用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問怎樣申請小一學位
go

想問怎樣申請小一學位 [複製鏈接]

小朋友於2011年9月需入讀小一, 請問要怎樣申請及何時要開始辦理?? 有無人可以教吓我? 唔該!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

差唔多時候要開始留意直資/私校報名同開放日, 音小係比較早既一間, 真道都早的
大部分係6-8月開始有info session, 9-11月interview
(如果你一定唔會考慮私校/直資就唔駛啦)
另外, 9月初學校會派政府小一派位表格, 你可以同時申請官/津校, 第一輪只揀一間學校, 如果唔得, 11月要申請第2輪統一派位

原帖由 iomdns 於 10-3-9 06:28 PM 發表
小朋友於2011年9月需入讀小一, 請問要怎樣申請及何時要開始辦理?? 有無人可以教吓我? 唔該!

醒目開學勳章

1. 官津學校

- 自行階段
應該在2010年9月在小朋友就讀的幼稚園/民政署/學位分配組等地方領取,填好後在指定期間直接交給學校,大概在11月份公布取錄名單
(這階段只可申請一間,不分校網,只計分,佔學校的50%學位,但期中的60%[即全部學額的30%]優先給世襲生,如果世襲生超出這限額,將由大抽獎的學位調配)

- 統一派位 (大抽獎)

應該在2011年1月份取表填寫及遞交,學額約50%(如自行階段收生不足的學校,即空出的學額也會留在這階段,相反,如世襲生超額,這階段將少於50%)
其中這階段的10%學位給甲部(不限校網),餘下的只供該校網的申請人
約2011年6月份公布成績

2.直接資助 (直資/DSS)

- 通常集中在2010年7~8月份舉行簡介會,個別學校最早有3~4月份開始有簡介會,也有到2010年10月份都舉辦簡介會
- 而通常在2010年8~9月份接受申請,2010年9~10月份面試,11月份公布名單(如學校取錄了並註冊了,無論任何階段獲得官津學校的學位,教育局都會將有關的學位作廢並重新按照小一入學申請流程分配)

**所以不要打算申請DSS作備軩**

3. 私校

- 基本同DSS類似,但看個別學校政策,有一些像DSS,會要求申請人接受offer時放棄官津學校學位,有一些則不用

(有一些到2011年6月才申請,有一些在2010年6月申請 - e.g 音小)

http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/2010lftc.pdf

原帖由 iomdns 於 10-3-9 18:28 發表

唔該你呀!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-9 22:07 發表
差唔多時候要開始留意直資/私校報名同開放日, 音小係比較早既一間, 真道都早的
大部分係6-8月開始有info session, 9-11月interview
(如果你一定唔會考慮私校/直資就唔駛啦)
另外, 9月初學校會派政府小一派位表格, 你 ...

真係唔該晒你呀, 好詳細呀!

噤即係如果考咗直資學校又留埋位, 就無得再揀官津學校嗎?  噤勿唔可以遞表等派位囉?  

原帖由 ziyi 於 10-3-9 22:37 發表
1. 官津學校

- 自行階段
應該在2010年9月在小朋友就讀的幼稚園/民政署/學位分配組等地方領取,填好後在指定期間直接交給學校,大概在11月份公布取錄名單
(這階段只可申請一間,不分校網,只計分,佔學校的50%學位,但期中 ...

多謝你哋詳細解釋!我有疑問:小兒也是2011年升小一,如我心目中想小兒讀直資/私立小學,但又怕考不到,我亦會申請官津小學"自行階段"收生,我仔仔是世襲生,相信入到的機會都幾高(只是我自己想,因它不是有名的小學)。咁我是否在第一階段比官津小學收咗,我就唔可以續在直資/私立小學挑選,或者比佢哋取消資格?

醒目開學勳章 王國長老

一般直資(80%以上)都係10月尾左右已經出result, 如果你決定註冊就會即時terminate政府派位, 呢樣你要唸清楚
私校就應該無衝突(有d要你放棄大抽獎)
如果政府自行收生收左你個仔, 你就放心註冊啦, 如果之後再有直資收(again, 私校無影響), 至你又去註冊, 咁至要簽undertaking放返個津校位出黎
原帖由 mickychow 於 10-3-10 09:46 AM 發表
多謝你哋詳細解釋!我有疑問:小兒也是2011年升小一,如我心目中想小兒讀直資/私立小學,但又怕考不到,我亦會申請官津小學"自行階段"收生,我仔仔是世襲生,相信入到的機會都幾高(只是我自己想,因它不是有名的小學)。咁我是否在第 ...

