用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田靈糧堂
樓主: mousegirl
go

藍田靈糧堂 [複製鏈接]

The class size is 20 and the ratio is 1:10
原帖由 wingnam 於 10-3-26 18:04 發表
Could you  tell me about the class size and the student teacher proportion in N1 class?
quote]原帖由 amysome 於 10-3-25 16:04 發表
My son is in N cl ...

CWY666,你話戴眼鏡的老師我就知邊個,不過有兩個唔知你講邊個,但你話兩個肥既老師我就唔知你講邊個,我驚我個小朋友就係讀果班呀,其實你點知D老師無經驗呀!邊到可以睇到這些資料呀,我其實要上班好少機會去到平台偷睇,你可否多D在此分享下呀!

肥果兩個是同一班的,佢地係兩個老師一組,妳應該知情,
無經驗當然係內幕消息,妳上佢網站,長期請老師你就知點解....

I think the only person can answer our questions is xx主任. I forget her name now but write it down at home. It is because the staff who answer telephone should not know too many things. We have to look for xx主任 directly.

原帖由 ccleung 於 10-4-1 11:02 發表

你地講到咁.. 我女女都係黎緊 9月讀n1. 我都有點害怕了. 但我又冇再apply 其他n1.
其實我都開始心大心細, 唔係好想比佢讀. 因星期一我收到佢地email 叫填自動轉賬form. 但個limit 係 $6000/次/月, 我就打去問佢地 ...

回覆 24# ccleung 的文章

我都有同感 我囡囡9月細b 暫時只有靈糧收 入學時剛二歲 都十分擔心

點算啊??我打算比个仔去读喔!老师甘差點敢将小朋友交比距地

原帖由 wingnam 於 10-4-2 18:30 發表
我都有同感 我囡囡9月細b 暫時只有靈糧收 入學時剛二歲 都十分擔心

對啊! 還有其他二月已入学的媽媽比点意見嗎?

啲老師真係咁差?...上星期六去交晒資料,又reject晒其他學校...其實學費真係幾貴吓,不過,可以直上K1,唔使囝囝再去考試... 其實依家囝囝返n1嘅下午班我都唔想... 希望K1可以轉返上午班.

醒目開學勳章

我又唔覺咁差woo
我仔仔今年係第一批既n班
返左學都有3個月啦

眼見佢一日比一日進步
由唔識講野、唔合群、唔鐘意同同學玩...
到依家好多野都進步
我真係好開心

佢仲會成日拎d手冊、書出黎
同我一齊睇、講
又會一齊唱歌

問佢鐘唔鐘意返學
佢又會話鐘意
老師鍚佢
又鐘意同同學玩
返學好開心

你問我
我真係冇後悔俾阿仔入黎讀
雖然學費真係貴
我自己都好吃力

但係我覺得一切都值得!

老師仲會定期打俾我傾下阿仔既近況
我又可以係互聯網睇到阿仔既學習情況
我都好開心阿仔返學咁開心去享受

仲有學校既姐姐=嬸嬸又好好
我仔好鐘意佢地家!

我都覺得OK喎, 我個囡囡都好鍾意返學, 仲記得哂所有同學仔的名, 老師名, 連姐姐的名都記得。老師都有打電話俾我, 同我講囡囡在學校的事, 聽得出佢真係記得囡囡。

又可以download囡囡上課時影的相, 睇到都好開心。見到囡囡開心, 又學到野, 基本上我都滿意啦。

藍田靈糧堂 唔係幼稚園嗎.. 點解會二月開班既???

原帖由 rforyan 於 10-4-28 13:54 發表
藍田靈糧堂 唔係幼稚園嗎.. 點解會二月開班既???

幼儿園是今年新开办的...

見到你哋講都好似幾好...我都放心啲...
因為我諗住囡囡出年都讀呢間嘅n班咖...(如果收佢嘅話)

但係讀下午班點都好似差啲咁...時間無咁好用...自己又湊唔到佢返學... 點至轉到讀上午班呀....

原帖由 包包女王 於 10-4-28 11:39 發表

我又唔覺咁差woo
返左學都有3個月啦

眼見佢一日比一日進步
到依家好多野都進步
我真係好開心

同我一齊睇、講
又會一齊 ...

你地可以寫信去申請,我最初都係下午班,之後寫信去,依家可以返上午班!

你就好啦....我之前有寫過信過去,但係無回音,都唔知得唔得,你幾時知道轉到上午班咖?

請指教下囡囡以家23個月

各位mama,

唔該指教下、本人個囡囡23個月大、以家返緊英語playgroup。因為囡囡係日本人所以出年(2011年)4月會入讀日本人幼稚園。

但係我想俾囡囡9月以後讀住學前班先、本人住觀塘、請問邉度可以搵度多D學前班嘅資料阿?專for日本人嘅學前班就應該無。。如果有mama知道有嘅話、請通知!!!Many thanks.:)

完全認同!
其實除左果兩位老師比較唔得之外,其他上至校長,老師,書記以至校嬸,甚至司機叔叔,我都no complaint~
因為佢地真係好好。

我好開心自己幫個仔揀左呢間學校,而佢返學日日都好開心!仲學識左好多野~

所以,未開學前係度諗,如果有其他學校收仔仔讀k1咁轉唔轉校好,我而家好肯定,我絕對唔會轉校。繼續係呢度直升k1。 ^_^

原帖由 包包女王 於 10-4-28 11:39 發表
我又唔覺咁差woo
返左學都有3個月啦

眼見佢一日比一日進步
到依家好多野都進步
我真係好開心

同我一齊睇、講
又會一齊 ...
‹ 上一主題|下一主題