用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想知在那裡可以看到幼稚園派位校網
go

想知在那裡可以看到幼稚園派位校網 [複製鏈接]

本人想知道如選了某間幼稚園學校, 但想知道日後派小一學校情況, 在那裡可以看到派位校網? 唔該哂.
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

幼稚園可以選擇公唔公佈小一派位情況, 可能o係網頁已經有, 亦可能只對內公佈 (如果無都無辦法, 你睇d所謂天書都係話分學生多數升讀邊間, 咩叫多數先!?)
留意官津校係經政府派位, 同讀邊間幼稚園(even難聽d講句:識唔識字)係無關的, 多數幼稚園會講埋自己d畢業生入左邊間邊間名官津校, 其實都係講luck, 心水清就要留意呢一層關係了
(例同間學校o係灣仔區, assume大部分都係區內家長, 大抽獎入到好學校有咩奇!)

原帖由 lamlam1609 於 10-3-23 11:20 AM 發表
本人想知道如選了某間幼稚園學校, 但想知道日後派小一學校情況, 在那裡可以看到派位校網? 唔該哂.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-23 11:50 發表
幼稚園可以選擇公唔公佈小一派位情況, 可能o係網頁已經有, 亦可能只對內公佈 (如果無都無辦法, 你睇d所謂天書都係話分學生多數升讀邊間, 咩叫多數先!?)
留意官津校係經政府派位, 同讀邊間幼稚園(even難聽d講句:識唔 ...

明白. thanks!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-23 11:50 發表
留意官津校係經政府派位, 同讀邊間幼稚園(even難聽d講句:識唔 ...

咁咪即係讀邊間幼稚園同小一派位無關係lor???  而係睇學生住邊區啦?????

醒目開學勳章 王國長老

如果講緊官小/津小, 只可以through政府派位入, 你可以理解下派位方法, 基本上學校係無得揀學生的, 讀邊間幼稚園亦無影響
http://www.chsc.hk/primary/tc/app_method_a.htm
係要過左統一派位之後, 剩返dd所謂"皇帝位"(10個8個左右啦), 就可以用叩門方法入, 果個時候, 小學終於可以揀學生喇, 咁附屬幼稚園/天資過人/走後門既學生咪有機lor
(舉例黎講, st stephen girls/st jo幼稚園學生, 只會o係叩門時"比較"有利, 如果小學本身學位少, 叩門位唔多, 咁有可能讀完幼稚園都升唔返小學的)

至於私校/直資, 就有100%自由揀學生, 所以幼稚園部學生有可能直升(例如真光)或者有priority(例如維記)
原帖由 mama107 於 10-3-24 03:05 PM 發表
咁咪即係讀邊間幼稚園同小一派位無關係lor???  而係睇學生住邊區啦?????
‹ 上一主題|下一主題