用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 點解冇咩人評論又一村學校既?係咪有咩問題? ...
go

點解冇咩人評論又一村學校既?係咪有咩問題? [複製鏈接]

因為想知多d呢間學校既資料(本人子女可能將會入讀),如可以聽多d過來人分享會較為忠實,所以希望有小朋友讀開既可以分享多d update既資料呀,thanks!!
   0    0    0    0

其實好多家長都有留意呢個討論區,不過沒有什麼特別事,所以無係呢到講。如果你想知道某些資料,可以係到問既。

原帖由 攪笑 於 10-3-9 13:52 發表
因為想知多d呢間學校既資料(本人子女可能將會入讀),如可以聽多d過來人分享會較為忠實,所以希望有小朋友讀開既可以分享多d update既資料呀,thanks!!

原帖由 hcshiu 於 10-3-9 17:51 發表
其實好多家長都有留意呢個討論區,不過沒有什麼特別事,所以無係呢到講。如果你想知道某些資料,可以係到問既。

先多謝你既回應﹗唔知k1會不會教寫字呢?功課又如何啊?星期六是否不用返學呢?對家長的透明度高嗎?現在我知有工程進行中,聽講係再起多d課室,這些工程前有沒有先向家長了解?

我女而家K3,所以唔清楚而家情況有無改,但當年黎講,係無乜寫字既。學校覺得K1最重要係喜歡番學,健康成長,到K2,K3時,才會係學術上追上來。

講功課量來說,我就覺得唔多,如果係讀全日班,基本上係學校已經做完。反而要係屋企做既,多數係假期作業,手工,閱讀報告等。

星期六不用上堂,以前課外活動係星期六,擴建期間轉了星期一,再轉到星期二,唔知擴建完之後,會唔會轉番去星期六。課外活動係自費興趣班,家長可以選擇報唔報。

透明度方面,雖然無家教會之類組織,但係校長好多時返學時間都係門口等學生入學校,所以如果家長自行接送上學,可以係門口同校長談。亦可以用電話,電郵,同校長聯絡,之外,要同班主任溝通,可以寫紙仔比班主任,等佢打電話比家長,又或家長打電話返學校,話想同班主任傾,班主任就會聯絡家長。

學校擴建係學校辦學團體出錢起,又因無任何家教會之類組織,所以學校自己籌備,但施工前已向家長報告會擴建。

原帖由 攪笑 於 10-3-9 18:00 發表

先多謝你既回應﹗唔知k1會不會教寫字呢?功課又如何啊?星期六是否不用返學呢?對家長的透明度高嗎?現在我知有工程進行中,聽講係再起多d課室,這些工程前有沒有先向家長了解? ...

原帖由 hcshiu 於 10-3-10 06:09 發表
我女而家K3,所以唔清楚而家情況有無改,但當年黎講,係無乜寫字既。學校覺得K1最重要係喜歡番學,健康成長,到K2,K3時,才會係學術上追上來。

講功課量來說,我就覺得唔多,如果係讀全日班,基本上係學校已經做完。反而要係屋企做既,多數係假期 ...

thanks!!

果日interview時佢話師生比例1:12,甘一班大約有幾多人?真如佢講如果有約20個學生就會有2個老師?

學校假期多嗎?例如復活節會放幾多日呢?因我係在職媽媽,所以想了解這方面多一些,thanks

據我所知,學校映左既相係唔會為個別學生擺上網,會通知家長,每張兩蚊。生日會無另外收費喎。

原帖由 Jeco 於 10-3-10 10:26 發表
我想知道學校著唔著重收費架, 我想參考吓, 例如話如果學校幫小朋友影左啲活動相…會係放上網任由家長自己download or每張買, 幾錢張? 例如攪活動/生日會 會唔會收費呢? thx! ...

原帖由 攪笑 於 10-3-10 09:01 發表

thanks!!

果日interview時佢話師生比例1:12,甘一班大約有幾多人?真如佢講如果有約20個學生就會有2個老師?

學校假期多嗎?例如復活節會放幾多日呢?因我係在職媽媽,所以想了解這方面多一些,thanks ...

hcshiu,

麻煩你解答一下上述既問題呀唔該﹗

我個仔今日k1..都有寫字但唔多..剛剛學咗寫"土"字,佢好鬼開心成日話呢個係泥土既土...

我唔知佢實質一班有幾多人, 但係就一定超過20但係有2個班主任, 好多學校都係咁..

