用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 王錦輝 vs 培基 vs 恩主教 vs 沐恩
go

王錦輝 vs 培基 vs 恩主教 vs 沐恩

請問有無人知王錦輝/培基/恩主教/沐恩,它們校風及業績如何?屬於banking幾?有無人讀過?可否比d意見?因我對中學認識不多,可憐天下父母心.唔該晒   

原帖由 carcar-bb 於 10-3-11 17:39 發表
請問有無人知王錦輝/培基/恩主教/沐恩,它們校風及業績如何?屬於banking幾?有無人讀過?可否比d意見?因我對中學認識不多,可憐天下父母心.唔該晒    ...

王/培是直資沙田區,恩/沐是津校大埔
你住邊區
直資培基水平有保証
恩/沐要看小朋友性格
四間校風都好.
我小孩孑讀恩記

回覆 1# cckalex 的文章

我剛搬到大埔住, 我兒子是band 1尾, 我知大埔只得5間英中, 因此我替兒子考了2間直資, 而且我也收到了王錦輝的取錄信, 但卻聽聞王錦輝是 band2尾, 而且課程比一般中學淺, 老師流失率高,  我現在十五十六, 心又想博大抽獎, 但報了王錦輝就要放棄大抽獎, 我又怕兒子入不到英中. (因大埔英中太少, 好難入). 如果大抽獎衰了, 到時叩門返王錦輝也不知有無機會. 十分矛盾, 可否比下意見.

大埔雖然只得5間英中,但 band 1學生只有約800個,如果你兒子真的是band 1 學生,一定入到大埔的英中。

我識得一個女仔,中二在王錦輝讀,中三級時也返回大埔讀津校。

原帖由 carcar-bb 於 10-3-16 17:27 發表
我剛搬到大埔住, 我兒子是band 1尾, 我知大埔只得5間英中, 因此我替兒子考了2間直資, 而且我也收到了王錦輝的取錄信, 但卻聽聞王錦輝是 band2尾, 而且課程比一般中學淺, 老師流失率高,  我現在十五十六, 心又想博大 ...

WKF/SPKC都是位於沙田的較好直資英中,但大部份報考的同學都是居於沙田或北區,因她們的知名度是比較難吸引外區同學,尤其是在九龍和香港島的。但WKF規定只可收15%(约18名)沙田學生,其餘的85%就要收沙田以外的學生,因此成績較好的沙田區學生可能也考不進,但SPKC就不受限制,她可收取報考中最好的學生,所以學生質素較有保証(據聞今年6收1)。SPKC以經出了信,令郎band1照理已收信,可以詳加考慮。

認同以上家長的話
但一定要確定是Band1組別學生
否則就煩

回覆 1# cck0808 的文章

多謝你們的意見, 請問你們知否王錦輝是band 幾呀? 我到今日重未收到培基d信, 其實我唔係好知點分個細佬屬於band 幾, 我祇係問老師, 佢話我知我個仔係band 1尾. 而呀仔成績表中英數都係"A" & "B". 我怕我個仔今次考試有閃失, 入不到大埔五所英中.

原帖由 carcar-bb 於 10-3-16 22:30 發表
多謝你們的意見, 請問你們知否王錦輝是band 幾呀? 我到今日重未收到培基d信, 其實我唔係好知點分個細佬屬於band 幾, 我祇係問老師, 佢話我知我個仔係band 1尾. 而呀仔成績表中英數都係"A" & "B". 我怕我個仔今次考試 ...

它是一所英中,但沒有會考成績參考
而沙田和大埔Band1學生是不需要入讀直資
有很多英中和好的中中可選
因此它是收不足Band1生什至要收Band2生
所以只當Band2頭學校,
另外要計/常/視藝/音樂/
但中英數 A同B,應問題不大
操行要有B+以上

十分同意。大埔及沙田均有十分充足的津貼英文中學學位給區內的band 1 學生,Band 2 頭的中文中學亦有英文班。不需如此早決定讀直資學校。一般新開辦的直資學校,教師流動性很高!

原帖由 cckalex 於 10-3-16 22:56 發表

它是一所英中,但沒有會考成績參考
而沙田和大埔Band1學生是不需要入讀直資
有很多英中和好的中中可選
因此它是收不足Band1生什至要收Band2生
所以只當Band2頭學校,
另外要計/常/視藝/音樂/
但中英數 A同B,應問題不 ...

原帖由 carcar-bb 於 10-3-11 17:39 發表
請問有無人知王錦輝/培基/恩主教/沐恩,它們校風及業績如何?屬於banking幾?有無人讀過?可否比d意見?因我對中學認識不多,可憐天下父母心.唔該晒    ...

以上四間, 我剩系識人係恩主教畢業咋, 佢由 F1 讀到 F7, 去年剛入了科大讀 Finance, 佢為人有禮, 主動學習, 雖然佢成績優良, 但同時是香港某項運動代表, 要出外比賽都兼顧到, 現在已是 Yr 1學生了, 但因我只識一個, 不可作準, 純作參考.

在沙田黎講,WKF並唔係報讀直資嘅首選;咁唔係因為佢只收好少沙田人,而係口碑好一般;校風並無大問題,最起碼比LTF好;問題最主要係教學方面。
我諗WKF大概係Band2頭;你大埔過沙田讀都好方便遮。
最後,唔同意沙田有足夠嘅Band1位比區內Band1學生;D他區就係因為咁諗,好多都跨區去沙田報,造成Band1位唔夠分;仲有,好多區內Band1都表示黎緊會5班縮1班。

如果你係大埔band one生,就一定入到band one學校,係大抽奬時填哂五間英中係頭五位都無問題.最緊要你學校有多少個band one  位.
恩主教係Band one 尾
沐恩Band one 中
培基Band one尾(但ok好)
王錦輝就吾知啦,不過佢d學費好似都好貴??

