用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇小朋友係資優加亞士保加既媽媽?
樓主: CCHmama
go

有冇小朋友係資優加亞士保加既媽媽? [複製鏈接]

要去職業治療,做感覺統合運動, 同埋要練番佢o的手指的力, 可以做一些手指運動, 泥膠, 撕紙, 砌lego, 拋接球, 大概需時半年至一年, 襯暑假做有多些時間.

原帖由 CCHmama 於 10-6-8 14:18 發表
佢寫唔出字,唔係因為有讀障,而係佢逃避.讀障既小朋友係會將d字倒轉位置及方向,無法背誦及閱讀有困難,會跳字跳行難以集中.
佢可以背書,閱讀順利,只係不愛寫字,因為隻手仔小肌肉發展不協調,好似用交剪,寫字,扣衫鈕都比 ...

評估中心己轉介去職業治療,不過要等好耐.學校也幫我轉介去扶輪,又係唔知等幾耐...我好心急,搵私家又貴,又怕比人詭.
我太遲發現亞仔既障礙,感覺統合運動最好係0-6歲前做,真係沒想過佢很早便會說話,有交流,有良好邏輯思維,以為佢好聰明,竟然係自閉.雖然自閉都有好多種,佢係可以同人溝過個種,但係有時會好執著,好堅持己見,唔係個個頂得佢順,結果會自己同自己玩.佢思維冇問題,但係動行協調有障礙,比人好慢既感覺,我以為比佢做多d運動便得,原有唔係,障礙就係你幾努力都解決唔到既缺憾.

原帖由 wawa 於 10-6-8 15:46 發表
要去職業治療,做感覺統合運動, 同埋要練番佢o的手指的力, 可以做一些手指運動, 泥膠, 撕紙, 砌lego, 拋接球, 大概需時半年至一年, 襯暑假做有多些時間.

...

我仔仔入小一時同佢評估都係話你同樣的問題, 之後去了私家做了60 個鐘感覺統合, 手眼協調好咗, 平衡好咗, 政府都會同時去, 但真係慢好多. 我仔仔都係寫字慢, 正常6歲可1 min.寫~20 個字, 佢都係5個字. 做完物理治療好咗, 但而家就寫快咗但好撩草, 同倦. 佢英文都OK, 係中文字比較慢.

亞氏保加係自閉一種, 但佢地既IQ係會同平常人無分別, 總好過自閉而IQ低.
你真係試下係暑假同佢做多些運動等佢係小三時書寫會有進步.
但係你又話佢有ADHD, 咁你會如何處理呀.

資優係學校成績唔一定好的,尢其小一,二通常都係默寫多, 所以我相信你仔仔到高年級的時候係理解同邏輯性一定比其他小朋友好. 好多學生係小一, 二默寫好記性好, 到了高小就唔掂,就因為邏輯思維唔掂, 只係填鴨式方式先啱佢地. 香港資優教育好多都要在小三,四先開始有活動,所以你仲有時間的, 不要灰心.
攪好他弱點先.

原帖由 CCHmama 於 10-6-8 22:54 發表
評估中心己轉介去職業治療,不過要等好耐.學校也幫我轉介去扶輪,又係唔知等幾耐...我好心急,搵私家又貴,又怕比人詭.
我太遲發現亞仔既障礙,感覺統合運動最好係0-6歲前做,真係沒想過佢很早便會說話,有交流,有良好邏輯 ...

回覆 23# wawa 的文章

好多謝你既意見,冇錯,"攪好他弱點先."

評估報告話佢有ADHD問題,佢係坐唔定,冇興趣既野,很多時會無法完成,如果我陪佢做功課,幫佢計時間,佢會好快完成,當然我仍要不時提佢要幾多分鐘完成一個字,我會以一秒一個英文字母/十秒一個中文字為標準,共幾多個字須要幾多時間完成,要佢在指定時間完成,但係如果我唔在佢身邊,佢就無法專心,可以做好耐,我係在職媽媽,平時佢放學會去補習社,當然常常都比人投訴,都冇辦法,只有自己繼續努力.
但係好奇怪,佢可以好專心地看完一本冇圖畫全文字成串厚既書,你要佢分心就好難.佢班主任都很驚訝.
佢默書可以成日一百分(老師會等一等佢),同佢溫書好快就記得,不過默完書之後,又會忘記,Asperger既人想像力係好差,我都好担心.
佢小一成績都ok好,小二考試就差,做唔晒,老師冇提佢要專心,所以專注力不足對佢都有一定影響.
佢唯一比老師讚就係數學,補習社同科任老師都有讚佢.
我同自己話人總有長有短....包容包容包容

一個專注力不足, 在佢喜歡做的事係會可以好專注, 無興趣的係無耐性, 我仔仔係唔鍾意抄寫, 佢覺得無意義, 抄來抄去, 作完文又要謄文, 抄一篇唔係自己作既野, 有時作文好主觀的,真係好睇老師文學修養, 所以跟到良師就好, 唔好會改咗小朋友的意思. 香港教育唔好處係跟model answer. 所以真係求學不是求分數好了.

