用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇小朋友係資優加亞士保加既媽媽?
go

有冇小朋友係資優加亞士保加既媽媽?

hi cchmama請問什麼叫亞士保加,象徵係點.
原帖由 CCHmama 於 10-3-10 14:11 發表

如果有aspergar 只有行為治療沒有藥食的, 但aspergar 一定有一樣明顯叻的.

原帖由 CCHmama 於 10-3-10 14:11 發表

請賜教,有什麼course或其他可以治療.thk
原帖由 wawa 於 10-5-26 10:33 發表
如果有aspergar 只有行為治療沒有藥食的, 但aspergar 一定有一樣明顯叻的.

原帖由 07mami 於 10-5-26 11:11 發表

耀能,明愛,都有課程提供.或者找私人的治療師.
快樂的甜芋快樂的甜芋

小童群益會和教育學院http://www.ied.edu.hk/aspire/
都有.

原帖由 07mami 於 10-5-26 11:11 發表

Thk 甜芋&wawa 我e幫囝囝做左5個月物理治療,幫助不大囝囝d行為依然令我哋非常禁介.不知點好.
原帖由 wawa 於 10-5-26 11:28 發表
小童群益會和教育學院http://www.ied.edu.hk/aspire/
都有.

努力啦, 有時個小朋友係唔想的, 不過旁人好多時覺得家長無教導, 這真的無耐. 只係家長有心無力.

原帖由 07mami 於 10-5-26 11:56 發表
Thk 甜芋&wawa 我e幫囝囝做左5個月物理治療,幫助不大囝囝d行為依然令我哋非常禁介.不知點好.

wawa thk for you好才你明白,我依經嘛木左比其他媽媽説我點教囝,依家祗會笑笑口説對不起,他唔係有心,自己都覺得EQ高左好多,不過講真呢2年幾真係心力交瘁心,我同老公都會加油.
原帖由 wawa 於 10-5-26 12:06 發表
努力啦, 有時個小朋友係唔想的, 不過旁人好多時覺得家長無教導, 這真的無耐. 只係家長有心無力.

原帖由 ha! 於 10-3-28 03:51 發表
i haven't tested IQ for my son as my son is 3yrs9mons only...but doctor suspect he is ASPERBER half years before when i brought him to govt CAC... he has all the "characterists" of both "GIFTED" and " ...

睇下e條link有冇用:http://hkage.org.hk/b5/pz_te.html

我阿仔細個時d特徵同你個仔幾似,程度上可能唔同.我地以為佢有d自閉.後來發佢只係資優,仲係高度資優果隻, 大大下d怪野就慢慢淡化,即係唔鍾意見人....,固執d野淨係响佢comfort zone(即係屋企)先間中發出黎.係學校好合羣, e d都係由K3開始慢慢好轉,入左小學就ok哂.
你要明白佢係有特別的需要,多d包容,有好的親子關係,佢自然可以健康成長.

行為古怪固執,堅持特定既原則,難以合群,喜歡自己玩,冇言語障礙,冇智力障礙,有動作不協調,不靈活,食野好慢,遇到不喜歡的食物,可以即場嘔出來,令人懢介,常受身邊不了解的師長同學不滿.我個仔今年7歲,做左評估,證實左係,不過佢係特優智能十分聰明,可惜十分抗拒寫字,所以影響成積,就讀主流學校,小一小二不斷接到老師投訴,話佢不合作,情緒失控.知道左個評估之後先知唔係自己教得唔好,係佢有發展障礙,即係Asperger syndrome(亞氏保加症/亞斯伯格症),在yahoo可以搵到好多資料.

CCHmama,我個仔d情況同你小朋友一樣,小兒差2個月就6歲,k2時發現行為古怪、固執,極度自我,不合群,後來到了兒童評估中心見医生,話亞氏保加,後到耀能做訓練一年,情況好像有少少改善,k3給學校投訴了兩三次(行為方面),真的尷尬,最近因要準備升小一所以中心姑娘suggest做智能評估,發現語言140,智商151,医生話算是很高分,但我同老公都是担心行為方面多d,耀能幼兒中心只跟到6歲,之後無得跟進,好怕上了小學後又被投訴呀!

我個仔今年7歲,佢n1-k3既時候都ok,最多話佢食野慢,寫字慢,大小肌肉唔好,要做好d運動,今年1月才帶佢去做評估,因為受唔住各方既投訴(補習社,學校),睇下佢有咩問題,先知道原來係亞氏保加症+資優+ADHD. 學校在資優方面沒有支援,但收到亞仔既報告,對佢既投訴小左,我想同佢轉校,但亞仔有情緒問題,佢有時會覺得學校好噪,便會生氣,冇咩學校會包容佢.而家升小三,條路好難行,我只好對佢既要求降低.

