用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英普班 or 兩文三語
go

英普班 or 兩文三語

請問如果父母國話唔係咁fluent, 係屋企又多數講廣東話, 小朋友k1轉英普會唔會好難識認呢?

我本身都唔識英普, o係屋企都只同個女講廣東話!
因此由bb已開始給女兒看英文兒歌,返k1英普班的前3個月就幫佢報咗個英文playgroup等佢習慣吓,  所以佢都ok!  你可以試試 !

多謝你virginia, 其實我只怕佢係屋企同學校pn都用慣廣東話, 一去到k1佢國語唔明, 英文又只係明小小, 會唔開心同唔習慣....

your concern is absolutely appreciable!

if your kid can't follow at K, you'd better consider sending him/her to a K where Cantonese is the main medium.

原帖由 granddelsol 於 10-3-4 17:09 發表
多謝你virginia, 其實我只怕佢係屋企同學校pn都用慣廣東話, 一去到k1佢國語唔明, 英文又只係明小小, 會唔開心同唔習慣....

多謝你GCCC1231, 但10個有10個朋友都認為讀英普係好的決定..

我唸最緊要小朋友鍾意間"學校"同"老師", 只要老師有愛心有耐性的話, 所有問題都變成無問題!

其實我只係唸, 選得有英普的幼稚園都係希望小朋友係language的發展好d, 所以如果學校有英普又唔讀, 要讀兩文三語好似好waste...唯有好似virginia_328 講由現在開始train好d佢d英文, 起碼上到k1佢對英文familiar d會無咁怕學多一種國語的language啦!

其實我只係係道唸, 讀得有英普的學校其實都係想個小朋友language底好d, 如果有英普又唔讀要讀兩文三語好似好waste... 唯有好似virginia_328 咁講由e家開始train好d佢的英文, 希望k1時加多一個新語言都唔會怕兩個語言都唔明....

其實我只係係道唸, 讀得有英普的學校其實都係想個小朋友language底好d, 如果有英普又唔讀要讀兩文三語好似好waste... 唯有好似virginia_328 咁講由e家開始train好d佢的英文, 希望k1時加多一個新語言都唔會怕兩個語言都唔明....