醒目開學勳章

像Charlotte_mom 說的一樣,而且申請直資與自行是沒有沖突,只是說當你註冊了直資才會被教育局收返個位,如果你唔註冊,什麼影響也沒有,所以重點是"註冊"

而世襲生的定義是父母在該校工作或兄姊正在該校就讀,這些是必收生,不是機會高一些,是必收.
否則只是多取10分(父母兄姊是畢業生),但一般學校已經足夠了

原帖由 mickychow 於 10-3-10 09:46 發表
多謝你哋詳細解釋!我有疑問:小兒也是2011年升小一,如我心目中想小兒讀直資/私立小學,但又怕考不到,我亦會申請官津小學"自行階段"收生,我仔仔是世襲生,相信入到的機會都幾高(只是我自己想,因它不是有名的小學)。咁我是否在第 ...

唔該晒Charlotte_mom , ziyi !
咁即是話假若津校在自行收生階段已收我仔仔並且"註冊",都不會影響我繼續報考直資/私立小學?
但若有直資小學收了我仔仔並且在直資小學"註冊",咁我就沒有機會在津校申請自行收生,對嗎?
直資/私立是不是都會在津校自行收生階段出結果前會有消息?
會不會同時有多過一間直資/私立小學被收錄?直資與直資之間是不是沒有衝突?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-3-10 11:18 發表
一般直資(80%以上)都係10月尾左右已經出result, 如果你決定註冊就會即時terminate政府派位, 呢樣你要唸清楚
私校就應該無衝突(有d要你放棄大抽獎)
如果政府自行收生收左你個仔, 你就放心註冊啦, 如果之後再有直資收( ...

HI CHARLOTTE-MOM,
如果直資 OR私立收了你,但無去註冊,只係俾左留位費,咁影唔影響到政府自行收生架?

醒目開學勳章

可以這樣說,但通常直資第一輪公布妖生很多時在自行派位之前,除非是後補,而且通常給你考慮註冊的時間很短.

我記憶所及,像HKUGA/EC/LOGOS都是在自行之前公布正選收生及註冊,以2010年的收生, EC的取錄信是在10月底發出,同時在10月底註冊
LOGOS則第2輪面試後(見校長)即時offer,並3天註冊

而根據Charlotte_mom的資料,直資同直資是沒有沖突的.

Charlotte_mom 我沒有打電話去問,但看了你其他的BK回答知道的

原帖由 mickychow 於 10-3-10 14:28 發表
唔該晒Charlotte_mom , ziyi !
咁即是話假若津校在自行收生階段已收我仔仔並且"註冊",都不會影響我繼續報考直資/私立小學?
但若有直資小學收了我仔仔並且在直資小學"註冊",咁我就沒有機會在津校申請自行收生,對嗎?
直資/私 ...

俾左留位費=去註冊

原帖由 MirandaLin 於 10-3-10 15:31 發表

HI CHARLOTTE-MOM,
如果直資 OR私立收了你,但無去註冊,只係俾左留位費,咁影唔影響到政府自行收生架?
~easybring~

醒目開學勳章 王國長老

係, 係同一件事, 去直資交錢既同時填form, 簽undertaking等, 係教育局規定唔可以唔做
原帖由 easybring 於 10-3-10 04:24 PM 發表
俾左留位費=去註冊

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 以我所知, 教育局有deadline俾直資, 要佢地交list上去, so that教育局可以從自行收生中out左果批人出黎, 避免因為處理唔切而出現"註冊左直資但自行又有學生個名, 但其實學生又唔可以去註冊"咁尷尬 <--真係有發生過架!

直資vs私校我就肯定無衝突, 至於可唔可以註冊2間以上直資, 由於當年我女係直資waitlist, 我好心急想知幾時有機會, 咪打去教育局問下當學生註冊直資b, 係咪要放棄之前既直資a學位呢? (有位放出黎至輪得到我架), 果時教育局職員係咁答我"無硬性規定"
原帖由 ziyi 於 10-3-10 03:50 PM 發表
可以這樣說,但通常直資第一輪公布妖生很多時在自行派位之前,除非是後補,而且通常給你考慮註冊的時間很短.

