用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可否給我一點意見!
go

可否給我一點意見! [複製鏈接]

囡囡雖然現在讀緊K1, 不過我都開始留意小學既教學模式, 但我都唔知點揀好, 希望大家可以比些少意見我, 等我好好參考下.

我覺得亞女係有d少聰明既, 係學校老師都講話佢服從性強, 做事有規律, 聽過講過既野都很上心, 不過我覺得佢對讀書做功課既自發性就唔係咁好(我同佢做過皮紋測試結果都話佢讀書方面好弱, 須要加強訓練), 有時同佢一齊睇故事書, 佢都只可維持最多五分鐘就走開, 做功課好多時都要提佢今日學校派咗乜野比你呀, 佢先至攞出來, 求知慾就一樣樣事情, 不過佢比較定性, 好多時都靜觀其變先去行, 有時落公園玩又唔喜歡同玩得好顛個d小朋友玩, 而我本人就喜歡活動教學, 因為我覺得活動教學對小朋友讀書可以無咁大壓力, 唔想為咗面對測驗考試而影響親子關係, 所以我寧願同亞女一齊去搵資料做project, 都唔想日日迫佢讀書.
我心目中對兩間小學有好感, 一間係傳統既小學, 現在亞女係該校讀緊幼稚園, 我當初選擇是因為學校d學生品行好有禮貌, 教育程度中上, 另一間係活動教學既學校, 我喜歡無測試, 一年一次考試, 學校主張上午學術, 下午藝術既學習模式, 就係因為兩間學校學習模式好唔同, 所以我都煩惱緊邊類型既小學最適合佢, 有時我都唔知自己咁既想法啱唔啱架, 所以想各位比d意見同提點.
   0    0    0    0

醒目開學勳章

如果單純你說的,我會recommend傳統的.

原帖由 stephanielum 於 10-3-12 12:08 發表
囡囡雖然現在讀緊K1, 不過我都開始留意小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08既教學模式, 但我都唔知點揀好, 希望大家可以比些少意見我, 等我好好參 ...

唔好諗咁多,魚翁撒網,兩三年後考到先算,話唔定考到D超級名校,你唔比個女讀,佢怨你一世......

既然了解囡囡不足之地方, 利用1-2年時間好好調整一下, 睇到時進度與興趣再選校. 看書專注度可訓練的--多看.

小朋友成日變,你唔使擔心咁多.我女以前都唔肯坐定定睇書,踏入四歲後就肯坐,不過唔是自己睇書,要我講故事比佢聽,一年間改變可以好大.我女今年要報讀小一,唔知你可唔可以PM你心目中第二個間學校個名比我參考呢? 因為我幾鍾意你所講既第二間學校.我想揀活動式既學校比我女.
THANKS!

原帖由 stephanielum 於 10-3-12 12:08 發表
囡囡雖然現在讀緊K1, 不過我都開始留意小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08既教學模式, 但我都唔知點揀好, 希望大家可以比些少意見我, 等我好好參 ...

想請問什麼皮紋測試?

check PM.

原帖由 ggoo 於 10-3-12 15:09 發表
小朋友成日變,你唔使擔心咁多.我女以前都唔肯坐定定睇書,踏入四歲後就肯坐,不過唔是自己睇書,要我講故事比佢聽,一年間改變可以好大.我女今年要報讀小一,唔知你可唔可以PM你心目中第二個間學校個名比我參考呢?:bashfu ...

何謂「皮紋學」
「皮紋學」(Dermatoglyphics)是綜合大腦科學、遺傳學和行為科學的一門知識,最早是應用在病態研究上。指紋除了讓美國FBI作罪犯的基因配對,讓人在e道上識別身份出入境外,研究皮紋學的專家更相信,皮紋能反映人類的先天遺傳潛能。
「世界上每個人的指紋也不同,大腦紋路與皮紋是同步成長的,每隻手指代表不同的能力範疇,可以透露我們先天智能,包括學習類型、風格和敏感度等,準確性高達80%。」
皮紋是泛指身體上所有的击紋,而身體上最多击紋的地方就是手指和腳,皮紋的形成是從母體懷孕時開始至懷孕第19 週,腦部與脊髓開始分開發展,腦部會慢慢形成多條摺痕,而每條摺痕均會反映於指紋上面。十隻手指頭反映了十個腦區,而皮紋正是DNA反映於外表的証據,獨一無二,且終生不變。
皮紋分析的用處,家長往往不瞭解孩子能力在哪裡? 一般的父母只知道加強孩子的智能教育,卻不知給予適當的學習環境,因此若配合適合的教育方針,便能事半功倍。
以往說「3 歲定80」,太遲了﹗ 最新的教學角度,早於懷孕期3個月,已定下一生!

我同老公之前聽了一個講座, 主要介紹做皮紋測試, 皮紋可以分析每個人既特質, 左右腦潛能, 例如 : 數學, 羅輯, 語言等十個範疇,  當測試後可以知道自己邊方面強項而去加以栽培去發展潛能, 個講師提到現在父母比好多興趣班小朋友上, 但其實佢地都唔知小朋友邊方面潛能係優勝, 要學到一段時間先知小朋友邊樣有潛能邊樣無, 到時只會浪費時間金錢, 她續說, 如果父母可以一早知道小朋友有邊方面潛能而提早加以栽培, 成績一定會事半功倍的. 但我所做個間皮紋測試要一個家庭做, 即係小朋友父母都要做, 之前我都有反問我地父母都大了, 點解仍要去做呢! 她解釋是因為父母做了, 可以知道自己屬於什麼性格而去點樣教個小朋友, 同樣地都可以清楚了解大家性格而去維繫整個家庭, 一個完美家庭才是對小朋友成長一項主要的事, 所以去了做皮紋測試. 報告講我地三個既性格都好準, 起碼有90%準確, 至於講我囡囡既潛能, 佢八成都唔錯, 唯一係視覺唔好, 要有待開發, 即係話佢對睇野方面無潛能, 唔會係過目不忘既人, 對睇書無興趣, 所以佢讀書方面唔會叻! 至於解決就要訓練佢多d睇書, 要陪佢一齊睇, 等佢習慣同埋增加睇書既學趣.  我又覺得好準, 亞女由細到現在, 比書佢睇佢都無乜興趣, 有時睇兩三版就走咗去, 扮去做第二樣野就唔會再睇過, 我一路以為小朋友專注力唔夠, 所以無免強要佢再睇. 現在唯有開始培養佢睇多d書, 總括整個分析報告, 雖然只係分析, 唔可以100%作準, 咪用嚟當藍本作參考囉. 不過我同老公都覺得好有用, 起碼知道小朋友邊方面好, 邊方面唔好, 雖然我唔係要個女做最聰明最醒目個個, 但都唔想佢樣樣都包尾, 現在出嚟既結果, 起碼唔會遲多幾年先去反問自己點解個女讀極都讀唔到書, 原因天生佢唔係讀書好叻既材料, 後天結果點樣就要睇今天我地點樣加以培育佢了.

http://www.yipwinnie.com/?page_id=20

原帖由 CERISE 於 10-3-13 02:19 發表

想請問什麼皮紋測試?
‹ 上一主題|下一主題