你仔仔如果無過動, 我唸只係ADD 唔可講係ADHD.
如果只係ADD試下係食物方面著手, 食些含OMEGA 3的食物. 亞痳子都不錯的. 不可吃朱古吃及太甜食物. 如果你去睇醫生通常都會叫你試藥, 其實吃藥真係可以改善到專注力的. 真係無改善都可試.

原帖由 CCHmama 於 10-6-9 10:50 發表
好多謝你既意見,冇錯,"攪好他弱點先."

評估報告話佢有ADHD問題,佢係坐唔定,冇興趣既野,很多時會無法完成,如果我陪佢做功課,幫佢計時間,佢會好快完成,當然我仍要不時提佢要幾多分鐘完成一個字,我會以一秒一個英文字 ...

回覆 25# wawa 的文章

評估報告兩樣都有,我冇太留意過動個part,因為影響冇咁大,冇去搵資料.

CCHmama,

I share the same experience with you!  My boy is 8, gifted and is highly standing on the area of imaginative logics. He is at the edge of ADD and now suspected of Asperger. Tests were done for 2 rounds, 1st round was marginal and this recent round is more confirmed.  I'm taking him to kid's psychilogists as advised by school psychologist to get a second opinion or medical treatment if appropriate.

My boy always day-dreams and demonstrate very implusive reaction sometimes.  He creates a lot of stories, monsters, transportation routes, terms etc.  He knows tons of Chinese words but will not rememeber how to write them, or just scrible the shape of the words. Thus his Chinese subject got deterioating, as the teachers cannot recognise his handwritings.  Can do math but feel bored and refused to write steps, he jumps directly to the answer.

Doing homework is nightmare, he hates it and writing as well. He cannot understand why he need to do homework and why students need to study for exam. He can complete only 1-2 homeworks in 4-7 hours. Playing games with him can help, like counting and timing his writing, marking award charts etc, but every new way can only last for 2 weeks at most.  I did most of what you've mentioned in your earlier messages to get him do the homework. He was fine in K3 as he can finish those little homework and can have his own free time to play, watch Disney channel and take a nap.

He is now P.2 and famous of late coming and not submitting homeworks.  He got a lot of such negative records with school already.  Since he cannot complete the homework EVERYDAY, he has not studied for all the assessments and dictations. For exam, he does not want to study.  He is lucky to have very good memories and can still stand at first half of the grade, but I'm worrying how he can proceed after P.3.

He is very rigid on some of the rules that he accepts or he creates. He can be really irritated if the planned schedules or his routines are disturbed.  As he is extremely slow in doing anything, he is somehow labelled that way. On the other hand, he sets very high expectations to himself, so he always wants to "wind the clock back" so that he can stick with his expected schedules, which is impossible.  He bursts into high emotion and temper most of the time when he fails to complete the works, meaning almost every day......

Keep it up great Mummy(s)!!  I believe we can melt them with our persistance to guide them through.  I think the most important is to understand their shortcomings and deficiencies. We keep helping them to understand and be more open to the world around them. No matter what comments or critics we heard from others on our way to bring up the kids, just keep focused in helping them to develop well.

I'm glad to see you all here, cheers! This is our chanlledge and a test we need to treasure. We can overcome it!
Elastic Girl + Incredible Mummy ~~~</i>
.....ElasticMum.. Ha! Ha! Ha!</i>
面對現今嘅社會,做媽咪無番咁上下彈性都咪駛旨意生存兼攪得掂D細路!!</i>

回覆 27# ElasticMum 的文章

yes thanks for your sharing:)

ha!

我仔仔同妳仔仔好似, but 我仔仔而家5歲半啦.

原帖由 ha! 於 10-3-28 03:51 發表
i haven't tested IQ for my son as my son is 3yrs9mons only...but doctor suspect he is ASPERBER half years before when i brought him to govt CAC... he has all the "characterists" of both "GIFTED" and " ...

ha!

sorry, 唔係呀, 我囝囝only confirmed 亞氏保加, but佢既行為同興趣同妳囝囝好似, 我估妳囝囝快我仔仔半年至一年瓜, 因為我囝囝又係4歲左右好叻噤.  我地冇同佢check IQ or 評估時醫生講佢智力正常炸 (個評估冇資優果欄既), so我估係政府唔會check or 佢跟本唔係囉.

