用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友今年讀小一,有無d媽咪好似我咁嫁? ...
go

小朋友今年讀小一,有無d媽咪好似我咁嫁? [複製鏈接]

我個仔今年九月會入讀小一, 我而家已經買定d英文grammar書和英文數學書得閒就教吓佢, 教完佢之後就叫佢做吓d exercise. 有無d媽咪好似我咁嫁?

e.g. This is / That is / These are / Those are
       Greetings / punctuation
   0    0    0    0

回覆 1# kiu-mummy 的文章

Are u confirmed school for your kids in 2010-09.
Some Primary school has a bridging course in Aug for new P1 student.
Do not take a hard image for kid when a P1.
They will refuse or afaird  P1 life.
If u want to train grammer, please note "迪士尼英文教學練習Disney Mail"

醒目開學勳章

我都有買呀. 佢k3時已買定.
有些雖然未教,但我會留到佢學校教果個topic時就俾佢做.

原帖由 sampapa 於 10-3-15 17:42 發表
Are u confirmed school for your kids in 2010-09.
Some Primary school has a bridging course in Aug for new P1 student.
Do not take a hard image for kid when a P1.
They will refuse or afaird  P1 life.
...

Hi sampapa,

我已決定咗讀邊間啦! 因身邊d朋友話升上小一後學d嘢多好多又深好多, 所以先未雨綢繆.

回覆 4# kiu-mummy 的文章

小一會教的.不用太擔心.現在教也無外,最緊要教得有係統,同埋要佢明白.
個人認為學好phonic比較重要,因為上小一要黙書.要黙句子的.如小朋友識運用phonic的技巧,黙書會好些.每次黙書,我都會用番佢學過的phonic,教佢點樣併個字出來,然後用併音仲個字出來,好有效.每次黙書分數都理想,不須死記.
如有時間,可以培養小朋友看英文書的習慣.因我無時間同小朋友一起看書,現在他們只看中文書,不肯看英文書.我都好頭痛.

醒目開學勳章

Dear All
I think you need to train up your kid for Chinese better. Because Chinese is difficult compare with Engish in PI.

Trust Me! I have a PI boy!

回覆 5# heiB 的文章

Hi heiB,

Thanks for your sharing. 我同意你的講法,學好拼音的重要性, 但我自己的拼音都係麻麻.

回覆 6# hellomickey 的文章

Hi hellomickey,

Thanks for your sharing. 我小朋友的中文比英文好,因為佢好鍾意寫點心紙玩煮飯仔同埋睇報紙.

回覆 2# kiu-mummy 的文章

拼音不難學,但要識運用,才會幫到小朋友併讀到更多英文生字的.每次興趣班教完的notes,我都會叫小朋友教我,然後我就再套用翻入學校的生字度,主要是黙書 (因為我不鼓勵小朋友死背英文生字).可能我學過shorthand,有少少併音底子,會好D.
還有你在不同的網,可以找到教併音的方法和notes,大致同小朋友學的差不多.
學完的併音notes要時用才會有用的.
‹ 上一主題|下一主題