沙田的確是英中學位多,所以有很多誇區報讀的學生,最多的是來自九龍城和黄大仙區,因為交通比較方便,同時該區競爭較大,我都有幾位住在九龍的同事子女都是誇區入讀沙官、LMC..........

如果想清楚學校Banding /評語,可參考專家
Khmama所有資料.

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)

由於BK冇下載區, 升中既有用資料要由樓主e-mail, 既費時失事, 又會暴露網民身份, 所以特將派位試算表免費上載至下面位置, 供bk家長自行下載. 至於明年會唔會更新, 視乎情況而定. 其他家長有升中資料如升中profile, 叩門信等等, 可以集中係呢個topic上載去下面既地方, 比家長自行下載. 如有需要幫手上載, 可以隨時pm我.

升中秘笈 - 可以比家長知道升中流程及注意事項.
http://depositfiles.com/files/y7q3hqsgn

派位試算表 - 可以比家長參考各區英中既競爭情況.
http://depositfiles.com/files/nj6apgoq3

中六收生各階段資料 (官津) - 可以比家長參考各官津學校會考情況及受歡迎程度
http://depositfiles.com/files/m22vne96j

中六收生各階段資料 (直資) - 可以比家長參考各直資學校會考情況及受歡迎程度
http://depositfiles.com/files/yo1mkbcp0

2009全港派位中學banding及排位
http://depositfiles.com/files/18dm857t7

原帖由 cckalex 於 10-3-17 22:45 發表
如果想清楚學校Banding /評語,可參考專家
Khmama所有資料.

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)

由於BK冇下載區, 升中既有用資料要由樓主e-mail, 既費時失事, 又會暴露網民身份, 所以特將 ...

sorry,
copy少了一個file

各區分析
http://depositfiles.com/files/i8cnkgea8

原帖由 carcar-bb 於 10-3-16 17:27 發表
我剛搬到大埔住, 我兒子是band 1尾, 我知大埔只得5間英中, 因此我替兒子考了2間直資, 而且我也收到了王錦輝的取錄信, 但卻聽聞王錦輝是 band2尾, 而且課程比一般中學淺, 老師流失率高,  我現在十五十六, 心又想博大 ...

如果你小朋友係Band 1 內, 入英中都應該無問題, 因為大埔英中位够分Band 1 學生, 好彩的話Band 2 都入到英中, 所以你要做的是攪清楚小朋友是否Band 1, 如入到大埔英中, 你是否應該不用申請直資!?  除非間直資好適合你小朋友. 上年我煩咗好耐, 今年到你law, 我舊年咁做, 你也做吓功課吧, 計一計所有大埔小學的小六人數加埋除3 (Band) 計出有幾多Band 1生, 大埔五間英中合共提供幾多個位. 咁就知今年Band 1生够唔够分英中學額.  希望幫到你啦!  大埔算係好區架la, 有d北區學生都來加入戰團, 但也有叻叻d學生出九龍讀, 所以此消彼長都應該差不多.

十分感謝各位的意見, 聽取了你們的意見後, 我打算先讓兒子參與大抽獎, 如果不幸地入不到大埔英中, 我先再搵直資叩門, 現請問有沒有一些口碑好的直資介紹? 又有無一些叩門秘訣及重點? 我現在要否做些什麼預備功夫? 叩門是否多數失敗及十分困難? 我一d 經驗也沒有, 希望各位幫幫手比d的意見啦.

另外我還想問下, 如果兒子今次考試衰咗, 跌落band 2頭 or 中, 我是否同樣可以在大抽獎上填寫band 1 學校, 都有機會入到英中? 因我聽到有d 家長話, 如果得band 2料, 填表時首選 band 1學校, 唔夠人爭, 到時可能連band 2 學校都比人爭晒入唔到, 跌落band 3.  請問各位可否提供一些填寫次序的意見. 萬分感謝.

如果你係Band 2學生,大抽獎時就吾好填英中la,因好危險,最好填Band 2頭學校,例如:圓玄二中 or 何郭佩珍

但好直資學校到時可能無位la,你自己諗清楚.

原帖由 carcar-bb 於 10-3-19 14:50 發表
十分感謝各位的意見, 聽取了你們的意見後, 我打算先讓兒子參與大抽獎, 如果不幸地入不到大埔英中, 我先再搵直資叩門, 現請問有沒有一些口碑好的直資介紹? 又有無一些叩門秘訣及重點? 我現在要否做些什麼預備功夫? 叩 ...

如果你真係好大信心你個仔係Band1,唔理Band1頭定Band1尾,咁梗係等大抽獎喇。
提你一點,就算直資收左,你一樣可以叩啲Band1官津門。相反,如果大抽獎衰左,D直資亦唔易入,因為嗰日會好大競爭,好多人因為"意外"入唔到Band1而叩直資門。
舊年7月叩門培基幾百人收幾個咋。

原帖由 carcar-bb 於 10-3-19 14:50 發表
十分感謝各位的意見, 聽取了你們的意見後, 我打算先讓兒子參與大抽獎, 如果不幸地入不到大埔英中, 我先再搵直資叩門, 現請問有沒有一些口碑好的直資介紹? 又有無一些叩門秘訣及重點? 我現在要否做些什麼預備功夫? 叩 ...

在上年,有一些成績很好的學生,叩門不成功,
後來才知道,很多區的學校有協定,不收叩門生
所以你要知兒子的小學與那些中學有關系.
如:聖心-恩主教
    阮鄭-莫壽...
機會才大.
你可選一英中,但第二選擇要次一些的Band2
一般排位是(救恩,圓玄/孫方中,何郭)
最差的情況,去羅定邦一定收.