用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 普通媽咪係唔會明白我地
樓主: ^Vivi^
go

普通媽咪係唔會明白我地 [複製鏈接]

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-5-29 23:37 發表

係呀,我囝囝依家都係讀緊普通學校,不過間學校係出名D老師好有心去教我地呢類小朋友,所以我至叩門安排個仔入讀.

在那一區??

當天我們對佢有懷疑是 因為 :
1> 幼稚園老師說她不專心上課. 有時發白日夢
2> 合唱團老師說 她冇心聽老師講野
3> 在家冇心機做功課, 什麼也是三秒熱度, 不是三分鐘

在私家 test 時是兒科醫生幫佢做評估.
在政府也是醫生幫佢做評估

他們的評估是包括跟小朋友做了 30-40 分鐘不同的 test. 另加家長面談.

2個醫生都是給類似的東西給她做. 當然, 內容是不一樣.

基於幾個原因他們斷定她沒有 hyper.
1> 以5.5 年歲小朋友來說, 通常專注力只是 30分鐘左右. 但她可以做了 3-40分鐘也沒走開
2> 她發白日夢是可以叫回來. 不是叫極都冇反應. 如果是叫極都冇反應便要小心了
3> 其中有一個 test 是有很多細小英文字混在一張紙上, 醫生要佢找出所有 'A' 字圈出來. 她做了5分鐘有多, 也圈了很多出來. 醫生說 : 如果有問題小朋友做2-3分鐘便放棄. 也有些小朋友是是旦旦做 dd 便算數, 又有些小朋友死都要找出所有 'A' 出來才肯算. 這些都是有問題. 但她找了很多出來, 雖然是找不足. 但也是合格.

基於以上種種, 斷定她是正常.

其實, 她也是 4歲時開始有你朋友個囝同樣問題.不過, 4歲 是轉列點, 佢地覺得自己好大個, 有主見, 會反判 d. 不過, 5歲時又好d.

原帖由 pipi331 於 10-6-3 23:35 發表

請問系唔系正式專注力評估? 包括 同家長, 小朋友個別面談 做測試, 測試小朋友專注力 同 智能.  
我朋友個仔4yr old 開始嚟料, 包括: 大人叫佢做嘢叫極唔聽, 頂咀駁咀多言, 搞對抗, 系幼稚園課堂成日借d椅走出位,  ...

原帖由 pipi331 於 10-6-3 23:54 發表

佢系屋企好衝, 四圍跑 走上床度跳, 好high energy. 至衰呢期落雨去唔到公園...

有開始做ot啦. 小組 1:4/1:6  9秒9完成指定動作, 唔夠喉, 無mud效果. 做個別 就扭計喊半堂, 多多錢都唔夠佢fing. 唉! 我就 mota no ...

唉~ 我都見過呢種家長~ 我心諗, 都話左3 歲/6歲前係黃金期, 咁梗係搞到幾多得幾多 ga la! 無法啦, 各人睇法唔同, 你講得岩, 搞左自己o個個先~ 自己個都大把野搞 :p~

我覺得你係真心幫自己個仔, 真係一個好 mami! 知你好多壓力, 只可以同你講聲: 加油! ^_^

請問你仔仔係邊度上ot小組?

原帖由 pipi331 於 10-6-3 23:54 發表

佢系屋企好衝, 四圍跑 走上床度跳, 好high energy. 至衰呢期落雨去唔到公園...

有開始做ot啦. 小組 1:4/1:6  9秒9完成指定動作, 唔夠喉, 無mud效果. 做個別 就扭計喊半堂, 多多錢都唔夠佢fing. 唉! 我就 mota no ...

我亞仔8個月前都有偏食問題, 佢好鐘意虾條, 薯條, 朱古力, 食飯就唔食送, 面, & 奶, 通心枌係佢至愛,生果只食香蕉, 我都好頭痛, 不過, 呢8個月轉左新校, 好神奇, 佢食多左好多野, 現可以將D肉 碎&菜碎加埋D飯一齊食, 又食其他生果, 又食意枌,仲有好多野都肯食, 好好, 你唔使太煩......要強硬D
原帖由 pipi331 於 10-6-7 02:07 發表
唉!  亞仔成日四圍衝 (?中埋adhd) 練仙又偏食. 承蒙佢老豆踨壞, 最鐘意食零食..... 昨晚返6299吃飯, 佢一啖都唔食.  比我二個姑奶, 您一句我一句咁話: 踨壞哂, 哎呀! 返去飲奶啦... 唔夠營養影響腦部發展呀.....
今 ...

‹ 上一主題|下一主題