用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節欣賞後感
樓主: AAma_Betty
go

校際音樂節欣賞後感 [複製鏈接]

Hi Happyma,

如我無理解錯, 速度只需中板, 不需特別技巧, 第二頁開首記得要staccato,但不需太大聲, 全首歌的staccato 包括左手都不需刻意, 只需普通彈而令人覺得舒服便可以了.
部琴我沒有問小朋友, 唔好意思幫唔到你

原帖由 happyma 於 10-3-30 10:54 發表
Hi funnyboy

唔好意思, 我女明天都是彈Mechanics Rag (G3#110), 請問個評判有乜意見 ..速度究竟要幾快? 因我女都是去你地果度彈, 我想都是這個評判, 請比d意見ah, 另外部琴會否好實/鬆ka? please

...

deleted.....

deleted.....

我不知道那個女仔是幾多號, 但我都聽到有人說25號彈得十分好, 另外有個細的男仔只有73分, 有個束馬尾的女仔都係只有73分, 不知25號的女仔有多少分呢!

本人十分支持去信當局, 以避免日後再有這些特別口味評判以影響參賽者之信心.

原帖由 grandpiano 於 10-3-30 11:22 發表

係咪第25號果個女仔?
原來有老師寄左公開信去當局,
但係都冇用嫁啦!

[轉載]主旨: 投訴學校音樂節評判
我是第62屆學校音樂節的參賽者的老師,
於2010年3月29日,下午2:15起,
在仁濟醫院第二中學禮堂的比賽中,
參賽者演 ...

好多謝大家意見, 但ah女彈開快板, 咁短時間都好難改, 佢仲要越彈越快 ,越彈越亂, 希望佢順順利利, 5好斷 lah..5好意思, 請問staccato是什麼意思?
原帖由 funnyboy 於 10-3-30 11:21 發表
Hi Happyma,

如我無理解錯, 速度只需中板, 不需特別技巧, 第二頁開首記得要staccato,但不需太大聲, 全首歌的staccato 包括左手都不需刻意, 只需普通彈而令人覺得舒服便可以了.
部琴我沒有問小朋友, 唔好意思幫唔到你 ...

wa!  咁5專業 ..我地do係去呢度, do5知明天仲係咪佢做呢?

原帖由 grandpiano 於 10-3-30 11:22 發表

係咪第25號果個女仔?
原來有老師寄左公開信去當局,
但係都冇用嫁啦!

[轉載]主旨: 投訴學校音樂節評判
我是第62屆學校音樂節的參賽者的老師,
於2010年3月29日,下午2:15起,
在仁濟醫院第二中學禮堂的比賽中,
參賽者演 ...

原帖由 ng 於 10-3-30 10:25 發表

我有一個疑問, 有關"有一部份左手音遲咗一個小節彈", 如果跟譜彈, 應該會發現有錯. 所以閱譜能力可能有問題或只跟老師彈冇自己睇譜. 真係要轉老師. 希望你找倒好老師.GOOD LUCK. ...

係呀,亞女彈錯+老師唔知,但幾個月都專注呢首歌.
唔明白點解會發生
多謝鼓勵,已聯絡朋友去聽佢囡囡琴老師上堂看看.
1200/4堂六級去老師度學

Staccato 應該是斷奏的意思,希望你囡囡比賽順利!

原帖由 happyma 於 10-3-30 11:36 發表
好多謝大家意見, 但ah女彈開快板, 咁短時間都好難改, 佢仲要越彈越快 ,越彈越亂, 希望佢順順利利, 5好斷 lah..5好意思, 請問staccato是什麼意思?
...

多謝你:loveliness: ..其實呢首歌對囡囡真的有點難度 ..佢剛考完G2, 我希望佢d手指靈活d, 所以報左呢首, 而家佢練到手指真係快左, 我當目的達到ka lah, 而佢亦do用左好多心機係呢首歌,希望佢明天順利完成lah ,
原帖由 funnyboy 於 10-3-30 13:29 發表
Staccato 應該是斷奏的意思,希望你囡囡比賽順利!

醒目開學勳章

原帖由 happyma 於 10-3-30 10:24 發表
Hi grandpiano
唔好意思, 我女明天都是彈Mechanics Rag, 請問個評判有乜意見 ..速度究竟要幾快?
我女彈得5係好流暢, 尤其第二版, 我都叫佢唔好咁快, 但佢又話5得wo,  我都驚佢好低分ah, 其實首歌do幾難彈, 希 ...

我上網搵到一個 , 佢彈依首歌攞第三名

你可以參考一下

http://www.youtube.com/watch?v=-3tNT4QX0DU&feature=related

洛婷
多謝你 ..佢真係彈得幾流暢ah.. 今晚先比得ah女睇tim

原帖由 洛婷 於 10-3-30 15:17 發表

你可以參考一下

http://www.youtube.com/watch?v=-3tNT4QX0DU&feature=related

Deleted.......

原帖由 happyma 於 10-3-30 15:27 發表
洛婷
多謝你 ..佢真係彈得幾流暢ah.. 今晚先比得ah女睇tim

醒目開學勳章

原帖由 beetle 於 10-3-30 15:35 發表
啱啱search到一個第一名的........大家比較下

http://www.youtube.com/watch?v=7W8No8P-M6k

我都睇咗 , 有 90 分

佢話首歌唔係快 , 要穩定

係 W 區 , 唔係 U 區

請問這個是否Mr. Parkhouse 做評判?

原帖由 洛婷 於 10-3-30 15:17 發表

你可以參考一下

醒目開學勳章

原帖由 funnyboy 於 10-3-30 15:56 發表
請問這個是否Mr. Parkhouse 做評判?

我唔知喎
我只係 search 比另一位媽咪做個參考

呢首歌的確好易越彈越快.....

原帖由 洛婷 於 10-3-30 15:53 發表

我都睇咗 , 有 90 分

佢話首歌唔係快 , 要穩定

醒目開學勳章

原帖由 beetle 於 10-3-30 16:04 發表
呢首歌的確好易越彈越快.....

不過聽 demo  , 首歌又真係唔慢

真係要睇評判口味 !!!

多謝哂你地既資料, 好有用ah 比亞女參考下sin, Thanks so much!

原帖由 beetle 於 10-3-30 15:35 發表
啱啱search到一個第一名的........大家比較下

http://www.youtube.com/watch?v=7W8No8P-M6k

醒目開學勳章

原帖由 happyma 於 10-3-30 17:06 發表
多謝哂你地既資料, 好有用ah 比亞女參考下sin, Thanks so much!

叫女女加油    

希望你女女聽日取得好成績 !!!
‹ 上一主題|下一主題