
無論大人小朋友都唔知自己睡覺時有否擦眼睛 ! 壓力鏡是硬鏡, 一定要用一枝類似bump 的小棒才可以脫下, 若戴了硬鏡睡覺而擦眼睛, 一定感到不舒服而停止擦眼, 所以讓有自理能力的小朋友配戴較為適合.

如果小朋友剛開 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆 6# KelvinMaMa 的文章

請將視光師資科PM給我.

KittyMum

壓力鏡

原帖由 KelvinMaMa 於 10-10-5 15:30 發表

如果小朋友剛開 ...

Hi KelvinMaMa,

pls send the prince edward clinic address to me.

thanks
Sumpak

回覆 64# jjhwong 的文章

hello jjhwong,

would u pls pm me the address of the Prince Edward clinic ?

thanks a lot
eoma

可否分享吓你們的小朋友是用那種方法來脫眼鏡呢? 我女女是用一隻bump來脫,但女女的同學,她們不是在太子那間配的,她們是用手在眼角一拉,壓力鏡便可自動脫下來,其實那一個方法會好一些呢? 老實說真是有些担心如果bump不見了,那怎麼辦呢? 是不是用手會方便些呢? 而且有的時候當女女的眼睛太乾,當她要把眼鏡脫下時,她的眼珠好像快要被那bump吸了出來,你們有沒有這種情況出現呢?