用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地會點選擇 : SC vs PuiChing?
go

你地會點選擇 : SC vs PuiChing?

Appreciate your advice.

培正係咪中文幼稚園,若是,我就會揀SC,雖然小學又要再煩過。語境是我的第一考慮。

seems learning good Chinese is more difficult than Eng, study in PC and find outside good Eng centre is easier?

中英文都同樣重要,讀完SC又唔係guarantee入到好的英文小學,到時仲要攪珠或同人爭位(叩門),但培正就肯定入到一間好嘅中文小學(培正),仲有好大機會入到好的培正中學…如認為培正英文唔夠好咪請NET教囉,冇一間學校係完美架啦,但唔使亞b同自己在3年之後受大壓力,培正啦!

我揀左SC, 因為覺得啱囡囡性格多d.  可以俾佢發揮所長

呢個都係我諗緊嘅嘢...培正教D嘢淺D,傳统D,小朋友會唔會覺得悶呢? 我個仔都好好動...

原帖由 LittleEggBB 於 10-3-18 18:39 發表
我揀左SC, 因為覺得啱囡囡性格多d.  可以俾佢發揮所長

醒目開學勳章

原帖由 littleysh 於 10-3-18 21:24 發表
呢個都係我諗緊嘅嘢...培正教D嘢淺D,傳统D,小朋友會唔會覺得悶呢? 我個仔都好好動...

淺成點先 ?  
平日家長有無時間教佢多D 野呢 ?

原帖由 littleysh 於 10-3-18 21:24 發表

其實好多野唔一定係學校教既
好多家長都會係屋企自己再教小朋友

小朋友學語文,頭六年是黃金時期,能否掌握音準、培養良好的發音,並不是靠一星期一堂的NET,而是要有語境,每天去浸。雖然中文都難學,但若能培養出良好閱讀習慣,中文一樣可以學得好,那語文基礎才會打得好。

眼看身邊的小朋友親屬,成績很優秀,基本上是名列前芧,但在中文小學就讀,亦祇喜歡讀中文書,在考澳洲ISA的英文科成績,就發現與在英文小學讀的親戚有頗大距離。

當然,若為怕面對考小學的麻煩,培正也是不錯選擇。但對於崇尚兩文三語的我,我就没有為那兩個小朋友投考培正了。

原帖由 sheffield 於 10-3-18 17:57 發表
中英文都同樣重要,讀完SC又唔係guarantee入到好的英文小學,到時仲要攪珠或同人爭位(叩門),但培正就肯定入到一間好嘅中文小學(培正),仲有好大機會入到好的培正中學…如認為培正英文唔夠好咪請NET教囉,冇一間學校係完美架啦 ...

其實每間學校都有其長處和短處,如果唔係就唔使各學校都有自己的fans。我都仲未決定比我個女讀中文一條龍或是英文一條龍學校(K是中文但P是英文,關連中學都是英文學校),因為各有各好處…

但我都想提一樣野,就係有關學語言的問題,讓媽媽都關心一下。研究指出,母語的學習基本上都沒分什麼Critical period,但acquisition of a second language就可能有或者冇。
如有的話,這個critical period也沒說明是幾時,但多項研究就說是有purbert完成前,即約12.3歲。比如,我們會見到在小學時期移民到外國的小朋友,他們長大後也能說得一口accent free的英語。但如是中學時期離開香港的,英文就是可以寫得很得和用得很好,但spoken english則還是會有accent.
但又如果冇的話,那就是幾時學都冇問題。因為亦有研究指出,成人學習英語出來的成績還要比不用組別的小朋友好。

其實如要學好一種語言,一定是要長時間和多機會用,不是短短兩三年就可以。當然,最理想就是K開始到中學都能讀到用純正英語授課的學校就最好。但如小朋友只是讀中文學校,媽媽也不用擔心。只要能引起小朋友學習英文的興趣,佢願意睇書,睇英文電視(包括卡通碟),再配會學校的英文堂,其實小朋友都能學好英文的。當然,如可以讓小朋友上額外的課程和活動班(是用英語的),多些機會講,那就更加好了。

希望在讀或是將會讀中文學校(無論是什麼班級)的小朋友爸爸媽媽們,不要因小朋友讀中文學校而擔心,努力讓小朋友在一個愉快的環境下學習,引發他們對英文的興趣,那小朋友一樣都好好的掌握英語!

每日返幾個鐘學,想個小朋友曉飛咩!家教最重要,如果只靠曬學校,咁小朋友要屋企做乜呢?
揀學校校風、名氣等也會考慮,但最重要係揀間適合小朋友及屋企的,因為家長認同學校,才可家校合作教好小朋友呢!

所以講到底,都係睇吓家長要乜, 清楚自己嘅expectation,就會易揀D.
There's no perfect school lei!

如果住個校網唔好,就會揀PC
如果住個校網OK嘅,我就唔會焗限一條龍,
到時直資,私校或大抽奬都习可以

- 靚校網只是多個機會抽籤呢!有分才是最重要。我住果區校網好好,但我也選了培正。
- 私校、直資又要爭。講到尾,到時個小朋友叻唔叻,真係好難講。考到D乜,真係估計唔到。
- 一條龍如果唔適合個小朋友,一讀十幾年,又係好慘。
- 總之我們現在只好盡力呢!無人知邊個選擇係最好呢!

原帖由 KLCHO 於 10-3-19 13:50 發表
如果住個校網唔好,就會揀PC
如果住個校網OK嘅,我就唔會焗限一條龍,
到時直資,私校或大抽奬都习可以

培正的英文唔差架
校風好
SC三年後又煩過
在培幼讀都一樣可以考英小
但有培小backup
同意sheffield的講法

原帖由 BBG1 於 10-3-19 14:56 發表
- 靚校網只是多個機會抽籤呢!有分才是最重要。我住果區校網好好,但我也選了培正。
- 私校、直資又要爭。講到尾,到時個小朋友叻唔叻,真係好難講。考到D乜,真係估計唔到。
- 一條龍如果唔適合個小朋友,一讀十幾年,又係好慘。
...

一條龍如果唔適合個小朋友, 可以轉校, 冇簽約的, 在培正升中都有好多叻人過擋英中

Thanks for all your advice.

Just one more question that would like to hear from all of you.

培正教學法會不會傳统D,小朋友會唔會覺得悶呢? 我個仔都好好動...

入去培正小學嗰板問吓啦

這個當然啦!入得培正就當然想讀到畢業啦!
原帖由 vet 於 10-3-19 18:20 發表

一條龍如果唔適合個小朋友, 可以轉校, 冇簽約的, 在培正升中都有好多叻人過擋英中

我有同事的姪現在讀培小及培中,佢話培小同培中的程度好深,小學已教中學的科學實驗,初中就教高中實驗,英文都深呢!
幼稚園就係活動教學,令小朋友愛學習wow!