用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 普通媽咪係唔會明白我地
樓主: ^Vivi^
go

普通媽咪係唔會明白我地 [複製鏈接]

原帖由 麻煩 於 10-3-26 22:57 發表
仔仔媽咪,

我想問下現在你仔仔講野仲有冇問題,同你係唔係好似一般小朋友咁溝通傾"計"?? 我個仔5歲,我好擔 心佢大個左講野仲一舊舊,唔可以"暢所欲言" ...

我仔都係去到小一下學期(七歲半)至開口講野,之前佢頂多都係去到三歲程度(即係三四隻字一句,唔會連續講兩句以上),去到八九歲至同我地講野有來有往(之前係單向的,即係唔會傾偈,佢要野咪出聲囉,我地問佢野佢係無反應架).

依家基本上佢係好多野講,算係暢所欲言,但一要佢去表達或者講D句子複雜同長少少,佢就會表達唔到,會好甩CUT,都係一舊舊同埋詞不達意囉.我仔最近學校嗰次中文表達評估,老師都係咁樣講,D分都係中下囉.同埋言語治療師既報告(上個月收到嗰份),都係講差唔多野,同埋又係話佢表達力差,要人响佢身邊係咁提水至會勉強表達得好.同埋聽人講野既專注力好差(呢樣我都好知,因為就係連人地同佢講三字一句既野,佢都可以無專注到聽唔到,呢樣就係我教仔既難處,同佢講咗好多做人既道理,但無奈佢連一句都收唔到入腦,好無專注力).

你囝囝五歲都仲有得追架,本身你有無俾佢做ST同思維嗰類訓練?
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 Ruby_Lau 於 10-3-26 23:30 發表

睇到我眼淚都湧晒出來啦   大家都要加油呀!

就係我地有個咁特別既仔,我地至可以成長...講真我都好幼稚好細路女,可能天父就係見我十下十下,所以至送份大禮俾我去鍛練自己,等我可以成長.所以往好方面諗,都係好事黎架.

無錯.我地大家都要加油!唔好灰心!!!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-26 23:53 發表

我仔都係去到小一下學期(七歲半)至開口講野,之前佢頂多都係去到三歲程度(即係三四隻字一句,唔會連續講兩句以上),去到八九歲至同我地講野有來有往(之前係單向的,即係唔會傾偈,佢要野咪出聲囉,我地問佢野佢係無反應 ...

.....

原帖由 麻煩 於 10-3-27 00:14 發表

我個仔仲未排到service(排緊e位,自傾,大肌同言語delay),只係每兩星期一次st(最初係一星期一次,係st認為唔需要個個星期做),training都係排下卡講故事,睇圖形容下咁。講故事當然係要提下。st話已經係佢歲數範圍,但我覺得佢 ...

如果單靠政府嗰D支援真係會好唔足夠架!我覺得除咗响政府度做訓練,同時都額外响出面搵私家言語治療師同個仔做密訓囉.嗰時我仔小一未去私家度做密訓前,淨係單靠I位嗰個言語治療,做咗三年都無咩起色,我仔都係表達唔到,都係BB話囉.但去到私家嗰度做咗一年密訓(一星期上四日,每日上兩堂,一堂言語同思維訓練,一堂係感統),結果我仔由當年九月中開始做,做咗半年,去到小一下學期就突然變咗開籠雀(當然都跟佢有ADHD有關啦),所以我覺得政府同私家兩邊一齊做成效會大好多.同埋真係平時响屋企多D同個仔做訓練囉,不過嗰屋企媽媽同佢做又唔駛太過serious既,可以生活化D自然D,好似傾偈同玩咁同佢多D講多D教佢D字詞同表達方式,呢樣又會令佢進步好多架.

始終依家您囝囝五歲,六七歲前都係小朋友既黃金時期,都係靠呢段黃金期黎改變佢地自閉既問題,過咗真係又會明顯難去改變架...好似我仔咁,佢都錯過咗呢段黃金期,結果依家,佢有好多野都仲係停留响幼稚園甚至更低既LEVEL度,有時見到我都幾激氣同好擔心囉.所以真係要好好把握小朋友呢D時間.千祈唔好錯過.

