用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 普通媽咪係唔會明白我地
樓主: ^Vivi^
go

普通媽咪係唔會明白我地 [複製鏈接]

Hi all,

我好明白你地的感受 - 傍煌,無助.  我的仔已5歲半了, 2歲多時已做評估 - 整體發展遲緩. 現讀兼收幼稚園K3.
最初我都覺得他進度好慢, 但在這3年多除學校訓練外, 另再找語言治療及不同的學習機會. 我們每星期六日都會同佢去街. 讓他接觸不同的事. 雖然發音都是不太清楚, 但他現在經常講過不停. 其他方方面都比以前進步了很多.
其實在生活上的每一點滴都是學習機會, 所以各位都唔好o甘容易放棄. 只要我地繼續勞力, 小朋友便慢慢進步.
一齊努力!!!

以下是我的e-mail, 互相交換心得及鼓勵
[email protected]

Becky

看到各位的留言,我都幾乎哭了出來。

想問~仔仔媽咪~,你兒子讀的是普通學校嗎?

原帖由 xixi1218 於 10-5-29 22:56 發表
看到各位的留言,我都幾乎哭了出來。

想問~仔仔媽咪~,你兒子讀的是普通學校嗎?

係呀,我囝囝依家都係讀緊普通學校,不過間學校係出名D老師好有心去教我地呢類小朋友,所以我至叩門安排個仔入讀.
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

我成日覺得我老公做得唔夠好, 但睇完你地"呻"後, 發覺我老公都對亞仔訓練方面算唔錯

請問你亞仔讀緊邊間學校?

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-5-29 23:37 發表

係呀,我囝囝依家都係讀緊普通學校,不過間學校係出名D老師好有心去教我地呢類小朋友,所以我至叩門安排個仔入讀.

原帖由 owl_2046 於 10-5-31 17:11 發表
請問你亞仔讀緊邊間學校?

我都想知,仔仔媽咪的小朋友讀緊邊間學校?

想知你小朋友今年揾左邊間小學呢, 有無好介紹, 最好有好多好有愛心的老師....
原帖由 Becky.. 於 10-4-2 01:55 發表
Hi all,

我好明白你地的感受 - 傍煌,無助.  我的仔已5歲半了, 2歲多時已做評估 - 整體發展遲緩. 現讀兼收幼稚園K3.
最初我都覺得他進度好慢, 但在這3年多除學校訓練外, 另再找語言治療及不同的學習機會. 我們每星期 ...

Dear pipi331,

你一定要堅持,吾好放棄!再問吓個私人個別導師,你有乜野要改善..... 如果佢冇乜意見,或再過一排都冇改善,我應為要轉個導師。有時d野係人夾人的,時間及金錢更不可以浪費。希望幫到你,加油!

原帖由 pipi331 於 10-5-31 23:42 發表
借個位呻吓.  
蹤使我能力範圍做到ge都做哂, 亞仔進展仲系好差, 上去cac評估做到甩皮甩骨.  私人個別訓練 同埋家居訓練 都唔合作, 個私人導師話進展唔好, 叫我繼續努力.....
公司又隨時炒我, 比人炒咗唔知幾時至揾 ...

我是一個普通小朋友的媽媽. 我沒有你們心深感受帶著有問題小朋友的難處, 所付出的耐心, 愛心及忍耐. 你們是很偉大的 !

今早, 我帶著我家大小姐去兒童發展部睇發展. 因她懷疑有 hypre. 不過, 已斷定是我們過份憂慮.

