用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無人同我仔仔一樣呀?
go

有無人同我仔仔一樣呀? [複製鏈接]

我仔仔就黎3歲,由2歲開始一向都唔鐘意去出面所有餐廳食飯,總之就帶到門口就拖你走,如果強迫佢就一路cry到你唔走唔得。
佢1歲半已確定為有自閉傾向,有沒有類似的發生在其他小朋友身上呢?
可以點樣教佢去接受出去食飯?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

自閉症的小朋友都有一些固執的行為,你小朋友評估左,有沒有排期做訓練?

你要先搵出佢害怕原因, 先可以改善, 有些小朋友會怕人多嘈雜, 有些怕試新食物, 佢可唔可以表達? 又可能係覺得屋企食飯有安全感, 去朋友屋企食飯得唔得?
原帖由 chulokto 於 10-3-22 17:02 發表
我仔仔就黎3歲,由2歲開始一向都唔鐘意去出面所有餐廳食飯,總之就帶到門口就拖你走,如果強迫佢就一路cry到你唔走唔得。
佢1歲半已確定為有自閉傾向,有沒有類似的發生在其他小朋友身上呢?
可以點樣教佢去接受出去食飯? ...

佢係政府做左評估及已確定,我另帶左佢去私家再評估,個個心理家話其實4歲先正式check到係唔係喎....

試過去朋友屋企,有d得有d唔得!
以前佢連商場都唔鍾意去,但慢慢某幾個佢接受,有幾個商場就唔鍾意連地都唔落。

帶埋佢去超級市場就一定唔駛諗...唉......

我未帶佢去做訓練,因為都唔知邊間好同埋都唔知佢入唔入。

不過如果唔係困住佢既地方如open area,佢勁like嫁。

佢1歲半時候已經排緊S位,我依家就係心大心細如果真係排到佢去唔去讀,因為佢依家讀緊既預備班老師對佢好好,佢好鍾意呀!~~

排到先再唸,好似有3星期可以比家長讀唔讀

我仔細個時又係好唔like去所有餐廳,好慘,次次食飯都要同老公分開食,邊個食完就堆佢走,同你仔一樣,去d open area 如starbucks個d會好d,咁就下阿仔揾d有outdoor既位,試多d,一係係d shopping mall 有位坐既地方會好d,要比時間佢去adopt,我而家知阿仔係對d聲音較敏感,你要試下睇下咩reason,不過都唔好因為咁而怕左唔同佢出街,去多d佢accept到個d先,等佢知道周圍既環境係有人,會有聲........我之前個pt時時說"let bb know the world is safe, the sound is normal"

我仔呢個情況係未足一歲時發生,而家2歲啦,佢最鐘意去"大樂樂"呀!

加油!!我個時一有d family function就好鬼怕,就如其中一位mami說,人地d媽咪真係唔明,就係我地2公婆攪到佢咁wor.....:cry: 有得佢喊wor,唔好話我地食得唔安樂,係阿仔d喊聲會好影響人地,唔系咩人都接受到一個bb不停咁喊...

排到一定要讀呀. 因為學校老師會識得幫佢解決固執行為呀.

原帖由 chulokto 於 10-3-23 11:35 發表
佢1歲半時候已經排緊S位,我依家就係心大心細如果真係排到佢去唔去讀,因為佢依家讀緊既預備班老師對佢好好,佢好鍾意呀!~~

我仔仔又係就黎3歲,同佢食飯都好麻煩。不同之處就係...佢肯跟我地入餐廳,坐底都ok,但就不肯食餐廳d食物。每次我地都要帶自己飯。除非食飯前玩完累了,否則食完就要落地走,雖然佢識得在我們視線範圍內走,但餐廳內餐出餐入,結終都係好危險(冇可能次次book間房就佢),話又吾聽,又費時大廷廣聚表演鬧仔。每次同佢食飯都有買六合彩的心態,睇吓佢合吾合作。不過,吾帶又吾得,又要比機會佢慢慢適應。

工人姐姐幾個月前回鄉2星期,我有時叫外賣,有時接完佢放學,就去吉野家買外賣返屋企同佢2份食。從此之後,當我帶佢去吉野家堂食就冇問題。所以依家通常都會同佢去吉野家 或 McDonald's ,如果同家人/親戚就要帶飯出去啦.....

請教過d過來人朋友,佢地d仔都要4-5歲先可以出街乖乖地食飯。我都等緊呢一日.... :)

原帖由 chulokto 於 10-3-22 17:02 發表
可以點樣教佢去接受出去食飯? ...

先多謝幾位既意見,不過要等到`14-5歲先可以出去食飯就.....唉......
都無辦法,為有等依一日啦!~~
好期待呀.....
我昨晚同我老公傾過,我地決定如果排到S位都會俾佢讀啦,因為好似好多人都話真係幫到佢。不過都係個句,要放棄依家佢讀緊既幼稚園真係....又唉......
好難先俾佢過骨考到!~~哈哈哈....

不過有時唔係出面街唔識既人對仔反感,我試過朋友都叫我快D帶阿仔走....

會唔會係年紀大生真係唔係太好呢?
生多一個陪佢佢又會唔會社交方面好D呢?
‹ 上一主題|下一主題