用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 若世人只能實現一次夢想...
go

若世人只能實現一次夢想... [複製鏈接]

若世人只能實現一次夢想...
祈求上天容我把這個quota 用於女兒小一選校,成功進入你們的大家庭
只剩近2個月的時間,但已像鍋裡的食物,被煎熬得痛不欲生,做夢也夢見當日情景,醒來不禁問:天啊,你會要我「上天堂」還是「下地獄」? 兩者只是一線之差。
對大部份沒有對小學有一手資訊的家長來說,選任何一所小學都只是「賭博」,片面的了解,例如校風、功課量、老師教德...等等,說實話,覺得大同小異。就像在岸上教我4式,我會認為「差不多」,比較不了那式較難,但下水後,才能置身體會。
為何選中st. paul, 可能是緣份吧。我前往眾學校門前去感受一下, 想像一下自己是在等女兒放學,我的心情如何呢。就是這樣了。
我不知是錯或對,但我真的只有這個心願。
若我三round都從一而終,再叩埋門都不行,我唯有跟阿女說:媽媽已盡力了。
天啊,請容許我貪心一次。

我常到訪你們這個forum,雖然沒有發言,但覺得已認識你們很久了,仿如一家人。現在只有等......
   0    0    0    0

我當年連大抽獎都冇玩過,一樣係叩門入咗嚟。

比d心機寫信,唔難嘅。

原帖由 愛愛地球 於 10-3-23 11:00 發表
祈求上天容我把這個quota 用於女兒小一選校,成功進入你們的大家庭
只剩近2個月的時間,但已像鍋裡的食物,被煎熬得痛不欲生,做夢也夢見當日情景,醒來不禁問:天啊,你會要我「上天堂 ...

醒目開學勳章

好梗動,攪到我有少少想

好明白你既苦心,鍾意一間學校既情意結,好難形容。我都係好鍾意間學校。

但係你唔好咁緊張先,就算真係大吉利是二輪唔得(12本網好大機會成功),仲有得叩門,插班;唔好比啊女都感覺到個壓力。

祝好運!

原帖由 愛愛地球 於 10-3-23 11:00 發表
只剩近2個月的時間,但已像鍋裡的食物,被煎熬得痛不欲生,做夢也夢見當日情景,醒來不禁問:天啊,你會要我「上天堂 ...

真是天下父母心,祝有志者事竟成,加油!

謝謝你們. 我都盡量放鬆自己, 但發夢,正正反映自己心掛的事吧! 我硬是覺得自己不是大貪 (大貪的話,可能會是指搏入maryxxxxx,哈哈), 所以希望從一而終是有用的. 我希望女兒能輕鬆地應付倒功課,愉快地學習,充滿自信,總比在"勁"的學校做沒有自信那個。(不過如果我的是兒子,好可能結論不同?!哈。)

錢, 足夠便是了(只要不在貧窮線之下). 況且縱使有錢,我都寧願讀津校,一來是納稅人的權利; 二來錢始終是有限資源,要善用.

祝自己好運.

Hope your wishes will come true!

祝您好運!

簽名被屏蔽

各位親愛的家長,

天主完了我的夢, 女兒成功了. 我埋位時,不停"裝", "裝"倒張表有S.T....P.....我已經開始喊,個主持人開始「恭喜你, XXXXX」我已經要用手巾掩面...

袋內的叩門信/PORTFOLIO,都要留番來紀念自己的努力.

太開心. 多謝大家!!!!!!   

原帖由 candy_kent 於 10-3-26 18:32 發表
好感受到你哪份心情, 無言以對, 惟有多說一句:

有志者, 事竟成 !!

醒目開學勳章

放下心頭大石喇,恭喜恭喜! 去買校服啦!Welcome!

原帖由 愛愛地球 於 10-6-5 12:10 發表
各位親愛的家長,

天主完了我的夢, 女兒成功了. 我埋位時,不停"裝", "裝"倒張表有S.T....P.....我已經開始喊,個主持人開始「恭喜你, XXXXX」我已經要用手巾掩面...

袋內的叩門信/PORTFOLI ...

Hi ~ 我都好耐無上嚟, 見到又多一位mami入到St.Paul梗係要恭喜吓 歡迎吓 呢到d家長好好架有問必答

各位媽咪&囡囡, 考試嚟啦 ! 努力、加油 !!   

原帖由 愛愛地球 於 10-6-5 16:10 發表
各位親愛的家長,

Terrific news!  Excellent!
Many congratulations!  How to celerbrate?
原帖由 愛愛地球 於 10-6-5 12:10 發表
各位親愛的家長,

在家裡休息,因為太睠了.

原帖由 Rattie 於 10-6-5 21:49 發表
Terrific news!  Excellent!
Many congratulations!  How to celerbrate?

原帖由 愛愛地球 於 10-6-5 22:37 發表
在家裡休息,因為太睠了.
首先,恭喜哂!我好明白你的心情
,去年這個日子,當我一坐低,我個心就"步步步....."咁跳,個主持人每揭一張,我個心就"步"得更大力,(我幾驚個心臟停左呀!)我好你一d,我行出操場後即刻打比老公報喜先至喊左出黎......唉!我le世女都未試過咁緊張,really good expreience!Congratulation again to you & yr princess!

thank you!!!!  i finally had the privilege to go into the school today!

原帖由 Halloween0307 於 10-6-8 13:54 發表
首先,恭喜哂!我好明白你的心情
,去年這個日子,當我一坐低,我個心就"步步步....."咁跳,個主持人每揭一張,我個心就"步"得更大力,(我幾驚個心臟停左呀!)我好你一d,我行出操場後即刻打比老公報喜先至喊左出黎......唉!我le世女都未 ...

簽名被屏蔽

我看學校活動相簿照片, 運動服好像是短裙, 其實是裙褲嗎? 我很喜愛這套運動服, 好特別. 希望keep 住唔好轉.

原帖由 candy_kent 於 10-6-10 17:53 發表

yeap !! 恭喜 !!

終於如願以償.

醒目開學勳章

Earth,你果然係對學校愛到發燒,開始研究0的相同埋校服。

我地0的PE衫好多人讚架。基本上係淺藍有領T shirt + 深籃短褲;但係我地要lady0的,所以要加一條淺藍裙响外面;條裙到上PE堂0個時先除,擺响課室(老師會教小朋友摺好條裙擺自己枱/凳,但係有時會有一两條周圍飛/跌0左落地。。。  ),上完堂就着返。

原帖由 愛愛地球 於 10-6-17 10:28 發表
我看學校活動相簿照片, 運動服好像是短裙, 其實是裙褲嗎? 我很喜愛這套運動服, 好特別. 希望keep 住唔好轉.
‹ 上一主題|下一主題