用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 09年出世既bb
樓主: ShinTeresa
go

09年出世既bb [複製鏈接]

原帖由 KT1028 於 10-4-4 01:00 發表
我b 0909 係o米一定要插班, 有無學校收未夠2歲的N1.  O甘9-12月出世的b 點算呀, 有無媽媽有此經驗, 教下我oY!  都唔知點算好.

我BB 都係0909, 問過哂啦~~ 一定要插班架~~ 夠兩嵗先收啊~~

原帖由 ivywsf 於 10-4-12 18:58 發表
各位媽媽, 我阿b都係0910既bb, 據我所知如果想出年2011讀N1既話應該要係今年9-10月就要開始報名(間間不同), 而且係要睇番個間幼兒園既收生要求, 以我為例(0910 bb), 我想報讀的幼兒園今年9月已經接受報名, 但如果下 ...

你係咪諗住報茵怡呀
我打去我想報嗰幾間問過
多數幼稚園會係9月-10月其間有開放日
到時通常都順手派表
所以如果你地想知幾時報.最好打去想入嗰間問定就最好

原帖由 Cedric_mama 於 10-5-5 16:50 發表

你係咪諗住報茵怡呀
我打去我想報嗰幾間問過
多數幼稚園會係9月-10月其間有開放日
到時通常都順手派表
所以如果你地想知幾時報.最好打去想入嗰間問定就最好 ...

哈哈, Cedric ma, 你突然又係呢邊出現. 我諗住報茵怡同埋新都城翠茵小宇宙呀, 因為要就我奶奶湊返學,睇下到時邊間收先決定去邊讀.

my BB is born on 2009/01, live in sai kung, can someone recommend me which one playgroup or pre-school is best?? tell me more information, thanks!!!

原帖由 ivywsf 於 10-5-5 17:11 發表

哈哈, Cedric ma, 你突然又係呢邊出現. 我諗住報茵怡同埋新都城翠茵小宇宙呀, 因為要就我奶奶湊返學,睇下到時邊間收先決定去邊讀.

我會報
1)比華利 
2)救世軍(一早交左表,但易謙係8月細仔.我估機會好細)
3)學之園

我聽好多人講茵怡幼稚園唔錯

醒目開學勳章

我都問過學之園(大角咀),佢地話細B可以apply不過會收哂大B之後仲有位先考慮in細B。。 真係橙。。

原帖由 Cedric_mama 於 10-5-18 12:34 發表

我會報
1)比華利 
3)學之園

原帖由 pogo 於 10-5-18 16:31 發表
我都問過學之園(大角咀),佢地話細B可以apply不過會收哂大B之後仲有位先考慮in細B。。 真係橙。。

佢地的細仔係指31/8後出世個d
我個早產b趕到尾班車.28/8出左世
所以佢可以話係大仔中的細仔
我同事個女都讀緊大角咀學之園
佢話學之園今年開始好似唔再收細仔
你再問下

醒目開學勳章

唔該哂,我會再問下。  其實都打定輸數架啦。

原帖由 Cedric_mama 於 10-5-18 16:39 發表

佢地的細仔係指31/8後出世個d
我個早產b趕到尾班車.28/8出左世
所以佢可以話係大仔中的細仔
我同事個女都讀緊大角咀學之園
佢話學之園今年開始好似唔再收細仔
你再問下 ...

原帖由 Cedric_mama 於 10-5-18 12:34 發表

我會報
1)比華利 
3)學之園

想問下你諗住讀全日定半日? 因為我地呢的在職既媽媽應該無所謂, 係咪都要放左工先見到阿仔, 其實只係驚阿仔返咁長時間會唔會好辛苦, 又或且係學校老師會唔會照顧唔到咁多,又會唔會比人恰, 我估我諗得太多啦!

my baby girl was born in 0906.  I am now considering if i should put her in N1 or not.  I live in Yuen Long.  If any of you knows any good N1 school in Yuen Long,let me know.  Thanks alot.

原帖由 ivywsf 於 10-5-20 15:23 發表

想問下你諗住讀全日定半日? 因為我地呢的在職既媽媽應該無所謂, 係咪都要放左工先見到阿仔, 其實只係驚阿仔返咁長時間會唔會好辛苦, 又或且係學校老師會唔會照顧唔到咁多,又會唔會比人恰, 我估我諗得太多啦!:surpr ...

除非救世軍收
唔係我只想俾易謙返半日
返全日.晏晝係學校都係瞓覺姐
屋企咪仲好瞓

ShinTeresa:我仔仔都係 0905bb 你bb幾號咖?
andthen 家住中西區 想請問有冇媽媽知道呢區有咩好既N1 ? 感謝 !!!!

我囡囡係0902出生, 亦打算會比佢返2011年N班, 而家都頭痛緊讀邊間好, 同埋唔係間間幼稚園都有預備班的.

大家知唔知沙田,黃大仙, 有邊間係比較好呢.

我亞B係 0905出世…都會報出年既N1…依家都開始留意緊邊d學校好…
請問粉領安基司好嗎?
其實我首選係九龍塘既學校,請問有無好介紹?

我個B都係0509呀, 而家住響東涌, 但過兩個月要搬, 可能會搬去芝葵涌, 所以都好頭痛到底搵邊區讀N1, 請問大家對呢兩區有冇好介紹, 唔該哂.

You may check St Paul Nursery at Tai Po OR HK Preschool at Fo Tan. Born in Feburary is an avantage
原帖由 carolyan882 於 10-5-26 18:34 發表
我囡囡係0902出生, 亦打算會比佢返2011年N班, 而家都頭痛緊讀邊間好, 同埋唔係間間幼稚園都有預備班的.

大家知唔知沙田,黃大仙, 有邊間係比較好呢.

我個B都係0901, 我都想今年報讀2010年08月N1,
沙田區首選駿景園樂基(HKPRE),根住無心水,大家有無好提議?

我都好想知道沙田區有邊間N1好,如果邊位媽咪有心水,請提供參考. tks

我個仔都係0910,都唔知點算?有無人知深水埗區有無肯收細B的學校?THX!
‹ 上一主題|下一主題