用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地會點選擇 : SC vs PuiChing?
樓主: littleysh
go

你地會點選擇 : SC vs PuiChing? [複製鏈接]

我都會揀PC, 再用慳左的學費出去學英文。三個小時的幼稚園課程,如果只重視英文普通話,就一定要犧牲其他野。有冇留意港島區好多名牌幼稚園(包括 SPK) 都是中文為主?當然,結果大部分學生D英文依然好好,證明在課餘班去學英文真的不是太難。

原帖由 kfy 於 10-3-21 00:18 發表
我都會揀PC, 再用慳左的學費出去學英文。三個小時的幼稚園課程,如果只重視英文普通話,就一定要犧牲其他野。有冇留意港島區好多名牌幼稚園(包括 SPK) 都是中文為主?當然,結果大部分學生D英文依然好好,證明在課餘班去學英文真 ...

我都會揀PC, 因放學後安排其他活動都很方便, 三年後手執PC, 再考其它, 都不知幾爽.

原帖由 vet 於 10-3-19 18:16 發表
培正的英文唔差架
校風好
SC三年後又煩過
在培幼讀都一樣可以考英小
但有培小backup
同意sheffield的講法

我自已有去PC 120年開放日.  我同英文同啲小學生溝通.  覺得佢地 英文絕對好.   切勿人云亦云

朋友兒子都是SC幼稚園轉來培小今年讀小一, 她都說PC的英文程度不淺,中文很深. 但培幼升上培小都沒有問題.

PC幼稚園係活動教學ma?  really don't know ah....

若果單純比較幼稚園,我一定揀SC,但唔想升中、小學時太煩,咁就揀培正,呢個絕對係最大賣點。
所以好睇自己想小朋友條路點走,讀SC就要做好準備兩年後考更好的私立或直資小學。

原帖由 littleysh 於 10-3-21 22:12 發表
PC幼稚園係活動教學ma?  really don't know ah....

我上次去open day見到又真係幾活動
有教小朋友 正負 電極去令個小風扇郁

我覺得培幼的教學模式都係平衡, 吾會係傳統坐定定的教學, 都幾活架, 係會留意佢地的能力而作出提升。
我個一個例子, 我個女讀k2, 學期開始一個月左右便有個家長日, 當時老師話我個女班的小朋友比較靜, 所以會請小朋友做新聞報導員, 藉以培養他們的自信心及表達能力。 我個女會係屋企預習時, 看似認真但其實好好笑。

原帖由 littleysh 於 10-3-21 22:12 發表

我囡囡讀緊培正k1, 佢都係啲活潑好動嘅小朋友, 但佢非常鍾意返學, 放學嘅時候就不停講返學啲開心事俾我聽!
至於功課方面, k1其實都係劃吓線條, 每日都要劃一版, 星期五就會有啲工作紙要做, 間中就會有啲親子練習要做.
幼稚園嚟講, 其實主要都係用中文教, 你話係咪淺我就唔知,不過個小朋友真係好開心, 同埋見到小學部同中學部嘅學生都好純品咁!
‹ 上一主題|下一主題