用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節欣賞後感
樓主: AAma_Betty
go

校際音樂節欣賞後感

deleted.....

deleted.....

原帖由 AAma_Betty 於 10-3-26 07:56 發表
那為什麼不換老師?
好想轉老師,連昨天評判寫佢嘅評語,同我嘅睇法都係一樣,拍子,快慢,大細聲全部做唔到,連基本手勢個老師都糾正唔到佢。學琴係我仔求咗我一年,我唔比佢學(因為我好怕d琴聲),最後見佢咁鍾意就比佢試吓,以家學咗約10個月,開始對琴有d認識,就覺得我仔去得太快,2個月升一级,4個半月升二級,跟住報埋二級試,下個月考,同我仔講咗試吓轉老師,我話媽咪知你好鍾意彈琴,好想揾一個認真教琴嘅老師,但我仔話佢真係好鍾意呢個x老師,點都唔想轉

Hi 10101010,
我都有類似經驗,仔仔很喜歡第一位老師(因姐姐唔惡且會說笑)
因不忍心,結果浪費了兩年時間,
最慘學壞手勢和習慣(無嚴格要求拍子準),
日後要用很多時間才改掉,
結果狠心換了,現在的老師非常好,除了悉心教導還會有要求.
幸運地仔仔今年校際拿了季軍!
好老師很重要!
祝早日找到好老師!

原帖由 Amy09 於 10-3-26 12:31 發表
Hi 10101010,
結果狠心換了,現在的老師非常好,除了悉心教 ...
你仔仔好乖,肯聽媽咪說話,得到好成績就知道換老師係對的。但我仔好鬼硬頸,唔迫得,我亦都唔想破壞親子關係,我希望佢每做一件事,都係自己意願,可能仲要用多一段時間令佢明白係需要換老師。

醒目開學勳章

[quote]原帖由 Amy09 於 10-3-26 12:31 發表
[Hi 10101010,
結果狠心換了,現在的老師非常好,除了悉心教導還會有要求.
幸運地仔仔今年校際拿了季軍!
老師很重要!
祝早日找到好老師!
/quote]

好認同你講 , 老師真係好重要 !!!

回想起當初我女的兩個舊老師 , 同你差唔多一模一樣 ,
浪費了兩年時間之外和學壞手勢/習慣 ,
不過當時我女仲細 ,
未識話好鍾意個老師 , 叫我唔好轉唔好轉既說話......

換老師係我決定 , 而我女都好乖 , 冇因為轉老師唔高興 ,
轉咗老師之後 , 真係用咗好多時間去改陋習 (仍在學習中)
當然....改善地方 , 係老師眼中永遠都改唔哂 ,
但起碼佢依家行出嚟 , 都叫做少少有板有眼
跟依家個老師都 3 年幾 , 係依段期間 ,
校外公開比賽同校內都得過獎 ,
小朋友既努力同老師既教導 , 實在功不可沒 :loveliness:

我囝囝也是跟以前的老師學壞了手勢技巧,當時想轉好耐,但又找不到老師,一直拖了3年,最後終於找到現在的老師,雖然手勢係有改善,但而家的老師又不太注重細節,首歌的大細聲,速度等都冇所謂,其實我都唔知這些細節算唔算是有問題,而且只是剛剛轉了半年左右,如果又轉好似太快,又要重新適應,真的好矛盾.

原帖由 10101010 於 10-3-25 18:53 發表
我仔今日G1比賽完了,我一d都唔識點為之好,但我就肯定我仔彈呢首比賽歌麻麻,除咗佢可以流暢地彈,見唔到佢有快慢感,又冇mood,一早巳經知個老師教得差,預咗佢連75分都冇,衹希望佢能夠欣賞其他小朋友嘅演出,可以比佢見到 ...

請問你係咪講琴日沙田麗X酒店果場?

原帖由 littlelam88 於 10-3-26 14:31 發表

請問你係咪講琴日沙田麗X酒店果場?
yes, 你有小朋友都係呀??我英文唔係好叻,評判講嘅有d我唔識聽,唔知有冇聽錯,可以分亨吓嗎??