仔仔媽咪,
睇完你講"小天使"後...我既眼淚真係停不了.
每晚我都有為囝囝祈禱.  只希望天父給我更堅強一點, 將來的日子會更加受到考驗, 只但求囝囝每天生活都是開心便已足夠了.
各位媽媽加油!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-25 23:40 發表

加油呀!我都好明您,嗰時我仔响未評估証實為自閉傾向之前,我仔因為負面行為同情緒,再加上佢完全唔識講野亦唔明白人地講咩,前後响短短半年內俾一間主流幼稚園同一間國際學校幼稚園踢出校,嗰刻我直頭崩潰,响老師面前 ...

多謝妳呀,仔仔媽咪,我諗呢度好多家長都有係心諗過一個問題.就係"why me"點解要係我,點解要咁樣對我個小朋友,100分之幾架機會都比到我地,唔通我地呢d家長有d咩特質or我地比人堅強所以就要我地呀...我唔明點解簡單平凡都咁難追求,我唔要佢係人中之龍,我亦都冇諗過佢大左會好叻...我祗係好想佢開開心心做個有責任架人...
我睇完仔仔媽咪妳架小天使故事..令我舒服左好多...thx,我都係唔知自己打咩,好亂,不多謝妳呀,我同太太會加油....我都要係太太面前假裝堅強...

回想一開始太太同我講個仔點解咁耐都識呢樣個樣,我都係好似好多太太架老公咁講,佢懶姐,大個d就識架啦,仲要懶叻成日講個個小朋友架發展速度都唔同,唔使擔 心,到後來見完醫生,又照mri..又驗血,又去評估..我先知自己係個無知,無用又無能架爸爸.....唉

我有兩個自閉症孩子,大兒還有輕度智障,我也曾經歷過傷心、憤怒、感到絕望的日子,我也曾不斷問"why me",兩度幾乎崩潰!
但是孩子慢慢成長,然後我才發覺他們帶給我們的,遠比我們帶給他們的多。孩子如果是正常,我們做父母的也許會有很高的要求,比如他考試90分,我可能會因他沒有考到100分而不快。但如今,我看到孩子每一小小的進步,我的快樂卻是無與倫比,因為我知道這代表了孩子、我們、許多人的心血。我明白了天父的用意。

你的孩子還在幼年,理解能力、表達能力較差,這時候做父母的是會辛苦些;但父母是孩子最親的人,我們是最應該接納他/她,幫助他/她成長,也讓他/她按自己的步伐前進。請相信,再過一些日子,你就會體會到這種千金不換的快樂。

下面的文章送給大家,加油呀!

非常媽媽

The Special Mother
       by Erma Bombeck
(翻譯:sjmama)

大多數婦女成為媽媽只是偶然的因素,有些是自己的選擇,小部分由於社會壓力,還有三三兩兩因為習慣。這一年,接近十萬名婦女會成為特殊兒的媽媽。你們有沒有想過她們是怎樣被挑選的?

由於某種原因,我看到上帝盤旋大地,慎重地選擇祂認為最合適的繁殖工具。祂一邊觀察,一邊指示天使在生命冊上記錄。

「Armstrong, Beth,給她兒子,守護者是….給她Gerard,他可以容忍不敬的言語。」

「Forrest, Marjorie,給她女兒,守護者是Cecelia。」

「Rutledge, Carrie,雙生兒,守護者是Matthew。」

最後他把一個名字給天使,微笑地說:「給她一個有殘障的孩子。」

天使很奇怪:「主呀,為什麼給她?她是如此快活的人。」

「這就對了。」上帝含笑回答:「我怎能夠把殘障兒給一個不懂笑的母親?那太殘忍了。」

「可是她有沒有耐性?」天使又問。

「我不需要她太有耐性,否則她會被自憐和絕望淹沒。一旦震驚與憤慨消逝,她就能夠處理。」

「我今天觀察了她一整天,她有自我意識也很獨立,這很罕有更是作為母親極需的特質。你看,我給她的孩子有自己的世界,她要把孩子從自己的世界拉出來,這不是一件容易的事情。」

「可是,主呀,我不認為她相信你呢。」

上帝仍然微笑:「不要緊,我會處理。這個母親很理想,她有足夠的自私。」

天使倒抽一口氣:「自私?難道這也是美德?」

上帝點頭說:「如果她不能夠偶爾抽離孩子,她將無法活下去。我會賜福這位母親一個接近完美的孩子。最初她未能理解這點,但將來她會被人們羨慕。她不會認為『能夠言語』是理所當然,她不會視孩子的每一個進步是平常的事。當她的孩子第一次叫『媽媽』,她會見到奇蹟,到時候她就明白了。」

