用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節欣賞後感
樓主: AAma_Betty
go

校際音樂節欣賞後感 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原來8字分數都唔易拿架?我細囡冇學過琴,佢夠膽屎叫我同佢報,就找家姐個琴老師臨時教佢,報左2級,我囡拿到82分冇獎仲唔開心,咁我讚下佢先,話時話要多謝琴老師

醒目開學勳章

原帖由 AAma_Betty 於 10-3-28 15:58 發表
每人要求不一樣,現在 examiner 俾分實在太鬆手(與 80 年代,90年代早期比較),所以我自己認為1-5級要=/>27分、6-8級就要=/>25分才可以接受。DipABRSM / LRSM 合格就已經有所交代了!

根據 ABRSM 評分,24-26分是 merit,27-30分就是 distinction.

原來係咁樣分

好在我女 3 首 exam pieces
都係 27-30分就是 distinction :D

原帖由 AAma_Betty 於 10-3-27 23:53 發表
咁係未即係老師又教錯?定還是只係佢自己發揮不到,以至大失水準?

你個女 ABRSM exam 三首歌高分嗎?果三首歌係反映老師功力,Sight reading 就是反映學生自己的能力。

你自己決定轉唔轉老師啦!不過我係唔會因為只係剛轉完就 ...

亞女只考過一試G.5係07年考,唔係呢個老師教,三首歌24.27.27
依家應該決定轉.
不過煩張樂理証書點處理,係老師同佢報架.

又唔好因為比賽曲目唔同演譯去決定轉老師,你睇多幾方面啦, 要適應一個老師小朋友要時間架~ 例如, 佢有冇心機教, 同你囡囡夾唔夾,有冇責任心等等...

原帖由 IVANYOYOMA 於 10-3-28 20:54 發表

亞女只考過一試G.5係07年考,唔係呢個老師教,三首歌24.27.27
依家應該決定轉.
不過煩張樂理証書點處理,係老師同佢報架.

原帖由 miss321 於 10-3-29 00:31 發表
又唔好因為比賽曲目唔同演譯去決定轉老師,你睇多幾方面啦, 要適應一個老師小朋友要時間架~ 例如, 佢有冇心機教, 同你囡囡夾唔夾,有冇責任心等等...

...

唔係演譯問題,係有一部份左手音遲咗一個小節彈,即係有幾句係唔同音出咗黎,咁佢當時聽人地個個一樣就驚咗,其實佢定d都唔大問題既,但始終係小朋友.
我唔開心係因為亞女練咗幾個月既歌,連啱都做唔倒 !
即係亞女彈錯,而老師又唔知 !應該係咁,都唔知點解會發生 ?:cry:

醒目開學勳章

原帖由 IVANYOYOMA 於 10-3-29 14:38 發表

唔係演譯問題,係有一部份左手音遲咗一個小節彈,即係有幾句係唔同音出咗黎,咁佢當時聽人地個個一樣就驚咗,其實佢定d都唔大問題既,但始終係小朋友.
即係亞女彈錯, ...

唔同演譯問題都不大

最大問題係連最基本既音同拍子都錯就真係不能接受 !!!

你女女經過今次比賽之後 , 對琴老師有咩睇法 ???
你女女幾多歲 ??? :loveliness:

原帖由 洛婷 於 10-3-29 15:16 發表

唔同演譯問題都不大 ops:" />ops:" />

最大問題係連最基本既音同拍子都錯就真係不能接受 !!!

你女女經過今次比賽之後 , 對琴老師有咩睇法 ???
你女女幾多歲 ??? :loveliness: ...

亞女F.1 ,12YR
佢不停話老師好細心教佢架,仲教佢要注重感情咁彈
但我地都唔明點解會咁?
亞女成日都有參加比賽(運動多D)
佢唔怕失敗,佢4X100佢大多數都係第4棒,試過由尾追返第一,但原來之前同學已範規,佢D同學哭因為唔好意思,因佢追得好辛苦(距離好遠),佢仲叫同學唔好哭 ,所以佢冇事.
但呢幾個月都冇彈其他歌:cry:
佢都同意轉老師.

醒目開學勳章

原帖由 IVANYOYOMA 於 10-3-29 16:05 發表

亞女F.1 ,12YR
佢不停話老師好細心教佢架,仲教佢要注重感情咁彈
但我地都唔明點解會咁?
亞女成日都有參加比賽(運動多D)
佢唔怕失敗,佢4X100佢大多數都係第4棒,試過由尾追返第一,但原來之前同學已範規,佢D同 ...

