用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 上星期四收准考證, 陣間考口試
go

上星期四收准考證, 陣間考口試

係咪AL?放鬆D啦!

原帖由 wunma 於 10-3-11 08:51 發表
講就容易, 始終係一個大試! 昨晚7時回來, 一入屋就話不要問考成點, 包括以後的科目. 我話:呀爸吵媽一向都沒問啦, 你會考那年都知啦!

見他心情o.k, 應不會太差的. 事實上考成點我不太理會, 只要見他不影響心情就阿彌 ...

wunma,

放心啦,仔仔實掂嘅!

現在的考生的壓力比我們讀書時大。我們只能默默在後支持,例如多煮美咪有營的早餐,選墦佢仲意嘅音樂,叫佢多做運動。

我最近多咗上香,希望佛祖別介意。

Wunma:
妳仔仔實冇問題啦.

佢老豆鑽研出全屋的文昌位所在擺哂陣啦, 你話我們迷信都要啦, 感覺安心些.

咁叻. 得唔得閒同我鑽研間屋既文昌位, 等我都擺吓陣

新年果陣xx玲, xx鋒, xx責係電視成日都有講啦, 以前對呢味野好煩, 邊個病位唔好擺d乜或擺d乜; 地毯又話要轉顏色, 明明鬼咁肉酸都要 ...

呢啲嘢,簡簡單單,做咗,效果有時大到無人信。

幾年前,阿ニ讀小五小六期間,好多時睡不穩,要我過去陪佢。爺爺知道後,到家為他頌了一陣佛經。說來奇怪,自此阿ニ睡穩了。

原帖由 wunma 於 10-3-11 15:23 發表
點解妳地對我仔咁有信心嘅? 唔好誤會, 我講野有時懶有意見咁, 但唔代表呀仔叻架.

新年果陣xx玲, xx鋒, xx責係電視成日都有講啦, 以前對呢味野好煩, 邊個病位唔好擺d乜或擺d乜; 地毯又話要轉顏色, 明明鬼咁肉酸都要 ...

原來係跟電視講果 d 啊, 咁真係唔知跟得邊個

原帖由 judy 於 10-3-11 16:58 發表

呢啲嘢,簡簡單單,做咗,效果有時大到無人信。

幾年前,阿ニ讀小五小六期間,好多時睡不穩,要我過去陪佢。爺爺知道後,到家為他頌了一陣佛經。說來奇怪,自此阿ニ睡穩了。 ...

呢 d 嘢我都見過, 好難解釋.
妳同 wunma 嗰子女讀書都咁叻, 快快過兩招來, 講吓求文昌 (讀書專心、認真)要拜咩?

原帖由 TWMa 於 10-3-11 17:25 發表

呢 d 嘢我都見過, 好難解釋.
妳同 wunma 嗰子女讀書都咁叻, 快快過兩招來, 講吓求文昌 (讀書專心、認真)要拜咩?

TWMa,

如果我三個都叻,就話啫。何况阿大只是中上水準。

最近阿大準備考試,我多咗搜集啲補腦措施,發覺早餐、運動和睡眠很重要。不過,呢啲越長期做越好。

拜咩? 兩个生果,三條香。我好多時忘記咗做,希望佛祖別見怪。

原帖由 wunma 於 10-3-11 17:28 發表

我質問呀仔老豆, 點解擺哂位d細路都病? 佢話唔擺仲病得重d.

好彩只係風水陣, 擺下富貴竹, 換下地毯, 如果要床呀, 柜呀調過哂d位置, 鬼五馬六就煩死.

judy, 妳呀大都入直路啦, 叫佢好好保重身體, 乜熱氣野都唔好 ...

Wunma,

叫仔仔每日跑步20分鐘,有用嘅。

原帖由 wunma 於 10-3-12 09:00 發表

TWMa,

唔知有冇記錯, 印象中妳囡囡仲讀緊小學兼且有直屬中學嘅係咪? 唔駛做咁多野啦, 好地地.

遲 d 我哋既囡應該 "關係密切" (如無意外同冇搞錯既話).

"唔駛做咁多野啦, 好地地">>>要求神拜佛希望個女唔好咁貪玩, 認真 d.
B 得緊要

我都收到准考證啦,4月19開始。好緊張!