復活節今年9/4號就開學啦比以往係早咗, 將來又唔知喎.

原帖由 攪笑 於 10-3-10 09:01 發表

thanks!!

學校假期多嗎?例如復活節會放幾多日呢?因我係在職媽媽,所以想了解這方面多一些,thanks ...

如果有20人,咁就一定會有兩個老師,呢個係政府規定,任何學校都一定要做到。

原帖由 攪笑 於 10-3-12 10:44 發表

hcshiu,

麻煩你解答一下上述既問題呀唔該﹗

我諗又一村既假期同其他差不多,應該唔會多過九龍塘那些名幼稚園。如果係全日班,暑假仲係得一兩個星期。如果你真係想方便返工,有無諗過保護兒童會既幼稚園,只得全日班,四時到六時放學,再可以加時,假期差不多只係紅色假期,最適合雙職家長既細路。

今年農曆新年好似少左假期,可能復活節又放番多一兩日掛。

原帖由 jojoplanet 於 10-3-12 12:36 發表
我個仔今日k1..都有寫字但唔多..剛剛學咗寫"土"字,佢好鬼開心成日話呢個係泥土既土...

我唔知佢實質一班有幾多人, 但係就一定超過20但係有2個班主任, 好多學校都係咁..

復活節今年9/4號就開學啦比以往係早咗, 將來 ...

原帖由 jojoplanet 於 10-3-12 12:36 發表

復活節今年9/4號就開學啦比以往係早咗, 將來 ...

thanks jojoplanet & jcshiu

可能又一村唔算好出名嘅kindergarten, 所以唔多人提起.  但其實, 學校係唔錯嘅, 老師好有愛心, 學費, 書薄費, 校車費外, 雜費唔多, 功課量亦唔重, 全日班假期算少, 最重要係小朋友好鐘意返學同堆開心. 我大仔今年k3畢業, 細女就入k1.

學校擴建工程開始了嗎? 如開始了對學生上課有否做成影响?

另外請問九龍塘及石硤尾地鐵站有小巴可到學校嗎?

擴校已經開始左成年,話無影響就無可能既,噪音方面都難免有些,我問過我女,係有些噪音,但可以接受,而且半間學校既走廊封左,應該無咁噪,我又發現我女是K3,反而係地面果層,最近工程車出入果邊,我估學校係覺得高年級可以忍受那些噪音,而低年級反而係樓上。校長講過,擴建已經係用最靜既方法來施工,所以我們得信任學校,已經用盡所有方法令個影響減到最少。

石硤尾同九龍塘都有小巴同大巴到,但係如果由石硤尾地鐵站行去學校,需時十分鐘左右,只要過一條馬路。如果由九龍塘行去,就要十五分鐘左右。所以,如果天氣好,由石硤尾行路去,反而易預時間。

原帖由 MOONCAKE111 於 10-3-18 18:34 發表
學校擴建工程開始了嗎? 如開始了對學生上課有否做成影响?

另外請問九龍塘及石硤尾地鐵站有小巴可到學校嗎?

多謝 hcshiu 的解答~

學校安排高年級學生於下層上課可算係為所有學生真正想過.  已封咗半間範圍多,光線沒有以前多啦! 希望工程可快些完成.

步行10分鐘都方便,那自行接送都可以.請問於石硤尾那一個出口? 因為本星期六囡囡要去學校註冊,可以試用這個方法了.

原帖由 hcshiu 於 10-3-18 19:36 發表
擴校已經開始左成年,話無影響就無可能既,噪音方面都難免有些,我問過我女,係有些噪音,但可以接受,而且半間學校既走廊封左,應該無咁噪,我又發現我女是K3,反而係地面果層,最近工程車出入果邊,我估學校係覺得高年級可以忍受那些噪音 ...

睇過地圖,係石硤尾B2出口,出到地面,轉左直行去到第一個街口,過左馬路再直行就係啦。

原帖由 MOONCAKE111 於 10-3-22 11:04 發表
多謝 hcshiu 的解答~

學校安排高年級學生於下層上課可算係為所有學生真正想過.  已封咗半間範圍多,光線沒有以前多啦! 希望工程可快些完成.

步行10分鐘都方便,那自行接送都可以.請問於石硤尾那一個出口? 因為本星期 ...

ok, many thks~

原帖由 hcshiu 於 10-3-22 19:13 發表
睇過地圖,係石硤尾B2出口,出到地面,轉左直行去到第一個街口,過左馬路再直行就係啦。
‹ 上一主題|下一主題