用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 沙田大圍.想呻吓,同問吓
go

[讀障] 沙田大圍.想呻吓,同問吓

我家住沙田大圍.囝囝現在係田心讀小一.今年一月在沙田兒童評估中心評估到係嚴重讀障(唔係經學校.個兒童評估姑娘比左份評估書(有四.五頁).我轉交囝囝班主任寫.叫學校寄比兒童評估姑娘.
我見家長日過時佢又話我囝囝坐唔定.又話叫我帶囝囝返學前唔好去公園.因為咁囝囝掛住玩.所以成日上堂都唔專心.成日出位講嘢.玩.無手尾.做嘢無自理能力.仲有好多好多...投訴...
點知姑娘比番班主任寫個份嘢我睇.除左簽名.得寫住(書寫有問題).

叫佢幫吓我囝囝.佢就好似咩都唔理咁.叫佢幫吓我囝囝睇手冊.佢睇左一個星期多就唔理.好彩之後中文.數學老師同社工知道左.幫吓囝囝咋.叫佢幫個啲嘢調適.佢遲遲唔做.三吹四請.
佢樣樣都應允我會幫.好似得個'講'字,樣樣吹到自己好好人咁.到最後都係要社工同中文.數學老師幫囝囝咋

真的好想知道沙田大圍有邊啲小學係比讀寫困難的小朋友讀.會好啲.
我囝囝宜家個間唔係好差,不過位班主任好似咩都唔理咁.我囝囝仲話佢好似瘋人咁成日都好大聲咁駡人.好惡.好驚佢.唔想上英文堂時見到佢.驚左英文.我好辛苦呀!成日都要攪到自己好似潑婦罵街咁,才得到回應.我真的很累.好彩有社工同中文.數學老師幫吓.唔係我真係唔知點算...

妳有冇參加讀障協會? 佢哋有專業意見可以幫妳!

有.佢地敎我白紙黑字寫比老師校長.班主任同校長都會聽我地講嘢.但意見接受.規矩照舊.喜歡就回應吓.好多時死追佢地才有啲反應.唉~
其實我係想問吸取吓沙田區其他有讀障小朋友家長意見.個仔同我再對住啲位班主任真係好唔開心.對啲間學校無晒信心.想轉校.但唔知轉去邊好?

版主

學障協會有一個 家長輔導諮詢計劃, 顧問社工林張惠貞女士 會幫到你

本會顧問社工林張惠貞女士,為有需要的父母及學障孩子、青少年解決困難

時間:
1) 每月第二個星期五早上10:00 - 12:30 (每節45分鍾)
2) 每月最後一個星期一晚上 6:30 - 9:00(每段45分鐘)

地點:
1) 土瓜灣盛德街44號扶幼會讀寫發展中心 (早上)
2)
黃大仙上耀善樓地下一樓(本會會址) (晚上)
咨詢內容包括:功課學習指導、調適與支援、家長與學校溝通、升學、 個人或子女情緒、 提昇子女自信、子女或配偶衝突等等

費用:$100 (如有經濟困難可申請輍免),非會員$500

預約電話:請先致電2340 0803預約,以確定諮詢日期及時段,再填妥預約表格,連同支票寄回本會

http://www.asld.org.hk/contactus/downloadform.html#activityform

我有社工輔導學障兒童資料,另有學校資料及感覺統合訓練資料幫助學障小朋友,詳情可pm我

我個小朋友都係讀障,都係田心既學生.
學校對佢地既支援真係好唔足,而且有某d老師仲要求佢好似其他沒有讀障既小朋友咁.
我覺得要求同唔體諒係2回事,有要求係岩,咁先對小朋友會有進步,但過份要求,我覺得係好唔體諒我地讀障既小朋友同我地呢d家長.
我都好想同佢轉校,對呢間學校我真係完全失望.
老師冇責任,又針對學生
校長不值一提
但有幾個老師係對學生好好,包括,chan sir,wong sir,miss wong,仲有ben sir,
有某一d既老師我唔覺得佢地真係關心學生.

原帖由 0o...雯雯...o0 於 10-12-13 18:14 發表
我個小朋友都係讀障,都係田心既學生.

雯雯.你好呀!你小朋友現在進展如何呀?
我小朋友到現今都轉唔成校(原因面試,筆試未能通過),
又留唔到班(原因低處未係最低)的情況下升上了小二,
學校安排了小兒加入英文加輔班.10人一班.和剛好有一位很好很好的老師做小兒小二的班主任.再加上做家長的我陪同小兒在校外上了很多有關的課程.情況已好了不少.英文進步了不少,因為英文老師很善良.佢小一時得15-25分.今年有成40-56分.但中文同數學就強差人意.原因是老師好惡 ,小兒的心情同成績好睇啲老師點對佢.好像成正比咁.....佢小一數學有成80分以上.今年唔合格
我明白學校唔會幫到我同小兒好多,要幫到小兒,我一定要同小兒子加陪努力.....唔知下個學年又會咩情況呢?好擔心又遇上啲唔負責任的班主任同老師.