我記憶所及,像HKUGA/EC/LOGOS都是在自行之前公布正選收生及註冊,以2010年的收生, EC的取錄信是在10月底發出,同時在10月底註冊
LOGOS則第2輪面試後(見校長)即時offer,並3天註冊

而根據Charlotte_mom的資料,直資同直資是沒有沖突的.

Charlotte_mom 我沒有打電話去問,但看了你其他的BK回答知道的

多謝晒兩位詳盡ge回覆!
咁即是話我真係要諗清楚,絕對唔可以三心兩意,要鎖定邊杯係自己杯茶,唔可以好似考幼稚園咁考晒咁多間先,然後自己再慢慢去揀!

醒目開學勳章

不要得隴望蜀了,如果已有一間唔錯而且適合小朋友的學校,無謂自尋煩惱了
但其實還是可以在統一派位之後叩門,但要看很多因素了.而且機會很少.始終教育局只容許學校每班多收標準的1成的學位.如果是小班2人,大班3人.

但有些學校是不接受叩門,有些的叩門位只給她們的幼稚園學生申請,有些是講關係.

但始終有一些是一定收叩門的,像油天,每年電視台新聞也會訪問她的校長,也有說今年因某某原因少了叩門位.

原帖由 iomdns 於 10-3-10 01:06 發表
真係唔該晒你呀, 好詳細呀!

噤即係如果考咗直資學校又留埋位, 就無得再揀官津學校嗎?  噤勿唔可以遞表等派位囉?  

原帖由 ziyi 於 10-3-11 10:30 發表
不要得隴望蜀了,如果已有一間唔錯而且適合小朋友的學校,無謂自尋煩惱了
但其實還是可以在統一派位之後叩門,但要看很多因素了.而且機會很少.始終教育局只容許學校每班多收標準的1成的學位.如果是小 ...

你講得好啱!不過我就係三心兩意咁仲未揀到自己杯茶,其實我認為自己太多心,一陣又去呢度睇吓,一陣又去嗰度睇下,又覺得呢度幾好,又覺得嗰度幾好,終於咪到而家都揀不到自己認為最適合小兒ge學校! 原先打算考晒 d 直資 / 私立,等佢哋收我仔仔先考慮,但睇完呢個post之後,發覺我係錯!
想請教你哋用咩準則去幫小朋友選擇你哋認為合適 ge 學校,有咁多好學校你哋點樣鎖定邊d先係你哋杯茶,可否賜教!謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

講真, 哈佛vs牛津都各有捧場客啦
我相信世界上無完美既學校, 貨比三家, 唸下小朋友適合咩, 自己父母想要咩 (從邊方面配合), 有選擇就一定有掙扎架喇, 去多幾間, 聽下感受下, 每個人體會唔同, 真架!

原帖由 mickychow 於 10-3-11 03:55 PM 發表

你講得好啱!不過我就係三心兩意咁仲未揀到自己杯茶,其實我認為自己太多心,一陣又去呢度睇吓,一陣又去嗰度睇下,又覺得呢度幾好,又覺得嗰度幾好,終於咪到而家都揀不到自己認為最適合小兒ge學校! 原先打算考晒 d 直資 /  ...

醒目開學勳章

正常的,如果Charlotte_mom記得,我也是這樣子走過
其實我的囡囡也是2011/12入小一
我卻從上年已經開始看,聽了很多間的簡介會,每聽一間又有些心動
所以正常,只不過慢慢就會從BK,看了學校比較後就會有一些學校會自自然然out

起碼知道自己不可能將全港40間私校/20間DSS全部申請吧

原帖由 mickychow 於 10-3-11 15:55 發表

你講得好啱!不過我就係三心兩意咁仲未揀到自己杯茶,其實我認為自己太多心,一陣又去呢度睇吓,一陣又去嗰度睇下,又覺得呢度幾好,又覺得嗰度幾好,終於咪到而家都揀不到自己認為最適合小兒ge學校! 原先打算考晒 d 直資 /  ...

真係好多謝你哋意見!希望我真係可以走出我路!唔該晒!
‹ 上一主題|下一主題