用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 i位 / e位 / s位輪候冊已更新
樓主: crystal媽咪
go

i位 / e位 / s位輪候冊已更新 [複製鏈接]

以你向社工申請服務那天為準, 如你係ocac評估,見醫完生, 即見社工, 咁咪係同一天。

如社署在3月尾開始派位, 申請先的人會獲分配位先, 如輪到你, 你選第一志願的中心有位, 就俾第一志願你, 如第一志願的中心己冇位了, 咪俾第2志願你, 2志願的中心都冇位了, 咪俾第3志願你。

所以如果你獲第2志願, 即係話輪到你時, 1志願輪的中心已冇位了唔會第1志願的中心仲有位, 都俾第2志願你的。

原帖由 麻煩 於 10-3-8 15:45 發表

即評估日期??

我仲有問題,如果第2個志願較快排到,就會派第2志願嗎?

是否足2 歲才通知我幾時有位呢? 我女兒下月足2 歲, 我揀個間8 月中放暑假, 9 月才開學

輪侯輪號已過, 我的申請月份, 有無機會8 月前入學呢?

原帖由 overcomer 於 10-3-8 16:03 發表
以你向社工申請服務那天為準, 如你係o係cac評估,見醫完生, 即見社工, 咁咪係同一天。

如社署在3月尾開始派位, 申請先的人會獲分配位先, 如輪到你, 你選第一志願的中心有位, 就俾第一志願你, 如第一志願的中心己冇 ...

不用足2歲先派位俾你, 有間S位中心主任話, 佢地s位有人未夠2歲就入咗了。

原帖由 hkgqueenie 於 10-3-10 11:02 發表
是否足2 歲才通知我幾時有位呢? 我女兒下月足2 歲, 我揀個間8 月中放暑假, 9 月才開學

輪侯輪號已過, 我的申請月份, 有無機會8 月前入學呢?

原帖由 overcomer 於 10-3-8 16:03 發表
以你向社工申請服務那天為準, 如你係o係cac評估,見醫完生, 即見社工, 咁咪係同一天。

如社署在3月尾開始派位, 申請先的人會獲分配位先, 如輪到你, 你選第一志願的中心有位, 就俾第一志願你, 如第一志願的中心己冇 ...

係唔係假設我第一志願好多人排,第二志願冇咁多,咁就會派到第二志願?? 如果我選沙田新開果間,咁係唔係即刻派到?

總之, 就算第1志願好多人排, 而輪到你時, 仲有位 (可能你比較早排), 就都俾第1志願你。冇位先俾第2志願你。總之個原則係咁啦。 唔係求其見第2志願間中心多位, 就派咗第2志願先啦, 唔係咁o架。要跟原則, 有政策o架。要第1志願冇位, 要俾第2志願。

新o既那間, 如揀e位就應即刻有位, 因係新, 3月運作。但s位個網頁話要9月後先入學, 且日期待定。有位, 但唔知幾時真係返得。

原帖由 麻煩 於 10-3-10 13:50 發表

係唔係假設我第一志願好多人排,第二志願冇咁多,咁就會派到第二志願?? 如果我選沙田新開果間,咁係唔係即刻派到?

唔係睇間中心總人數多唔多人排, 係睇輸到你時, 仲有冇位。睇你排得前唔前。

回覆 26# overcomer 的文章

咁我想問,我去年已排緊,係咪我所排既第一志願已經係呢個list到?

原帖由 overcomer 於 10-3-10 15:37 發表
總之, 就算第1志願好多人排, 而輪到你時, 仲有位 (可能你比較早排), 就都俾第1志願你。冇位先俾第2志願你。總之個原則係咁啦。 唔係求其見第2志願間中心多位, 就派咗第2志願先啦, 唔係咁o架。要跟原則, 有政策o架。 ...

咁我想問點解有些center已派到09年申請的,有些仍是08年??

sorry,我仲係唔係太明

標題有講係"截至二零一零年三月一日",咁當然你所排既第一志願已經係呢個list到。

原帖由 nokia6300 於 10-3-10 20:55 發表
咁我想問,我去年已排緊,係咪我所排既第一志願已經係呢個list到?

回覆 29# overcomer 的文章

tks so much yr reply!

因為有些centre 受歡迎些, 多d人揀, 有些冇咁受歡迎。或者有些centre 多位d, 有些少d位。 例如, s位長沙灣中心比石圍角更多人揀, 所以咪要早d申請o既人先入到, 2009年申請o既都入唔到。而石圍角冇咁多人揀, 咪2009年4月申請都入到。

這個情形就好似一般幼稚園咁﹕ 有d好受歡迎, 要一出世就申請, 如果你問那間學校, 最後申請日期係幾時, 佢會話好早, 如2007年年頭申請, 先有機會2010年9月入學。另一間幼稚園, 唔受歡迎, 有位剩, 如你問那間學校, 最後申請日期係幾時, 佢會話好遲, 如2010年8月申請, 都可趕及2010年9月入學。  

原帖由 麻煩 於 10-3-10 21:53 發表

咁我想問點解有些center已派到09年申請的,有些仍是08年??

sorry,我仲係唔係太明

知吾知今年的 i位 / e位 / s位輪候冊 開始派位未?

知吾知今年的 i位 / e位 / s位輪候冊 開始派位未?
‹ 上一主題|下一主題