在中心等候時, 有很多小朋友及家長. 小朋友在玩耍. 突然, 有2個小朋友在吵鬧. 因他們在搶東西玩. 其中一個小朋友 A 在玩 lego 時, 另一個小朋友 B 也想玩, 不問分由便去搶. 當然, 小朋友 A 沒給他搶到, 小朋友 B 便發脾氣. 2個小朋友媽媽立即去平息此事. 小朋友 B 相信是有些情緒問題 (我不知是什麼問題), 當他大發脾氣時, 他媽媽去安慰及撫平他的情緒.要知道,有問題的小朋友是很難去自我控制自己特別是情緒. 他拿起玩具大力拋在地上. 此時, 小朋友 A 爸爸立即拖著他的寶貝兒子走開. 本能是 : 他怕小朋友 B 會傷害自己寶貝兒, 這也無可厚非. 但他居然在 B 媽媽面前說 : 仔, 我地唔好同呢D 小朋友玩....  可以想像, 聽在 B 媽媽心裡是有多難受.

過了一陣子, A 小朋友想去找書本看.行近 B 小朋友, 他爸爸又再次拉開他的寶貝兒子. FINE ! 冇問題. 但他居然很有品格地說 : 我地唔好同呢 D  ge 人玩, 佢地咁野蠻, 他仲恨恨地拋下一個可恥的眼神給 小朋友 B 及 B 媽媽. 說實句, 當時我真係好想大罵他. 他的行為實在是.........   

有邊個父母不想自己的小朋友健健康康, 正正常常. 很深感受, 身教是很重要的. 說真一句, 去兒童發展部要跟進的 (開了 file) 小朋友, 是真的有問題, 只是輕重之分, 或是什麼問題而已. 為什麼這小小包容之心也沒有呢 ? 看見 B 小朋友的媽媽, 我心裡也在流淚.

在此, 我再次向這位好爸爸致敬

回覆 10# pipi331 的文章

你既情況真係同我好相似,想問你個小朋友慢左幾多呀? 我個囡今日去左CAC評估,個RESULT當然好差啦,我C6放工返黎竟然一句都無問過個囡既RESULT.好失望.

睇到有件咁嘅事...心裡面真係好難過....點解唔可以包容多dd..小朋友都唔想...做人父母當然心更難受....            

原帖由 MaggieHei 於 10-6-2 16:36 發表
我是一個普通小朋友的媽媽. 我沒有你們心深感受帶著有問題小朋友的難處, 所付出的耐心, 愛心及忍耐. 你們是很偉大的 !

今早, 我帶著我家大小姐去兒童發展部睇發展. 因她懷疑有 hypre. 不過, 已斷定是我們過份憂慮.
...

我家大小姐分別見了2個不同的醫生, 他們是政府及私家.

暫時, 他們均說沒有 hypre, 專注力不足之類問題. 也見不到她有此表徽.

不過, 醫生也要我在小一時問問老師情況. 因為小一跟 k3 會有很大分別.
有什麼問題可能在此時會發現.

原帖由 pipi331 於 10-6-3 00:03 發表

hyper 正苦 通常去到上小學至斷症. 但未正式斷症之前, 小朋友唔好教, 其實己經有大把嘢可以做. 發展部主要系評估 同比人 排d要等幾耐 又唔多夠的服務.  互勉之. ...

原帖由 pipi331 於 10-5-31 23:42 發表
借個位呻吓.  
蹤使我能力範圍做到ge都做哂, 亞仔進展仲系好差, 上去cac評估做到甩皮甩骨.  私人個別訓練 同埋家居訓練 都唔合作, 個私人導師話進展唔好, 叫我繼續努力.....
公司又隨時炒我, 比人炒咗唔知幾時至揾 ...

你俾既心機個天會知, 你個小朋友個心都知 ga~ 呢度d mami都知 ga!
唔知你小朋友有無做感統呢? 我發覺我仔仔做完運動後訓練會集中少少 ga, 或者睇下可否分配你老公同佢玩一輪, 然後先同佢訓練? 再唔係, 當放下自己一兩日假, 同仔仔玩下鬆下先, 先再黎過. 有時長期作戰, 都要好好愛惜自己照顧自己, 有力再去照顧仔仔 ga~ 加油呀!

‹ 上一主題|下一主題