用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節欣賞後感
go

校際音樂節欣賞後感

最奇怪的是,竟然有一些參賽者演奏了舊年的比賽歌!難道老師不知道今年的比賽歌是什麼嗎!學生就這樣白白浪費了時間和心機去預備了一首錯的歌...........

我星期一果場gavotte in G, 其中一位參賽者拎住本二級考試書出場, 彈左BACH果首....全場學生聽到唔同版本, 莫名其妙....真係想知....佢個琴老師究竟有無CHECK清楚至畀個小朋友彈?!

原帖由 beetle 於 10-3-24 09:13 發表
最奇怪的是,竟然有一些參賽者演奏了舊年的比賽歌!難道老師不知道今年的比賽歌是什麼嗎!學生就這樣白白浪費了時間和心機去預備了一首錯的歌........... ...

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-3-24 11:40 發表
我星期一果場gavotte in G, 其中一位參賽者拎住本二級考試書出場, 彈左BACH果首....全場學生聽到唔同版本, 莫名其妙....真係想知....佢個琴老師究竟有無CHECK清楚至畀個小朋友彈?!

...

果個小朋友咁慘 :(    佢老師真係要  

同意AAma_Betty部份凡見解, 但係有時真的不可完全賴老師的錯, 如風格上, BachMozart都有好多不同演奏的派系, 不幸地老師所學的與評判係唔同的, 咁結果會有好大的分別。

至於details未做好, 有時可能唔係全部老師責任, 有時小朋友唔練琴, 到比賽前才勉強完成, 又那有時間去fine tune 呢? 不過, 彈錯歌就真係老師難辭其咎。

至於伴奏就真係無話可說, 總之係良莠不齊的情況下, 家長選老師真係要加倍小心。

不過係初中級的比賽中水準參差係正常的, 有部份係來取經驗, 有部份至在參與在學校取分(因為有些學校係會計入音樂科成績), 有部份係超水準降級搶獎, 當然不可抹殺真材實料的得獎同學啦, 所以得失不要看得太重。最緊要係小朋友在預備的過程中有幾多得著, 學習面對困難﹑得失﹑勇氣及對事件的責任心。賽事完結後, 多給小朋友一些正面的鼓勵, 避免給與負面的訊息。

以上純屬個人意見, 並沒有偏幫任何一方,。

原帖由 AAma_Betty 於 10-3-24 00:51 發表
今年我也去了好幾場比賽,發現水準愈來愈參差,得獎那些同學與「連彈也彈不到」的同學完全是天與地!

做老師的如果學生已報了名,是有責任教學生好好 prepare for competition,讀音樂不只是學習樂諳上的音符,更為重要的是音樂 ...

洛婷,

其實我唔SURE係老師既錯, 定係家長既錯, 好似我自己咁, 我係去柏斯金精火眼, 睇清睇楚寫住係校際104專用書, 我至購買, 買左之後, 再返琴行畀老師DOUBLE CONFIRM的, FOR我唻講, 我絕對唔容許彈錯歌呢回事, 所以我特別緊張呢樣野!

不過值得一讚既係佢媽咪當時非常冷靜, 無因為小朋友彈既版本唔同而面有難色 (事後有無打電話狂丙老師就唔知喇), 同埋佢地亦都好有體育精神, 上半場完左, 亦準時返會場聽評語&取RESULT! 呢點我好欣賞!

原帖由 洛婷 於 10-3-24 12:33 發表

果個小朋友咁慘 :(    佢老師真係要  

彈錯歌固然係老師問題,我每年都好小心check完再check,再同其他行家核對,確保無錯歌,另外竟然有小朋友唔知四級起要背譜,彈到一塌糊塗,如我係家長見到仔女練得咁辛苦但落得如此下場,一定好難受,個老師可以炒得。

醒目開學勳章

原帖由 helenli 於 10-3-24 17:33 發表
彈錯歌固然係老師問題,我每年都好小心check完再check,再同其他行家核對,確保無錯歌,另外竟然有小朋友唔知四級起要背譜,彈到一塌糊塗,如我係家長見到仔女練得咁辛苦但落得如此下場,一定好難受,個老師可以炒得。 ...