「我會允許她清晰地看到我所看到的:無知、殘酷、偏見,但我會讓她崛立。她絕不會孤單,她生命中的每一天每一刻都有在她身旁,因為她在做的工作,當然就像在此與同行。」

「那麼誰做她的守護者?」天使問到,她的筆停留在半空。

上帝莞爾:「一面鏡子已經足夠。」

原帖由 ngcheukhin 於 10-3-27 02:52 發表

多謝妳呀,仔仔媽咪,我諗呢度好多家長都有係心諗過一個問題.就係"why me"點解要係我,點解要咁樣對我個小朋友,100分之幾架機會都比到我地,唔通我地呢d家長有d咩特質or我地比人堅強所以就要我地呀...我唔明點解簡單平 ...
但願媽媽的眼淚能灌溉寶寶, 讓寶寶茁壯地成長

原帖由 ngcheukhin 於 10-3-27 02:52 發表

多謝妳呀,仔仔媽咪,我諗呢度好多家長都有係心諗過一個問題.就係"why me"點解要係我,點解要咁樣對我個小朋友,100分之幾架機會都比到我地,唔通我地呢d家長有d咩特質or我地比人堅強所以就要我地呀...我唔明點解簡單平 ...

千祈唔好認為自己無用,你都係一個好爸爸黎架!至少你都會對你囝囝着緊,都會上黎親子網站去尋求方法去幫囝囝,至少你唔會眼白白睇住囝囝有障礙而置之不理.天父送小天使俾我地,實情對我地都有好處,至少我地能夠成長.

你睇我,普通師奶一名,細個讀書唔叻,得中五畢業,家族個個都至少係大學生黎,一直以黎包括我媽都話我廢,唔死都無用,話我根本唔適合做人,連我都變成都係咁認為自己係一個無用又無作為既人黎.

但到我收咗天父送俾我呢份禮物,我由初時日日喊日日怨又唔知點做時,到依家我至少可以有方向有計劃地去教好囝囝,囝囝呢十幾年俾到我好多好好既經驗,結果原本我一事無成又無talent既我,依家竟能可以出黎用囝囝俾我既經驗同talent去教出面既小朋友,做咗老師.呢樣我咁大個女都無諗過我能夠做人老師,而且又得到人地家長既認同(我既能力).

以前既我係既任性又臭脾氣又無EQ可言既人,但依家至少囝囝又鍛練到我有耐性有毅力,當中囝囝係咁闖禍,我地係咁被千夫所指,話我唔識做人亞媽,話我仔有爺生無乸教...當中雖然係好痛好委屈,但反而呢D經历令我變得堅強,亦令我明白好多人生道理.呢D全部都係好野黎架!我都有得着.

依家我至少識得調節自己諗法,識得去原諒人,識得去堅持,亦識得去簡簡單單.至少我依家都係快樂同積極既.

您試下同您太太坦白番個感受啦,無話男人/一家之主就唔俾喊唔俾唔開心嘛!大家開心見誠去講去分擔,至少太太都能夠知道原來您都好關心佢同囝囝,大家就係partner,無分彼此,一齊去面對事情一齊去學習去幫囝囝衝破障礙.呢D對囝囝都好重要亦好大幫助.至少當太太教囝囝教得攰時,您又可以接力去試下教下囝囝,當你未諗到方法去教囝囝時,又輪到太太接力去教,咁樣crossover,總好過只得一方去孤身作戰或各自做囉.

所以你都要加油!如果响教囝囝方面有咩困難,你可以上黎講架!呢度有好多媽媽爸爸都會幫你,一齊去諗計仔囉!

原帖由 worry-mom 於 10-3-27 00:49 發表
仔仔媽咪,
睇完你講"小天使"後...我既眼淚真係停不了.
每晚我都有為囝囝祈禱.  只希望天父給我更堅強一點, 將來的日子會更加受到考驗, 只但求囝囝每天生活都是開心便已足夠了.
各位媽媽加油! ...

大家咁話!至緊要小朋友個個都開開心心就夠!能夠每日都睇住佢地有進步,呢D對我地已經係最大既安慰.

原帖由 sjmama 於 10-3-27 18:01 發表
我有兩個自閉症孩子,大兒還有輕度智障,我也曾經歷過傷心、憤怒、感到絕望的日子,我也曾不斷問"why me",兩度幾乎崩潰!
但是孩子慢慢成長,然後我才發覺他們帶給我們的,遠比我們帶給他們的多。孩子如果是正常,我們做父母的也許 ...

同意您講法.您都要加油呀!!! 要靠主常常喜樂!

