用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 12歲仔,開始打性熱線
go

12歲仔,開始打性熱線

我朋友個仔,12歲學校有同學教佢打性愛熱線,四日打左$1,200,又講大話,話自已無打,帶佢去報警,仲即刻換衫去!
差幾級樓梯去到差館門口,問最後一次有無打,佢才肯認。
我無咁大個仔,都唔知點教,幫幫手呀!

可唔可以由爸爸先了解情況, 始終男性可以助他將心事講出來, 現今小朋友太早屬, 由爸爸引導開,開解可能會好一點~

原帖由 leonora1227 於 10-3-15 15:57 發表
我朋友個仔,12歲學校有同學教佢打性愛熱線,四日打左$1,200,又講大話,話自已無打,帶佢去報警,仲即刻換衫去!
差幾級樓梯去到差館門口,問最後一次有無打,佢才肯認。
我無咁大個仔,都唔知點教,幫幫手呀! ...

要佢承擔後果,$1,200電話費全數由他負責。

帶佢去警察局會嚇死佢,好大的烙印,好彩您朋友無入去。

立刻去電訊公司取消IDD 和GPRS功能,並告訴他爸媽會尊重他,絕不會查閱他的SMS和電話記錄,但電訊公司的電話費單列印出所有紀錄,爸媽是知道的,叫他要自律。

這是成長必經的階段,有邊個男仔唔「咸濕」呢?不要過份責備,但要讓他明白這行為不正確,爸媽不開心。

原帖由 Tommy 於 10-3-15 16:42 發表
要佢承擔後果,$1,200電話費全數由他負責。

帶佢去警察局會嚇死佢,好大的烙印,好彩您朋友無入去。

立刻去電訊公司取消IDD 和GPRS功能,並告訴他爸媽會尊重他,絕不會查閱他的SMS和電話記錄,但電訊公司的電話費單列印出所有 ...

我仲以為有了互聯网,173-173-173 会成為陣迹。

不過話是話,小朋友1200點負責到?頭痛。

原帖由 judy 於 10-3-15 17:02 發表

我仲以為有了互聯网,173-173-173 会成為陣迹。

不過話是話,小朋友1200點負責到?頭痛。

D阿媽block晒d不良網頁,又裝上過濾軟件,咁d細路未局住要打173囉!我諗除左細路之外,都唔會有人打173

原來係$1,600先!個電話商,覺得奇怪,四日用$1,600IDD,即刻shop 左IDD服務,寄張單返屋企先知咋!

佢諗住聽日去學校,同社工講,但都唔知有無用!唉!

原帖由 leonora1227 於 10-3-15 17:24 發表
原來係$1,600先!個電話商,覺得奇怪,四日用$1,600IDD,即刻shop 左IDD服務,寄張單返屋企先知咋!

佢諗住聽日去學校,同社工講,但都唔知有無用!唉! ...

呢個電話商又幾好喎!係邊間呀?肯定唔係3喇,會唔會係數碼通?

叫你朋友唔好咁揚喇,呢d野「私了」算喇,講比學校知,個細路會覺得好瘀,無助親子關係。除非佢變本加厲,教唔聽,愈學愈壞先揾工幫手喇。

原帖由 Tommy 於 10-3-15 17:38 發表

呢個電話商又幾好喎!係邊間呀?肯定唔係3喇,會唔會係數碼通?

叫你朋友唔好咁揚喇,呢d野「私了」算喇,講比學校知,個細路會覺得好瘀,無助親子關係。除非佢變本加厲,教唔聽,愈學愈壞先揾工幫手喇。 ...

對,男仔最重面子,係屋企打餐甘嘅係一回事,千祈唔好令佢冇面見人。見社工一事,都要和佢商量咗先。

$3x蚊一個月果間!

親子關系........佢都唔識教,唔比社工,邊有人幫!

原帖由 Tommy 於 10-3-15 17:38 發表

叫你朋友唔好咁揚喇,呢d野「私了」算喇,講比學校知,個細路會覺得好瘀,無助親子關係。除非佢變本加厲,教唔聽,愈學愈壞先揾工幫手喇。 ...

Duplicate, deleted.

回覆 9# leonora1227 的文章

我建議你的朋友唔好小事化大,呢d事處理得唔好會對細路有好大陰影,好多男同性戀者都係由於孩童時,母親不妥善處理男女間的事而導至。

我強烈建議您朋友,應該將這事交由孩子的父親處理會較穩陣。

Duplicate, deleted.

不如同佢一齊睇鹹片啦,網上都有性「教育」片,同佢揀埋,從旁教導,好過同朋友仔一齊睇。

for your information..........
only can stop IDD or info line(900.....or 173....)
BUT
#9xxx can't stop.(打開報紙風月版或一本大便大把呢d每6秒6毫至1紋的廣告)
無知是福

好同意你的講法, 同我所唸完全一樣 ....

我家都有未熟男,
唔用色情角度, 我不嬲同佢直講, 無需尷尬, 尢其係青春期的心理/生理改變, 教佢正確既態度 ..... 反正 p.5 學校都有教 wet dream 啦, 琴日先講開咩係 "卵子庫".

重有, 唔好揚開, 好瘀架 ...

原帖由 Tommy 於 10-3-15 18:03 發表
我建議你的朋友唔好小事化大,呢d事處理得唔好會對細路有好大陰影,好多男同性戀者都係由於孩童時,母親不妥善處理男女間的事而導至。

我強烈建議您朋友,應該將這事交由孩子的父親處理會較穩陣。 ...

聽聽下,都覺得唔好攪大!

Thanks 各位意見!