係呀!阿仔嗰場五級都有人唔知要背譜,頭幾個都有人拎書出去,跟住個助理重申一次要背譜演奏,D人先至唔拎書上台!老師都有好大責任,我每年比賽都會自己跟足D嘢,講時講阿仔個老師都冇提醒我地要背譜,奇怪!!!

醒目開學勳章

原帖由 fcbttkw 於 10-3-24 17:48 發表

係呀!阿仔嗰場五級都有人唔知要背譜,頭幾個都有人拎書出去,跟住個助理重申一次要背譜演奏,D人先至唔拎書上台!老師都有好大責任,我每年比賽都會自己跟足D嘢,講時講阿仔個老師都冇提醒我地要背譜,奇怪!!! ...

我女老師由佢一級校際比賽開始 , 都要佢背譜 !!!

大致上認同,我自己都有再check囡囡的比賽曲目,確保唔會出錯。伴奏就一定搵有經驗的,唔係個個鋼琴老師都識幫人伴奏,我都見有d 老師彈到好似冇練琴咁,又唔理小朋友既演奏,伴奏我諗重要係識執生。

我囡囡的老師都係呀,佢話要背譜習慣要從小養成,演奏才得投入。

原帖由 洛婷 於 10-3-24 18:04 發表

我女第一個琴老師係每首歌都要佢習慣背譜, 所以上年一級都已經係背譜參加的了; 今次二級...琴行老師無要求, 不過我地自己要求個女背, 好彩佢練得多...合埋眼都識彈...而家轉左新老師, 新老師都係要求背譜之人, 所以我諗若然日後繼續參加, 唔駛校際果邊要求, 我地都會照背可也!

回覆 12# AAma_Betty 的文章

唔可以怪哂老師嘅!練唔夠,太緊張,資質有限,都可能係表現唔理想嘅原因,我仔就係例子。

醒目開學勳章

原帖由 Ciz 於 10-3-24 20:02 發表
唔可以怪哂老師嘅!練唔夠,太緊張,資質有限,都可能係表現唔理想嘅原因,我仔就係例子。

唔係吖 , 你仔上次表現好好 ,
只係欠一點運氣 !!!

deleted.....

deleted.....

醒目開學勳章

可能老師見佢平時彈幾次就識背,唔駛刻意背,所以老師都冇特別提佢要背譜,但循例都應該講聲比賽規則!

其實背誦呢樣野,係自然出來的,老師從沒要求囡囡背誦,但想想,如果彈得自然流暢,唔會得閒舉頭看琴譜的,這就是囡囡學琴以來的習性.
初初我都以為彈得出成首譜就會得cert,即75分,但今年聽到D媽咪說,竟有小朋友彈得流暢,卻連75分拿不到,我亦有問是否彈錯樂譜或遲到,通通都"不是",這或者印證"個人觀感"佔很重要一環.
參加過5年校際綱琴,得來的經驗是"評判個人感受"影响最緊要,如果小朋友已盡力過,分數仍強差人意,不要灰心,相信小朋友實力,評判那方已不再重要了!

我仔今日G1比賽完了,我一d都唔識點為之好,但我就肯定我仔彈呢首比賽歌麻麻,除咗佢可以流暢地彈,見唔到佢有快慢感,又冇mood,一早巳經知個老師教得差,預咗佢連75分都冇,衹希望佢能夠欣賞其他小朋友嘅演出,可以比佢見到原來有人彈得好好嘅!點知好失望 大部份小朋友都唔可以完整咁彈晒首歌,有好多nuk音,有d驚到唔識彈,有個將本譜掉轉頭放,嚇親唔識彈,有個逐粒彈, ,評判真係好好人,完塲好多安慰說話,即塲彈咗一段, 同我仔彈完全相反,我仔輕快,佢就慢同細聲,我見得幾個小朋友彈到,結果冠亞季軍80~84,冠軍係我仔個part,佢唔係好流暢,不過應該係評判所講,彈啱晒所有要彈嘅嘢,最後,我仔有76分,評判很鬆手了,但係,我見到大部份75,76分,亦有好多得72,73分。