用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 宜家用緊個書包開始爛, SPI有無介紹?
go

宜家用緊個書包開始爛, SPI有無介紹?

睇到 SPI  SMART-LITE  同 ACTIVE 邊個好D?

有小朋友用緊比D意見.  (囡囡現小一, 要輕身)

邊到買有折?

MANY THANKS!

SPl又重又易爗缐,捱到一年算你好野.
不妨睇下spartan,仔用左兩年都未闌,又輕.

原帖由 bb12345 於 10-3-24 15:51 發表
睇到 SPI  SMART-LITE  同 ACTIVE 邊個好D?

邊到買有折?

無知是福

原帖由 bb12345 於 10-3-24 15:51 發表

邊到買有折?

見現成有人用緊的, active似乎比smart_lite好,如果你有興趣可以試試上專門店(油麻地那間)試勻晒咁多款先買(最好帶定10本8本書去試),因為有朋友試過試差不多半個鐘都無人話你。(不過新款通常無折)

奇怪一問,你而家用緊那款書包?咁快爛?(雖然我過開學用左一星期就已經爛的卡通書包和三個月就爛的某兩大牌子書包)

愛收集舊書包、背囊的傻人

醒目開學勳章 王國長老

當真? 我又無用過SPI, 順便一提, 吉之島有D promo, 不過無夾開價唔知係咪真係平
我女小一時買左個zeven, 果時都係600幾, 而家升價, 900了! 不過用足4年, 想點丫...........心大心細應唔應該買zeven定其他牌子......(其實嚴格黎講係殘左, 殘到好肉酸, 唔係爛)
有人話chiropak好用, 不過我唔鐘意d款.....
原帖由 brian61950 於 10-3-25 07:05 PM 發表
SPl又重又易爗缐,捱到一年算你好野.
不妨睇下spartan,仔用左兩年都未闌,又輕.

真架,但SPI 好識做生意,年年攞書個日佢梗在場,仲有埋校章及送考試袋,我仔一年級時就賴佢野.
二年級見spartan都有挍章又輕就用到而家三年級了.但冇野送.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-8 19:37 發表
當真? 我又無用過SPI, 順便一提, 吉之島有D promo, 不過無夾開價唔知係咪真係平
我女小一時買左個zeven, 果時都係600幾, 而家升價, 900了! 不過用足4年, 想點丫...........心大心細應唔應該買zeven定其他牌子......( ...
無知是福

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-8 19:37 發表
我女小一時買左個zeven, 果時都係600幾, 而家升價, 900了! 不過用足4年, 想點丫...........心大心細應唔應該買zeven定其他牌子......( ...

哎呀!四年前啲款唔錯0架,以前我記得好似仲有顏色筆一起,相反上次帶仔仔去試揹今年的細碼,就覺得嘛嘛哋。
而我有同事在學校見SPI做promo,咪買咗一個比小一的兒子用,雖然冇聽呿講賴呿野,但我同事話書包唔算太輕,見個仔用得嘛嘛哋。

醒目開學勳章 王國長老

我唔鐘意佢鬼咁多扣, 見到都煩........(講真d小朋友邊有咁好氣丫, 如果唔扣就唔護脊, 咪即係無用!)
原帖由 Loklok2 於 10-4-8 08:18 PM 發表

哎呀!四年前啲款唔錯0架,以前我記得好似仲有顏色筆一起,相反上次帶仔仔去試揹今年的細碼,就覺得嘛嘛哋。
而我有同事在學校見SPI做promo,咪買咗一個比小一的兒子用,雖然冇聽呿講賴呿野,但我同事話書包唔算太輕,見個仔用得嘛 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-8 23:31 發表
我唔鐘意佢鬼咁多扣, 見到都煩........(講真d小朋友邊有咁好氣丫, 如果唔扣就唔護脊, 咪即係無用!)

我都有同感呀!唔扣就唔護脊, 咪即係無用!

醒目開學勳章

請問lego書包好唔好?  應該幾時買書包? 如果等到8月暑假至買, 會唔會比人買晒?

Which brands of the school bag is suitable for P. 1 kids, especially for those very thin and small?  I doubt if my kid can carry, she is small and skinny.

醒目開學勳章

一年內SPI ,Dr.Kong,Lego都買過,全部唔掂....
唯一係seven,咩上身真係輕好多,冇得比

Lego is durable.  My daughter has been using this school bag since P1 until P3 now.   I have never been compared lego with seven.   Any member has comment on these 2 brands ?

SPI super super heavy.
:;pppp: :;pppp: :;pppp:

醒目開學勳章 王國長老

SPI, Dr. Kong, Sanrio 同 Seven 都有買過.
SPI 細碼唔夠裝兼且重, 跟住買左 Sanrio, 點知用左無兩個月條帶就爛, 之後到 Dr. Kong, 又係唔好用, 最後買 Seven, 揹上身真係唔同 feel, 真係輕好多, 同埋囡囡都話好舒服, 最重要係唔使用所謂安全扣已經好貼背, 唔使 "銀" 到囡囡無乜肉既心口仔.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原帖由 TingTing 於 10-5-7 23:51 發表
SPI super super heavy.
:;pppp: :;pppp: :;pppp:

有次幫小朋友背書包 (spi),發覺唔係好重,我問:「乜今日好多連堂,帶少 d 書咩?」
佢話 :「我都未放書落去,裏面都冇嘢」  
我有 d 內疚買呢咗個brand書包比佢。

想問spartan係邊到有得買呢?幾錢? thx!

原帖由 brian61950 於 10-4-8 19:54 發表
真架,但SPI 好識做生意,年年攞書個日佢梗在場,仲有埋校章及送考試袋,我仔一年級時就賴佢野.
二年級見spartan都有挍章又輕就用到而家三年級了.但冇野送.

...

小一時,買了一個seven $900 ,係好輕有內格,但沒側袋放水樽,書包太長身。下學期買了一個lego backpack款$99,同seven 差不多輕,其實好好用,不過好快殘。
小二再另一款lego backpack $300幾,沒公仔防水料個款,很貼背,可放多書,水樽餐盒食具全部有格放。不過外形四方不討好。推介給小一,真的好用!不要考慮spi ,小朋友番學仲要揹上落樓梯,好辛苦囉。
就黎小三,亞仔高了,應該可以用番個seven 。

回覆 1# 林嬌嬌 的文章

May I know where to buy Lego Backpack?

Hi 李嬌嬌,
請問係邊到買 SEVEN 書包呀 ?

Noknokchu

原帖由 NokNokChu 於 10-6-1 14:14 發表
Hi 李嬌嬌,
請問係邊到買 SEVEN 書包呀 ?

Noknokchu

你去Barocco at Harbour City / Elemetns.