用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際二級小提琴,有無賽果分享?
go

校際二級小提琴,有無賽果分享? [複製鏈接]

之前人人都話首歌好難,有無人已經比賽完,唔知普遍水準如何?
   0    0    0    0

I want to know too

N211水準參差

N211唔難,但要拉好都唔簡單bo,同埋首歌有快板處,好多參賽者一緊張都落晒音。拉的好嘅都有,我識得嘅有小一拎冠軍90分。拉的唔好嘅也有,有d走晒音,有d好似冇同伴奏練過各彈各拉 ,有d將3分半曲拉到六分鐘咁耐,而我覺得用多d技巧嘅分數會好過全首拉正確。多得裁判要坐整日...辛苦晒!

請問參賽者有冇用vibrato, 得奬者vibrato的技巧是否已經很純熟?thank you!

原帖由 88violin 於 10-3-16 10:34 發表
N211唔難,但要拉好都唔簡單bo,同埋首歌有快板處,好多參賽者一緊張都落晒音。拉的好嘅都有,我識得嘅有小一拎冠軍90分。拉的唔好嘅也有,有d走晒音,有d好似冇同伴奏練過各彈各拉 ,有d將3分半曲拉到六分鐘咁耐, ...

回覆 1# beetle 的文章

有用Vibrato,但應該沒夠純熟。諗落都僅僅係二級程度,技巧都仲有排學至係。

N211首曲係幾年前四級考試曲,所以拉好表示程度都唔止二級la.

請問比賽有無overrun? 因首歌都幾長.
另評判general有乜comments?可否分享一下?

原帖由 88violin 於 10-3-16 11:32 發表
有用Vibrato,但應該沒夠純熟。諗落都僅僅係二級程度,技巧都仲有排學至係。

N211首曲係幾年前四級考試曲,所以拉好表示程度都唔止二級la.

回覆 1# totochu 的文章

扣除冇來比賽嘅6-7位,淨番37位到,都用三個鐘先至比完,所以計落都已經超時...,有d小朋友慢慢拉,裁判都好人冇叫停。比完賽淨係俾分紙同埋宣佈前三名,其它都冇多講,連工作人員都好快執嘢走,各個趕住去食飯掛...

請問有無人拉左小提琴Grade 1呀!請給意見.Thanks!

回覆 2# 88violin 的文章

thank you, 88violin.

原帖由 BoBo1 於 10-3-16 21:02 發表
請問有無人拉左小提琴Grade 1呀!請給意見.Thanks!

3/15 下午比賽完.
你小朋友幾時比賽?
雖然是grade 1, 但都有好多高年級的學生.
我個人覺得grade 1, 都好有難度, 老師都話今年首歌比往年難拉.

我的女兒是K3, 在3月19日比賽,請問第一名大約幾多分,Thank you!

原帖由 BoBo1 於 10-3-17 21:19 發表
我的女兒是K3, 在3月19日比賽,請問第一名大約幾多分,Thank you!

好似85.

比賽求經驗

每場的最高分都會唔同,有d場參賽者水準好高分數自然高...92/94,  萬一同場有90分嘅未必拿都前三名; 有d場競爭冇咁激,87-89都可以拿到前1名。
最重要是要參加嘅小朋友學到要識努力才是最重要。
基本上,這種分組的競賽本來就唔係咁公正,因為係自由報grade, 好多拿晒high grade cert 嘅參賽者可以降級比賽,自然競爭激烈。  
我同小朋友講:只要你覺得有努力,咁在父母心裡面就係一百分,同埋我們要識欣賞其它人真係好勁啊!
但如果你平時練習都求其,借比賽機會同小朋友檢討平時自己的練習態度、並一齊感受其它人嘅努力成果。
不論有獎冇獎,都是好好的機會教育。 父母都可以一起成長。

回覆 1# 88violin 的文章

囡囡在18號終於比賽完grade2 violin,雖然差一分沒有名次,是有點失望,但佢有87分,大家都滿意了,畢竟隻歌對佢七歲人仔來講真係幾難,佢又只係練左兩個幾月。

不過其實最令人失望的是個評判,原本諗住佢會講一D有用的comment,或者隻歌應該點去拉的重點,但佢一味好客氣咁話學生的表現好impressive,即係無講野,激死。我阿女問其實點先叫拉得最好,我都唔知點答佢。

deleted.....

deleted....

1st :90
2nd:89
3rd:88

原帖由 88violin 於 10-3-19 14:38 發表
87分,成績好好啊!
知唔知前三名拿幾分?
‹ 上一主題|下一主題