幾個月都冇彈其他歌 ,
剩係練比賽歌 ???  好似少咗 d :(

如果用幾個月去練一首歌 ,
仲要係錯既 , 又真係幾令人氣餒

女女都同意轉老師就轉啦 , 無謂哂時間 ,
希望你快 d 搵到個好老師 , 加油 !!! :loveliness:

原帖由 洛婷 於 10-3-29 16:34 發表

幾個月都冇彈其他歌 ,
剩係練比賽歌 ???  好似少咗 d :(

如果用幾個月去練一首歌 ,
仲要係錯既 , 又真係幾令人氣餒 ops:" />ops:" />

女女都同意轉老師就轉啦 , 無謂哂時間 ,
希望你快 d 搵到個好老師 , 加油 !!! :lo ...

多謝 !
打算跟朋友個女個亞sir,下個星期去聽下佢上堂.
G.6 1200/4堂
仲有打咗去問有關樂理証書,可可以加$100改地址就得

請問是否在屯門一間中學比賽的? 評判是Mr. Parkhouse 嗎? 賽果簡直令人不敢相信, 有個女仔見到分數即時哭了出來, 這首歌評判示範都是很慢, 我無聽錯的話他說不要大細聲, 只要聰來舒服, 有技巧的全部7x分, 彈錯的反而8x分, 真的很奇怪!

原帖由 grandpiano 於 10-3-30 03:09 發表

有時未必係老師錯,
有d評判質素都可以好垃圾!
我今日帶個女去彈Mechanics Rag比賽,
個評判居然話首歌唔應該快!

我只得8級可能唔準確,
我之前帶個女去過master class,
冇一個音樂家話佢style錯!
而且我女個老師都 ...

原帖由 grandpiano 於 10-3-30 03:09 發表

有時未必係老師錯,

我只得8級可能唔準確,

我囡都是同場比賽的, 和你囡囡一樣都是75都無,
但自問囡囡已做了老師的所有要求, 流暢完成, 表現正常,
我自己為有和囡囡講, 你己完成了爸爸媽媽心目中的要求了,
不過每個人的要求都不同, 所以會有這情況出現,

deleted.....

想請教阿女5 月考4 級, 佢有3隻歌要彈是不是考個陣3隻要彈晒. 仲有要考d 物架. miss 無叫我地請人translate 其實要不要架.

Hi grandpiano
唔好意思, 我女明天都是彈Mechanics Rag, 請問個評判有乜意見 ..速度究竟要幾快?
我女彈得5係好流暢, 尤其第二版, 我都叫佢唔好咁快, 但佢又話5得wo,  我都驚佢好低分ah, 其實首歌do幾難彈, 希望佢5好錯就算lah..
Please

有時未必係老師錯,

我只得8級可能唔準確,

醒目開學勳章

原帖由 IVANYOYOMA 於 10-3-29 14:38 發表

即係亞女彈錯, ...

我有一個疑問, 有關"有一部份左手音遲咗一個小節彈", 如果跟譜彈, 應該會發現有錯. 所以閱譜能力可能有問題或只跟老師彈冇自己睇譜. 真係要轉老師. 希望你找倒好老師.GOOD LUCK.

謝謝你的意見, 我不會質疑自己小朋友, 因他已很流暢的完成並有大細聲, 只不過覺得不是評判口味都不致於沒有75分, 反而一些不流暢的更高分,  難道只看風格, 不看技巧?

原帖由 88violin 於 10-3-30 10:04 發表
佢評嘅場真多同附爭議啊!!!! 我們都是撞到這位~
都係另一topic講過啦~

諗落我嘅囡考三級3 exam pieces時得分30,29,29~ 我唔相信老師會差到去邊~

就當係運氣唔好撞到另有風格的評判,如果自己囝囡表現好好,請相信自 ...

Hi funnyboy

唔好意思, 我女明天都是彈Mechanics Rag (G3#110), 請問個評判有乜意見 ..速度究竟要幾快? 因我女都是去你地果度彈, 我想都是這個評判, 請比d意見ah, 另外部琴會否好實/鬆ka? please

原帖由 funnyboy 於 10-3-30 10:35 發表
謝謝你的意見, 我不會質疑自己小朋友, 因他已很流暢的完成並有大細聲, 只不過覺得不是評判口味都不致於沒有75分, 反而一些不流暢的更高分,  難道只看風格, 不看技巧?

...
‹ 上一主題|下一主題