用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友戴壓力鏡一問
樓主: jocelyn123
go

小朋友戴壓力鏡一問   [複製鏈接]

Snowy 2006

Can you pm the eye clinic details to me?tks

回覆 41# jocelyn123 的文章

回覆 32# snowy2006 的文章

pls pm detail address and tel #!

Thank you so much!!

Snowy 2006,

Can you please PM the clinic detials to me?

好奇一問,
會不會習慣後,日間都要帶隠形眼鏡,唔肯帶番眼鏡架.
另有冇小學唔比帶隠形眼鏡?
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-4-22 11:08 發表
好奇一問,
會不會習慣後,日間都要帶隠形眼鏡,唔肯帶番眼鏡架.
另有冇小學唔比帶隠形眼鏡?

壓力鏡只限於晚上戴, 日間唔需要戴的.

我都考慮過幫呀女配壓力鏡, 幾個月前去Poly U 的 Polyvision check 眼, 近視加深咗, 當時視光師都有介紹呢款鏡片, 價錢好似第一年$19000, 包全年檢查, 之后的檢查費每次計. 后來去另一間眼鏡店配眼鏡, 同視光師傾開, 佢話好方便, 價錢仲平30%. 我只係擔心呀女瞓覺的睡姿, 佢好反瞓, 又怕佢摔眼會擦傷眼角膜, 所以仲係15/16中.

snowy2006

Can you pm the eye clinic details to me?

Thanks

請問是否有散光不能配壓力鏡

想問幾歲才適合開始配帶壓力鏡?小兒現在5歲. 近視175度, 醫生說可能是遺傳, 因本人很深近視, 故想幫兒子配帶壓力鏡.

小兒現在6歲, 都是Daddy遺傳近視, 在今年4月16日開始帶壓力鏡, 之前近視都係175度, 翌日見視光師, 近視一隻眼100度, 另一隻眼125度, 4月23日再覆診, 近視一隻眼50度, 另一隻眼25度, 小兒很開心, 上學不要帶眼鏡!

Barbara

原帖由 gundomwing 於 10-4-30 14:49 發表
想問幾歲才適合開始配帶壓力鏡?小兒現在5歲. 近視175度, 醫生說可能是遺傳, 因本人很深近視, 故想幫兒子配帶壓力鏡.

謝謝回覆!

醒目開學勳章

想請問帶壓力鏡近視可以減少嗎?我個視光師話只可以控制唔加深,但已經有的近視系無得減喔
原帖由 Barbarasin 於 10-4-30 16:40 發表
小兒現在6歲, 都是Daddy遺傳近視, 在今年4月16日開始帶壓力鏡, 之前近視都係175度, 翌日見視光師, 近視一隻眼100度, 另一隻眼125度, 4月23日再覆診, 近視一隻眼50度, 另一隻眼25度, 小兒很開心, 上學不要帶眼鏡!
:wa ...

我估計早上一定沒有問題, 但晚上小兒又沒有向我說看不到遠的東西, 進展比想像中好!

Barbara

原帖由 lkv945 於 10-4-30 17:10 發表
想請問帶壓力鏡近視可以減少嗎?我個視光師話只可以控制唔加深,但已經有的近視系無得減喔  

醒目開學勳章

thanks!我個小朋友一年內近視加深佐100度,視光師建議帶漸進式眼鏡 希望可以控制近視唔好加深得太快
原帖由 jediknight 於 10-4-30 17:32 發表
Surely not!

帶壓力鏡近視 is not able to control the increase in the degree of short-sighting, not to say to reduce the degree.

The increase in the degree of short-sighting is due to the over-growt ...

各位媽咪 :

想問你地買 Menicon Progent 除蛋白幾 $ 呀 ?

我買開就 $88/box, 想問你地會唔會平 D ???

各位媽咪 :

想問下你地買 Mericon Progent 除蛋白幾 $ 呀 ?

我係配鏡度買開就 $88/box, 出面唔多覺有眼鏡店有得買, 唔知你地係邊度買, 會唔會平 D 呢 ?

$85 in Wanchai.

原帖由 ypmummy 於 10-9-28 10:23 發表
各位媽咪 :

想問下你地買 Mericon Progent 除蛋白幾 $ 呀 ?

我係配鏡度買開就 $88/box, 出面唔多覺有眼鏡店有得買, 唔知你地係邊度買, 會唔會平 D 呢 ?

‹ 上一主題|下一主題