用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 09年出世既bb
樓主: ShinTeresa
go

09年出世既bb

原帖由 peggyhklam 於 10-7-19 15:53 發表
我個仔係09年5月出世, 我唸住明年8月俾佢報pn班, 我問過幾間都話9月-11月左右招生, 我暫時報左1間, prefer 係讀am班, 有無其他媽咪都報左啦?

HELLO,我住灣仔,個女JUN/09 出世,我都唸住明年8月報N1,打電話問左幾間心義學校,但都系如你所話.暫時只報了一間,我打算同佢報多幾間學校去面試,當提升面試經驗,同埋見意遞表時報下午班,會較多機會錄取.
幼稚園概覽:http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/
祝各位都可以找到心義學校.   

為小朋友選學校真係要小心D,請睇下以下剪切下來的文章:

一間令人失望的幼兒園

我是南區的媽媽, 今早發生左一件好唔開心同嬲既事, 雖然仲有三日就放暑假, 但係真係忍唔到, 好想上黎舒發下, 同埋比其他媽媽認真考慮下. 就係阿女今朝係上上下堂時, 無那那嘔, 第一次嘔時, 老師打左比我, 講左一輪佢既情況, 我立即叫阿婆搭的去湊去先, 而我亦係10分鐘後出門口, 搭的士由公司去校園. 係呢10分鐘內,我亦再打多次比校園, 叫佢借多件外套比阿女, 因為阿女係書包內自已個套衫同外套, 係嘔第三次時亦都污染左.  但當我到時, 阿婆仲係幫阿女抺緊身 (已經係校園門外), 因為佢都仲嘔緊第五六次痰, 我那那林帶佢搭的士去睇醫生, 一上的士, 阿婆就同我講, 原來佢剛去到時, 阿女一個人坐左係reception 其中一位置, 當時佢個身係成身痰既, 無人理佢, 校園明明打比我時, 同我講幫阿女換緊衫, 就算阿女再嘔, 都應該有人睇下佢啦, 等家長黎到先交返比家長掛, 嘔到一身都係 (我相信係嘔第三四次時發生), 連鞋襪都有痰, 竟然無人理佢....同埋講返我一到校園時, 我打算還返其中一件外套比校園時, 我入去reception時, 我想用一用酒精洗手液時, 發現無, 前台兩位書記當睇我唔到一樣, 不過當時我掛住帶阿女去睇醫生, 所以都費事問佢地攞新.

我真係好嬲, 嬲既就係我比任何藉口兩位書記或校園, 都講唔通, 無理由一個N1既小朋友坐係reception到, 都仲嘔緊, 無人陪, 等家長???!!!!! 第二, 我係每朝都會湊阿女返校先返工既媽媽, 個兩位書記夠唔夠都會見到打朝呼, 明明見到我想用酒精洗手液, 無o西, 都唔理, 當我透明.....

雖然我K1唔會係呢間再讀, 但都唔可以禁樣對一個病緊既小朋友呀.  我真係好唔開心!!! 同埋早前呢間幼兒園係南區媽媽會時, 比人講過話老師打小朋友, 我都唔信, 因為我有問返阿女, 阿女話無, 我都唔信校園d人係無愛心, 因為佢地出名話自已有愛心...but, 今日之後, 我唔再信, 真係...

不過係到我亦要多謝張園長, 因為我打返比校園講呢兩日我阿女唔再返時, 聽得出佢好關心阿女, 不過個兩位書記就真係...................

我囡係0902, 之前報咗一間可以2011年11月插K1, 但係聽咗好多意見, 都話入學寧大莫細, 大B同細B ge表現會有好大分別, 會令細B感到自卑或無信心, 所以我都會同佢轉番2011年9月讀N1.

oh, i live in kowloon, not sure about the nursery schools in hk island ar ...

原帖由 kittychung122 於 10-7-22 17:27 發表
Thanks for you explanation, tamtamchan.

I live in Fortress Hill, which nursery would you recommend. My husband suggest Tinkerbell and Starts.

各位媽媽好~我係0907媽媽,想請教一下我打算幫仔仔報N1,上水粉嶺區邊間幼兒園好D呢?麻煩大家了,THANK YOU!

我個仔係0911細仔,我都煩左好耐讀唔讀n1好,應該讀,及唔知讀邊間好?有咩好介紹?住荃灣區

my baby born 11 April, any good N1 suggestion in kowloon tong area ??

其實我個B係0909,係今年申請就對,我個女係0710,己經讀完一年PN,今年入K1。
She go to PN in August when she is 1yr 10 months, her classmates are even younger, many born in Nov and Dec.

Which school did your daughter attend??

原帖由 BethMarc 於 10-8-3 21:41 發表
其實我個B係0909,係今年申請就對,我個女係0710,己經讀完一年PN,今年入K1。
She go to PN in August when she is 1yr 10 months, her classmates are even younger, many born in Nov and Dec. ...

我個B女係09年7月出世. 我住觀塘.  屋企附近有"Think", "Creative" & "Cannan". 但我又心儀九龍塘的"ST. Catherine", "York". 如果妳係我, 會点 選擇呢?

st catherine only have K1 to K3
if you are looking for the nursery class for 2 yrs old bb, the three K u mentioned are all good

醒目開學勳章

原帖由 kittychung122 於 10-7-22 16:27 發表
我都係住東區 and my bb is 0909. I am bit confuse from all the comments.

As some mum say their BB is going to N next year but then their BB will only be around 24months. Also some mum mention "N" I as ...

Me 2, 我都係住東區too.  I live in Kornhill and I will mainly apply N1 around my home.  

Near Kornhill: Victoria, Creativity
Taikoo:         St Anna
Hang Fa Chuen: Creative

My son study playgroup in Tutor Time (Braemar Hill Campus), they have N1 too.  I am not sure if they will offer a seat to my son or not for N1 next year. If yes, then in case my son fail all the interviews in the other nursery, I wish I still can save a seat for him in Tutor Time

TUTOR TIME的n班幾多錢呀

Some schools do cater "small Bs".  Just call them up and ask.
My girl 20071028 also get into pre-nursery.

Victoria Harbour Green

as far as i know, victoria is the only nursery that admits bb below 2 yr old.

my daughter  is born on 2009/06, live in sha tin, can someone recommend me which one playgroup or pre-school is best??
it's very headache to choice a good PN or PG , so i would likt to know more information, thanks!!!

hi hi ~~

我仔都係 0905 , 暫時打算報 2 間 n 算 lur !!

原帖由 ShinTeresa 於 10-3-23 17:39 發表
諗住讀n班, 今年9/10 月要ready la

我囝囝09年10月出世,可以讀學前班嘛,有冇好介紹,我住官塘區