用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 VICTORIA 13/3 INTERVIEW
樓主: GAT
go

VICTORIA 13/3 INTERVIEW [複製鏈接]

補充一句, 雖然我唔sure個parent meeting會否真的計分, 但入去會見的家長係要登記同埋有貼住貼紙寫上子女姓名及編號.... 不過就可能對個結果影響唔大.

我in過咁多間,維記係最令家長及小朋友舒服的,環境乾淨,又多玩具玩,玩到我個仔唔肯走,in時氣氛又輕鬆,我覺得無什麼壓力,因為個安排會令你好release,總之,就覺得佢好似一間貴族幼稚園咁!

其實以我觀察,嗰日個個小朋友既表現都好一致,個個識既野都差不多,只係差在講嘢叻唔叻,我個仔就係屬於唔叻個隻,所以我估都係陪太子讀書的了!

原帖由 cmfckyccl 於 10-3-15 11:38 發表
我in過咁多間,維記係最令家長及小朋友舒服的,環境乾淨,又多玩具玩,玩到我個仔唔肯走,in時氣氛又輕鬆,我覺得無什麼壓力,因為個安排會令你好release,總之,就覺得佢好似一間貴族幼稚園咁!

其實以我觀察,嗰日個個小朋友 ...

我只in了兩間, 但真係覺得victoria幾好, 好準時, 初初又俾d玩具小朋友warm up. 我老公陪個仔入去都話個仔玩得幾投入. 我冇見過有小朋友in到喊.

我去另一間有少少早到, bb想先去sir下滑梯都未sir到便立即被叫名了. 不同項目分別在3間房進行. 老師好似有d趕咁. 阿仔未warm up便完了一part, 傻下傻下, 亦有試過在一間房覺得"未玩夠"唔肯走而喊呀, 都有其他小朋友in到喊. 雖然老師校長都好nice不過就冇去victoria咁舒服.

去左in君滙港nursery既家長們請問下,知唔知今年有幾多人in同埋佢地今年收幾多個小朋友啊?因為爹地同囝囝去in,但無留意呢樣野啊.唔該!

係呢, 有冇人記得HMT嚟緊今年收幾多人, 有幾多班呢? 我果日唔記得睇下添!

我都想知君滙港分挍收幾多人,其實家長會後校長派咗張紙,上面有提到校內告示板會張貼各分校既收生人數,不過我係返到屋企先發現。

阿仔當日表現較平日好,一心諗住可能有少少希望。但係校長喺家長會差唔多完結既時候講,其實學校冇乜位,因為要留番啲位俾playgroup既學生,講到好似好渺望咁!

回覆 27# yipbebe 的文章

下? 留俾pg的學生? 兩者真係有關連架咩? 我地排左年幾隊都未入到pg!

醒目開學勳章

原帖由 wendycyp 於 10-3-16 10:18 發表
係呢, 有冇人記得HMT嚟緊今年收幾多人, 有幾多班呢? 我果日唔記得睇下添!

i want to know too!

我覺得interview內容, 玩玩具入樽仔, 跳舞歌同 story, 都係pg平日內容.
pg學生可能有少少adv. 但佢有咁多pg學生, 返開都未必入到la.

我問咗朋友喇, HMT會收72個小朋友.  不過唔知有幾多人in呢... 哈哈!

原帖由 wendycyp 於 10-3-16 15:07 發表
我問咗朋友喇, HMT會收72個小朋友.  不過唔知有幾多人in呢... 哈哈!

請問你朋友知唔知君匯港收幾多個小朋友呀?  唔該!

咁有無人知海峰園校有幾多位同幾多人apply呢

我朋友都只係報HMT, 所以唔太記得君匯港確實收幾多, 佢只係話多過HMT, 好似有90幾個 (上下午合計)!

原帖由 cacanov06 於 10-3-16 15:16 發表

請問你朋友知唔知君匯港收幾多個小朋友呀?  唔該!

醒目開學勳章

原帖由 wendycyp 於 10-3-16 15:07 發表

請問72個小朋友裡面幾多上午/下午?

HMT只得上午班, 冇下午班架!

原帖由 lyhv 於 10-3-16 15:42 發表

請問72個小朋友裡面幾多上午/下午?

君滙港校長喺家長會入面,講咗nursery既位留俾playgroup學生,如果有playgroup學生選讀其他學校先至可以有多出既學額,仲話收到信唔收都唔好唔開心。

醒目開學勳章

原帖由 wendycyp 於 10-3-16 15:46 發表
HMT只得上午班, 冇下午班架!

嘩..正.....  , 咁即係一係有, 一係冇, 唔使煩讀唔讀下午...thank you!  

我個仔未夠3個月已經排緊佢哋playgroup,到依家都未有消息!

我上年年頭已經幫仔仔apply PG,之前打去問,老師話夠一歲又排到就會通知,但係如果小朋友識行要update,因為上PG時小朋友要識行....諗住排咗都差唔多成年,之前都update過victoria,12月打去問...老師話未排到,不過既然仔仔識行,可以試下過幾個月再問過....到咗2月中,諗住再check下個status...今次老師好nice,好坦白咁答我...其實到2月,都只係排到上年1月到既application...佢地真係一個個咁排,有一個學生走,先會打俾一個,佢話其實真係好少學生會讀讀下唔讀,叫我嚟緊幾個月都唔好expect可以到我仔仔...不過,佢話8月既時候好多小朋友會升上n1,而仔仔到8月都未夠2歲,application到仲受理,唔駛太擔心喎....
‹ 上一主題|下一主題