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-3-27 20:32 發表

千祈唔好認為自己無用,你都係一個好爸爸黎架!至少你都會對你囝囝着緊,都會上黎親子網站去尋求方法去幫囝囝,至少你唔會眼白白睇住囝囝有障礙而置之不理.天父送小天使俾我地,實情對我地都有好處,至少我地能夠成長.

...

thx,仔仔媽媽,我會同太太加油的,謝謝妳無私的分享

原帖由 sjmama 於 10-3-27 18:01 發表
但是孩子慢慢成長,然後我才發覺他們帶給我們的,遠比我們帶給他們的多。孩子如果是正常,我們做父母的也許 ...

謝謝妳的文章分享

same as me

My son is 5 yrs, he studies at Special Ctr.  He doesn't speak, even "a" "ma"

So sad.

He doesn't understanding the meanings.

原帖由 bbchuchu 於 10-3-28 15:58 發表
My son is 5 yrs, he studies at Special Ctr.  He doesn't speak, even "a" "ma"

So sad.

He doesn't understanding the meanings.

don't know what to say, but, I believe your son understand you love him, only that he can't express in his word. carry on!

我睇過一本書係一個美國 mami 寫的, 佢個小朋友7 歲都一粒字都未出過聲, 甚至治療師都放棄左佢。但係佢一直好努找方法, 結果佢知道一個印度 mami 教識佢個嚴重自閉症既仔仔用字版/寫字黎表達自己。最後, 作者帶左呢個美國 mami 同佢仔仔到左美國, 仲教到佢自己既仔仔用字版表達, 原來佢個仔仔乜都知 ga, 係講唔到出黎... 依家佢學識用字版同佢家人溝通, 雖然都係重重困難, 但係, at least 佢家人知道, 佢係有意識有智力既.
而個印度 mami 將佢自創既方法整合成一套教法, 叫做 Soma's Rapid Prompting Method (<-依家我睇緊佢本書), 在對美國繼續教緊好多無語言既自閉症小朋友...
睇完呢本書後, 我相信(只係一種相信)呢類既小朋友只係好似困左響一個"唔聽駛"既軀殼入面, 但佢地既意識係正常, 智能係 ok ga!

本書叫: 奇蹟的孩子
http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010417187

我唔知呢 d 資料對你有無幫助, 希望同你 share 一下.  不要放棄希望呀! 希望在明天!

.....

原帖由 bbchuchu 於 10-3-28 15:58 發表

So sad.

希望你繼續努力!! 小朋友一定感受到你的愛!!

各位值得尊敬既爸爸媽媽加油!
為你地鼓掌!向你地致敬!

原帖由 麻煩 於 10-3-29 23:24 發表

一星期4日? 很多錢呢!! 現在私人st兩星期一堂,pt政府醫院同私人兩星期一堂(即每星期一堂),全日幼稚園,放學去公園。我個仔都算識得表達自己,但唔叻。其實我已經唔知道點先叫正常.... ...

正唔正常又好難同佢定個界線既...至少都係等佢可以表達到自己,同其他人溝通到、又明白又跟到老師同大人既指示...etc.

暫時您囝囝嗰D私人訓練都OK既,可以再多D梗係最好啦,否則就算維持依家咁,你又可以响屋企多D自己同囝囝做訓練,在於我角度,我會覺得出面既訓練實情係訓練埋亞媽,我嗰時都係堂堂睇住我仔做訓練,留意治療師點訓練我仔,跟住又會留意我仔D反應,落堂後又會成日捉住治療師傾偈請教佢地,跟住番屋企訓練個仔囉,咁樣個仔會進步得快好多.

回覆 45# 麻煩 的文章

個囡好似淨係自己有份咁, training呀, 唔舒服睇醫生呀,咩都係我理, 連我同事都係咁講, 同個c6講極都唔明. 只係覺得我太緊張....waste $$$. 唔開心都唔知可以同邊個講.

原帖由 ChingMan1002 於 10-3-31 16:00 發表
個囡好似淨係自己有份咁, training呀, 唔舒服睇醫生呀,咩都係我理, 連我同事都係咁講, 同個c6講極都唔明. 只係覺得我太緊張....waste $$$. 唔開心都唔知可以同邊個講. ...

加油呀,妳對女囡囡的付出,係唔會白費架.我都係一個好c架c6.我地都係想小朋友好姐,唔需要計較誰付出多最緊要係小朋友健健康康
‹ 上一主題|下一主題