佢4歲開始, 好似好勁噤, 睇英文書eg oxford reading tree level 7-9 自己識睇, 自己學中文切字, 4歲多d enopi 數學level 7, 我有d驚, 因為佢EQ好低, 成日都仲係BB噤, BUT 學野就快 同 好鐘意學, 唔停得噤! 彈琴同普通話又係學得好快...運動就 .. dry講唔做!!!  d同學仔or朋友mami成日問我佢係米資優, but 我同爸爸都覺得佢豬"dou"多d, so 佢叻果d我地放慢佢, 適可而止, 多d train番佢既弱點.

到而家評估左, 好彩既係, 我地既方向正確, but 都遲左少少架啦~ 唉~~~

原帖由 hkcindy 於 10-6-24 09:30 發表
ha!

sorry, 唔係呀, 我囝囝only confirmed 亞氏保加, but佢既行為同興趣同妳囝囝好似, 我估妳囝囝快我仔仔半年至一年瓜, 因為我囝囝又係4歲左右好叻噤.  我地冇同佢check IQ or 評估時醫生講佢智力正常炸 (個評估冇 ...

HKCindy >> 我個仔情況跟你個小朋友差唔多...睇書,認字好勁, 數學亦好好, 超強記性.. 但佢思想仲好似BB咁..我覺得佢思想好單純...社交勁差...成日自己玩為樂...唔識表達自己, 我都係打算幫佢提升最差既先....

ha!

閃咭我都有玩, but 我唔勤力, 因為玩一陣阿仔又拎去排咭, 1歲多d, 見到有位就排滿晒, 排得好整齊, 成屋都排, 執完又排, 好似返工廠噤.

亞氏保加唔會係人為架啦, 米自責, 天生架!

妳都好, 噤細個就知道, 可以多d training同教佢社交.  妳住邊區架?

ha!

我地6月頭先知, 報左skw社交小組, 灣仔就排緊, 要排一年.  感統係北角做, 因為佢好"論盡"成日整親, 我地舊年12月開始同佢做感統, 做下停下, but 而家知道左, 就會keep住做, 做番密d.  妳住tw, 噤去九龍同灣仔應該都差不多, 我都想要努力d自己學多d黎教佢.

ha!

cac? 咩黎既? 唔明添.  我係新手.  skw=筲基灣小童群益會炸, 幼小就係筲基灣有社交班, 灣仔都有d社交班but時間夾唔到, 噤我就only排左社交情緒訓練, 姑娘講要排成一年.  黎黎去去都係小童群益會, 我睇左明愛同救世軍, 唔係時間難就, 就係遠同貴, so 冇報.  青蔥要等佢summer之後先知有咩可以報. 仲有邊間可以睇呢?

至於感統, 之前試過單對單6百幾蚊一個鐘, 係學or做完返去要自己同佢做, 返到home佢又唔聽我講, 唔願做,  so作用唔大. 我報group果d, 8-12個人一齊分組做, 佢做左3個幾月左右, 已經進步好多, 百幾蚊一堂.  至於洗唔洗做, 我地覺得佢好"論盡", 同埋佢唔like做運動, 所以我地當佢去做運動, 強壯身體又好, 點都好, 好過佢成日dry講唔郁!  等佢大d 先train佢其他運動.  因為佢呢項好弱, 我唔想男仔係噤.

原帖由 ha! 於 10-6-24 08:51 發表
hkcindy,
都confirm了是資優異asperger?是否到5歲可以check IQ的了?

Hi HkCindy,

我小朋友(下個月五歲)同你小朋友都有些共同之處,佢又係好鍾意睇書,直頭有書連玩具都放底哂,坐定定依家又係睇ORT books up to Stage 8,我專登放慢唔買最後一個stage比佢,Enopi Maths都係Level 7, 佢自細可以從睇書自學grammar and tenses,就算教佢教一次佢就記得,又係超好記性,記得哂不同火車,巴士和汽車各種型號及特徴,但係佢講嘢好老積成個大人咁,固執和成日自己玩, 如一班同學仔gathering,佢好少同其他同學仔玩好耐,最多玩一陣又自己玩,我好擔心佢社交能力,上年去協康會Check就話佢唔係資優不過就偏高但又冇其他問題喎,所以我都唔知仲可以做咩Check?Any good idea?  Thanks.
‹ 上一主題|下一主題