用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友戴壓力鏡一問
go

小朋友戴壓力鏡一問   [複製鏈接]

我小朋友近視加得很快,請問戴壓力鏡好唔好呢?安全嗎?
   36    0    0    0

囝囝已戴咗7個多月,效果好好,佢係自己戴同除,但係清潔同消毒鏡片,配件就我做

原帖由 jocelyn123 於 10-3-24 18:07 發表
我小朋友近視加得很快,請問戴壓力鏡好唔好呢?安全嗎?

醒目開學勳章

係唔係個個人都可以戴嫁? 可否說一下詳細情形.

ok 架,今时今日 新科技,已经很小人會過敏。
呀仔用了三年,免去了打波運動时被人不碰跌眼鏡, no problem!

PS. 不過只針對近視,對散光没有幫助。

其实很间单,每天晚上带着合適的壓力鏡睡覺, 最好8小時以上,以便把眼角膜固定在没有近視 的弧度上,起床後脫下便可。習慣便不會感覺麻烦。

這様便足夠日間活動,視力清澈。

可是晚上便打回原形,近視從现,不過很安全,keep住带可防止近視加深。

小朋友戴壓力鏡一問

我的女兒8歲,年半近視加深咗250度,所以改戴壓力鏡,用咗4個月都0K,佢現在425度近視,日間唔用戴眼鏡,佢好開心,不過晚上戴壓力鏡有時會有些不適,有時會唔開心.如果依足指示,相信是安全的.

coraw911:
我囡也是8歲,左眼375,右眼175,我也想給她戴,但她是很膽小的人,我想暑期時才給她戴,可以有多d時間適應,我想問由配到試到正式帶要多久?在那裡有得配?戴多久要再配副新的?價錢又多少?thanks a lot!

原帖由 coraw911 於 10-3-26 00:05 發表
我的女兒8歲,年半近視加深咗250度,所以改戴壓力鏡,用咗4個月都0K,佢現在425度近視,日間唔用戴眼鏡,佢好開心,不過晚上戴壓力鏡有時會有些不適,有時會唔開心.如果依足指示,相信是安全的. ...

無話幾多度開始戴既,有同学 500幾度才试戴。我仔仔開始戴時 大概左眼100,右眼150度。三年以來近視没有加深。你可以说他近視不算深,不過眼见其他同学一年比一年深 一,二百度近視...精靈大眼變成大500度大近視。

複診時通常星期六下午去clinic check眼,而仔仔会在星期五skip 一次吾戴lens, 以便把眼球近視打回原形,有没有加深 这樣才check 得真。

回覆 4# mayc 的文章

我的女兒未戴壓力鏡前,從不肯給我滴眼水,但我向她解釋戴壓力鏡是對她好的,所以她願意嘗試.我朋友的兒子也是這樣害怕,他也成功了.不用担心,視光師有辦法的.我朋友去polyvision,而我就去另一間.價錢大家差不多,約15,000元.(包1年覆診)鏡片約用年半,如度數不增加,下次可以平d,因不用重新再做,我覺得去polyvision會好d,因朋友話equipments & service 好好,視光師數1,2,3就戴了,好似変magic咁,不過只有旺角polyvision才有得配.

Hello 各位妈妈,
最初我發现仔仔P.4 时只有50度近視 ,半年後開始側頭咪眼看電視,一 check之下發现左眼100 右眼150度近視 + 小小散光,所以要戴眼镜。

後來因为swimming lesson 遺失眼鏡幾次,而學校體育堂打籃球时被人撞碎眼鏡,幾乎破相。考濾了一个暑期,P.5 才改戴壓力鏡,一直到现在F.2。最重要吾影響日常活動,視力清澈,keep住每日带 又可以防止近視加深。。

戴壓力鏡就好像戴 contact lens(硬鏡)一樣,只不過晚上带着睡覺,起床後脫下便可。從來未戴過contact lens 既小朋友要多d時間適應,如果好吾舒服的話,要脫下來用鹽水沖洗再戴,因为 一粒灰塵 或者戴吾安位都会吾舒服。

eye clinic D 姑娘有辦法教点樣沖洗 浸泡镜片,最初由我做。習慣了便不會感覺麻烦。今天仔仔9 秒9 便戴好了眼镜上床睡覺。

coraw911,
你囡囡好乖,害怕都肯聽教 願意嘗試。

我都有去旺角polyvision check 眼,後來朋友价绍我去另一間,價錢比polyvision 便宜一半(包1年3次覆診),視光師亦很有心机詳細解释。如果保養得好,鏡片可用2年。

小朋友通常身體發育至18 yrs,眼睛也一樣,18 歲後近視才会停止加深,因此要把握时间,早D keep 住,如果側頭咪眼看東西的话, 要特别留意,因为左 右眼近視吾balance,通常深近視的一邉会加深得特别快,日子耐左 可能会变成 lazy-eye。

quote "15,000元.(包1年覆診)鏡片約用年半"

咁一個月差不多要一千元,請問要戴幾耐,是否戴到18歲
Thanks

請問幾多歲才開始配帶,我仔就快5歲,近視175度

Polyvision 都好好,視光師全部都是理工眼科畢業,service很好,到期覆診会有email 或电话通知,不過價錢比交昂貴,两年前都要收HKD15,000. (一次過付款) 很多mammy都知,要book 好耐。

而朋友介绍我去另一間在太子道,價錢比交便宜,眼镜片是made in Japan,保養方面跟處理一般硬鏡一樣,視光師只有一位,好nice 有問必答。記憶中 頭一年,好像一至两個月 check 一次 眼 (約30mins),之後每年 check 一次(免费)。價錢實際,镜片, 药水,去蛋白药丸 都可以分開来買,所以我只買lens(約HKD3,800. 一對), 其他会去外面药房買 比交便宜,check 眼時 亦会check 镜片, 如果保養得好,絕對不会要求配新镜。

我仔仔用了2 年9 個月 才買新镜,三年多以来,只買過两次镜片和 頭一年既登記费,新镜起码用多2年半。我没有再去外面比交價錢 和 service, 因为我覺得这様都ok。

親屬聚会,眼看差不多所有小孩都要戴眼镜,最少的也有2百幾度...唉! 只有我仔仔和4歲小表妹不用戴眼镜。

請問可否pm太子道的電話俾我, thanks a lot

原帖由 snowy2006 於 10-3-27 13:25 發表
Polyvision 都好好,視光師全部都是理工眼科畢業,service很好,到期覆診会有email 或电话通知,不過價錢比交昂貴,两年前都要收HKD15,000. (一次過付款) 很多mammy都知,要book 好耐。

而朋友介绍我去另一間在太子道,價錢比交 ...

Hello,

曾經pm我的媽媽,please check pm。

halriys  請給我資料, 謝.  發表於 12-6-24 17:06
‹ 上一主題|下一主題