原帖由 10101010 於 10-3-26 15:03 發表
yes, 你有小朋友都係呀??我英文唔係好叻,評判講嘅有d我唔識聽,唔知有冇聽錯,可以分亨吓嗎??

我都係半桶水咋
佢話個MOOD係SAD同埋好多CANDIDATE唔熟首哥..
我小朋友係上半場..
當評判宣佈完第三名既時候...我以為我小朋友都有機會得獎...
我地係上半場...得2/3個小朋友彈ARM曬同埋都算拍子ARM...我小朋友係其中一個,佢仲彈埋大細聲....結果得80分

吓!咁你上半塲彈得好d喎,坐我隔離嗰媽咪同個女係咁做手勢,睇佢好有把握攞獎,結果佢係攞第三,你小朋老師都教得佢唔錯吖!起碼啱音先,個評判講完感想後,我估我仔連cert都攞唔到,因為我仔用好開心嘅心情彈。你小朋友有80分好叻啦,唔好唔開心。

Hi 10101010
妳錯了,我仔仔唔乖架,佢唔肯換架.
但忍無可忍下,因除了浪費金錢和誤了學習進度.
最重要是曬了仔仔啲心機和時間去練錯的東西,比賽時仲會懷疑自己的能力(因跟足老師去做且用心去練)
我唸左好耐,最終找了一個籍口,停了唔學,過幾個月再找一個新老師學過.
開頭佢好唔開心,但小朋友好快無事.
妳試吓啦!
唔好曬了仔仔啲心機去練琴.

Hi 洛婷,
妳好!妳個女點止有板有眼,啲手勢仲好優雅,身體語言又自然.
哈!哈!我仔仔都偷左師去比賽.
真係得架!

醒目開學勳章

原帖由 Amy09 於 10-3-26 16:22 發表
Hi 洛婷,
妳好!妳個女點止有板有眼,啲手勢仲好優雅,身體語言又自然.
哈!哈!我仔仔都偷左師去比賽.
真係得架!

咪講笑啦

你仔仔都係彈 109 ???

原帖由 洛婷 於 10-3-26 16:28 發表

咪講笑啦

你仔仔都係彈 109 ???

我個女今日彈咗G.6鋼琴,佢係3X出場,但佢聽一個又一個學生彈既都同自己唔同,今日係daddy同佢去,佢到中間休息時間都同daddy講會照彈,但我諗佢都係比心情影響咗,一開始幾下,就停咗一停中間又亂咗,所以好低分,.
剛轉呢個老師八個月倒,咁依家應該點?:-|

今日同琴老師講,亞仔彈校際同評判彈唔一樣,老師話可能佢緊張彈得唔好,根本亞仔嘅表現比係屋企冇分別,完全冇協塲,首歌佢教我仔做135拍子,快過評判超多,請問有冇彈校際102嘅話我知你哋老師教用幾多拍子??

醒目開學勳章

原帖由 AAma_Betty 於 10-3-27 23:53 發表
咁係未即係老師又教錯?定還是只係佢自己發揮不到,以至大失水準?

你個女 ABRSM exam 三首歌高分嗎?果三首歌係反彈老師功力,Sight reading 就是反映學生自己的能力。

你自己決定轉唔轉老師啦!不過我係唔會因為只係剛轉完就 ...

以 30 分滿分 , 點為止高分 ???

我都唔係好清楚

我囝囝都係彈U102,79分,個評判又係咁緊,84分冠軍,
亞軍1個,季軍81分1個,75分以下都好多。
有朋友囡囡,彈100嗰D, 94冠軍,4個季軍,彈錯咗都有79分。

拍子,好似係132。我就覺得,囝囝鍾意個老師比較重要,
因為唔練琴更難。

原帖由 10101010 於 10-3-27 21:06 發表
今日同琴老師講,亞仔彈校際同評判彈唔一樣,老師話可能佢緊張彈得唔好,根本亞仔嘅表現比係屋企冇分別,完全冇協塲,首歌佢教我仔做135拍子,快過評判超多,請問有冇彈校際102嘅話我知你哋老師教用幾多拍子?? ...