用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦

原帖由 lovelinda 於 10-3-8 01:38 發表
hi,各位
我比較少 on line, 所以現在先一次過"煲"返大家講的嘢, 我都around 9:30a.m.交表, no.3xx啦!
如果今年有8xx人報名的話,我諗阿女真是無機會, 不過交咗表,我覺得已經完成咗任務,心安理得,對得住個女啦! ...

綜合大家的資料,今年共有約800位申請者。如果以校方所說
每年新生不超於六十名的話,比例將會是
13 : 1
(13位申請人競爭1個學位)

max :
我8:30去到,8:45走得..去埋北角買野返家都係9:30...我排1xx

機會....,因為...排緊入去..個老師同我前面個家長講,你黎既 ? 答:我幫朋友囉...
交表時,另一老師問....嘩,妹妹好似家姊喎....我另一面老師問:嘩:妹妹好靚喎...

所以...

max :
我8:30去到,8:45走得..去埋北角買野返家都係9:30...我排1xx

機會....,因為...排緊入去..個老師同我前面個家長講,你黎既 ? 答:我幫朋友囉...
交表時,另一老師問....嘩,妹妹好似家姊喎....我另一面老師問:嘩:妹妹好靚喎...

所以...

原帖由 Snoopywy 於 10-3-8 10:27 發表
max :

交表時,另一老師問....嘩,妹妹好似家姊喎....我另一面老師問:嘩:妹 ...

= no chance la.......

嘩﹗我返黎喇﹗一個weekend 過後,居然要追 post﹗

其實800個係好多﹗SPK 好似有 1800,收 180 個,係10 份1,但係 800 個收 60 個唔只 10 份 1 呀﹗

原帖由 Snoopywy 於 10-3-8 10:27 發表
max :

交表時,另一老師問....嘩,妹妹好似家姊喎....我另一面老師問:嘩:妹 ...

校方今年確是加派人手,所以令過程加快進行。

你所講的情況,明年將會發生在我身上。

原帖由 Annamom 於 10-3-8 01:44 發表
我地都有帮女女报咗.但通知书令我有点疑惑...
通知看起来好像说SPN将不会跟所有报名的人面见.知道有多少空缺后,才通知与空缺相约的人数面见...这好像在说:
1. 不是所有人都有得面见
2. 可能会完全无空缺
3.  就算有 ...

學校有訂立規則,如果有留意的話,校網內的簡章中已說明 :
本校待有空缺時,才約見已申請之兒童。(每年新生不超於六十名)
即係話唔會接見全數的申請者。

原帖由 max1116 於 10-3-8 10:44 發表

Yes it was so quick and efficient.  Just from the arrangement that day it can really tell that it is a good school la  ;p

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-3-8 08:32 發表
haha....果間denmark小食店好好食, 細細個時已經食了....

仲有, 如果有幸入了spn, 返全日, yogurt係唔可以成日食嫁, 食咗食唔落飯!!  haha, sorry for me day dreaming soo early and soo far....

...

果間乳酪都幾OK架,有時聽完學校的講座,我就會去食番一杯。除此之外,街角轉彎都有幾間特式食店,可以去試吓 : P
(
! 又講題外話了)

原帖由 max1116 於 10-3-8 10:46 發表

學校有訂立規則,如果有留意的話,校網內的簡章中已說明 :
“本校待有空缺時,才約見已申請之兒童。(每年新生不超於六十名)”
即係話唔會接見全數的申請者。 ...

I don't know if it is true or not but I heard one parent asked the same question and the teacher in charged answered because they do not require application fee so they do not have to interview all candidates..........  correct me if I am wrong.

max :

我都明白,比我係學校...我係家長,都想有呢個傳統 ! 你舊年得,出年就一定得喇,放心

max,

唔怪得咁快手啦 .... 我去到 果間房, 好似有成 8-9 個 老師一行排列坐係到對資料.  都幾勁....

妳細女話咁快又要讀書  la ,  妳都打算比細女係spn 讀 ??

ahnew,

希望妳同我都有機會係果間 shop 定期買  yogurt 食 啦 ...哈哈

唸下都開心呢 ....  ^.^

係呢, 妳女女幾時出世 ka , 現在 有咩野 offer 係手呢 ?

我女女係 0711 ka...

今年SPK收左三千幾份form, 交form都交左個幾鐘

原帖由 siumuichu 於 10-3-8 10:42 發表
嘩﹗我返黎喇﹗一個weekend 過後,居然要追 post﹗

其實800個係好多﹗SPK 好似有 1800,收 180 個,係10 份1,但係 800 個收 60 個唔只 10 份 1 呀﹗

吓....雖然都一定有呢d cases, 不過聽到都有d失落感..

max :

Kiteli,
good good good ....

我個B係 Oct 07....

Offer 暫時得兩間都係 pm class ....但我想要 am class ....

我話暫時....係因為太多 waiting list (total 5間 waiting ...但其中2間我話明只consider am class 但都只係 pm waiting .... ) 另外都有報 SPK ...but sure reject or waiting ... 因為係細B+無任何connection... St Stephen Girl 就 In 都無得 In .....

原帖由 kiteli 於 10-3-8 12:37 發表
ahnew,

希望妳同我都有機會係果間 shop 定期買  yogurt 食 啦 ...哈哈

唸下都開心呢 ....  ^.^

係呢, 妳女女幾時出世 ka , 現在 有咩野 offer 係手呢 ?

我女女係 0711 ka... ...

DELETE

原帖由 kiteli 於 10-3-8 12:35 發表

max,

唔怪得咁快手啦 .... 我去到 果間房, 好似有成 8-9 個 老師一行排列坐係到對資料.  都幾勁....

妳細女話咁快又要讀書  la ,  妳都打算比細女係spn 讀 ?? ...

SURE ! SURE ! SURE !!!!!!

Pls check pm.

原帖由 ahnew 於 10-3-8 13:26 發表
Kiteli,
good good good ....

我個B係 Oct 07....

Offer 暫時得兩間都係 pm class ....但我想要 am class ....

我話暫時....係因為太多 waiting list (total 5間 waiting ...但其中2間我話明只consider am clas ...

ahnew,

唉, 妳女同我個女都差唔多 ..offer 唔多理想呢 ....

咁妳女女現在有無返 兩歲班呀  ??
我就 mon - fri am 帶佢返 1.5 hrs playgroup, 由開始親子到現在係 佢自己一個人上堂, 希望到時佢返 k1, 唔好喊 & 早點比佢習慣啦

亞女有兩間 offer 都係 pm, (祇留了一間 ) .. 因為兩間都唔係心水 ( 一心唸住當 backup) ....另外一間就係大女讀果間, 都係 waiting list ( 都係寧我最 失望的結果呢) ....

講真 , 好多 學校都將年尾女放係 pm , 因為 am 多數都係 留比大仔 ...

spk, 今年我索性唔考,... 年尾女十多數無行 .. 等出年啦, 如果 spn 今年唔得0既 話

st. stephen, 我都係 in 都無得 in .... *.*