Cchmama

其實有無同學商量他的對策.
Check 下學校有無融合教育. 因教育局有資源可申請請教育助理陪小朋友上堂, 同時你仔仔可能有讀寫障礙的問題. 如有可和學校商量加時考試. 如同時有ADHA的問題唯有吃藥處理. 可令小朋友專注, 如果他有情緒問題, 試和學校了解你仔仔上課情況, 看看問題是否嚴重.
你的學校有沒有教育心理學家幫忙, 或輔導主任可跟進, (因班主任年年都會轉的) 可與學校做一個行為表, 寫下他發生事的原固, 這樣容易跟進, 其實學校如能配合是不用轉校的. 轉校反而令你小朋友不安.

原帖由 CCHmama 於 10-6-5 17:12 發表
行為古怪固執,堅持特定既原則,難以合群,喜歡自己玩,冇言語障礙,冇智力障礙,有動作不協調,不靈活,食野好慢,遇到不喜歡的食物,可以即場嘔出來,令人懢介,常受身邊不了解的師長同學不滿.我個仔今年7歲,做左評估,證實左係,不過佢係特優智能 ...

有同學校開過會,見過教育心理學家(由學校提供),我覺得冇咩用,佢地除了常常送d小禮物鼓勵佢,少d批評佢,都冇咩幫到手,佢冇讀寫障礙,因為佢己經能閱讀中學生既小說,而且很愛看書,又快又多字又專心,佢可以完全讀晒d字比我聽,不過寫唔出.完美主義同過份執著,字體十分整潔,常常擦過再寫,人地寫一次,佢可能寫三次,係亞氏保加其中一個特徵.抄生字,做功課,及上課,做佢唔想做既悶事,佢就好似迷失左,我唔知點樣可以幫佢.

原帖由 wawa 於 10-6-7 09:50 發表
Cchmama

其實有無同學商量他的對策.
Check 下學校有無融合教育. 因教育局有資源可申請請教育助理陪小朋友上堂, 同時你仔仔可能有讀寫障礙的問題. 如有可和學校商量加時考試. 如同時有ADHA的問題唯有吃藥處理. 可令 ...

咁樣學校已經幫到他了, 為何佢認到字,但寫唔出呢, 咁打字得唔得呢, 其實寫唔到都算讀障的. 可要求學校考試時有特別安排的.

原帖由 CCHmama 於 10-6-7 22:10 發表
有同學校開過會,見過教育心理學家(由學校提供),我覺得冇咩用,佢地除了常常送d小禮物鼓勵佢,少d批評佢,都冇咩幫到手,佢冇讀寫障礙,因為佢己經能閱讀中學生既小說,而且很愛看書,又快又多字又專心,佢可以完全讀晒d字比 ...

CCHmama你可以試下做髗骶骨治療,小兒2歲行為比你囝囝還嚴重,遇到不滿一發不可收拾,不喜歡的食物唔係嘔出來,依係到處噴,番n1一個月要轉校,番二間唔夠三個月,跟住帶佢見心理治療,心理治療師都說不可思議,好在小兒還細又發現得早見議做髗骶骨最有效,做左一年有好轉依家做緊物理治療及行為治療.(做髗骶骨的小朋友情況好多跟你囝囝一樣).
原帖由 CCHmama 於 10-6-7 22:10 發表
有同學校開過會見過教育心理學家(由學校提供),我覺得冇咩用,佢地除了常常送d小禮物鼓勵佢,少d批評佢,都冇咩幫到手,佢冇讀寫障礙,因為佢己經能閱讀中學生既小說,而且很愛看書,又快又多字又專心,佢可以完全讀晒d字比 ...

佢寫唔出字,唔係因為有讀障,而係佢逃避.讀障既小朋友係會將d字倒轉位置及方向,無法背誦及閱讀有困難,會跳字跳行難以集中.
佢可以背書,閱讀順利,只係不愛寫字,因為隻手仔小肌肉發展不協調,好似用交剪,寫字,扣衫鈕都比正常人困難,所以做事會比較慢,影響寫字既動機,學校冇同佢做調適,因為覺得佢得,評估中心亦冇話佢有讀障, 只係Asperger.
所以我都唔知有咩可以做.....佢係資優,但係有咩用....

原帖由 wawa 於 10-6-8 11:39 發表
咁樣學校已經幫到他了, 為何佢認到字,但寫唔出呢, 咁打字得唔得呢, 其實寫唔到都算讀障的. 可要求學校考試時有特別安排的.