用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 原本一心諗住讀york 嘅mami ! 急急急
樓主: 牛精仔
go

原本一心諗住讀york 嘅mami ! 急急急 [複製鏈接]

k1 book

醒目開學勳章

原帖由 ttlucky0303 於 10-3-14 13:49 發表
我而家先知係大陸考個個係pre-starter唔係starter,我問兩個有咩分別, 老師話一樣, 只係pre-starter易0的, 我心諗即係是但考一樣都得啦, pre-starter有個pre字都唔知小學認唔認可, 而QAQ有視像會議個0個, 原來又係考 ...
咁其實york 係咪一定要讀pre-starter先讀 starter, 定係可以直接由starter 到mover呢 ? 我真係攪唔清楚....

醒目開學勳章

原帖由 babycreamy 於 10-3-15 12:31 發表
我都比哂misc fee, 雖然話d 野貴, 但我認為同其他同學一樣會好d, 同埋如果你出去買, 你又會周圍格價, 都要時間同車錢, 咁不如慳返d時間啦...都係一次即

另外, 我個日都見到d 老師幾nice, 同我去interview時一樣, 我 ...
我都交哂...要我選我都唔知選咩唔選咩...最多下年tick走d已經買左嘅野。

醒目開學勳章

原帖由 Miuccia224 於 10-3-15 14:08 發表
Hi,

totally agree & let's see the finding after joined the seminar on this Friday.
Miuccia224
收到york電話, 個seminar 改左去 #10號, 不在49號。

醒目開學勳章

原帖由 totobi 於 10-3-15 20:41 發表

其實我好認同妳對York 睇法,

"見到d老師都幾nice" ---去過York 兩次, 實在好欣賞老師嘅愛心表現 (比起其他名校老師 d 嘴臉, 即使York 老師係假, 都起碼肯對我地假 )。
就算學校辨學幾咁商業, 都只好默默忍受 (交 ...
同我諗法一樣, 既然學校收錢 sell service, 絕對明白應該要比d咩家長。

我上星期五打去book 位, 個老師已經同我講係上次聽簡介會o個度.

原帖由 牛精仔 於 10-3-16 11:16 發表
收到york電話, 個seminar 改左去 #10號, 不在49號。

醒目開學勳章

原帖由 媽珠 於 10-3-16 15:09 發表
我上星期五打去book 位, 個老師已經同我講係上次聽簡介會o個度.
我book 嘅時候佢叫我去49號, 之後先打比我改10號,  即係york第1次聽野好舊下果度 ?。

Hi,

Per their current information posted, they only provide the Cambridge course begin by Starter whcih the student study K2... so, if they have the pre-starter, it may provide for K1 student.

so, let's see what they explain by coming Friday seminar....

Miuccia224
原帖由 牛精仔 於 10-3-16 11:12 發表
咁其實york 係咪一定要讀pre-starter先讀 starter, 定係可以直接由starter 到mover呢 ? 我真係攪唔清楚....

我去唔到聽talk, 記得上來報料. thanks.

我都請唔到假呀....各mami 請幫忙上黎講返呀...thanks.

我係過來人, 不如試下解答下一d問題la, 因為我見有木mami 都好似好混亂, 希望幫到手la~

1. york 係唔考pre-starter 啦, 因為對佢地嚟講太易了, 所以k2開始讀starters, 大仔的可以留係香港考(好似八月, 定九月咁), 但細仔因為香港規定要5yrs考, 所以會3月返大陸考, 但大陸人好慢, 要6月到先有結果, 比我地考小學用. k3讀movers.

2. 呢d係興趣班, 係optional, 所以一定要比錢讀, 但我地當年 '隔' 過出面補習社價, 發現出面讀唔化算, 所以係york 讀. ok 喎, 放心la, york 有佢地辦法, 好多小朋友考得好好, 咁當然mami 都要幫手同小朋友串字, 因為咁多, 小朋友係串唔晒.

3. york 係要收雜費, 但我地覺得接受到, 間間學校都要交, 就算我個fd 間學劵kg 都要around $1800一年.

4. 呢三年我地好好彩, 遇到老師都好好, 好盡責, 而且我亦好滿意佢地教學. 有人會話, york老師唔好, 唔會幫小朋友除衫咁, 我可以講係呀, 老師係唔會幫佢除衫, 因為老師係會要小朋友自己除, 唔係少爺仔lei, 大個仔自己照顧自己, 好正常, 佢地每日d功課都係要自己係書包攞出嚟, 睇下家長要咩, over-protective 的話, 我想老師係唔會, 但我呢三年遇到既老師都好caring, so far, 我識好多家長都好滿意.

5. 今年考小學情況, 而我所知真係幾好喎, 咁當然一定有d考得唔好, 但我覺得都要睇小朋友同家長有無準備好, 我見有d 小朋友平時d父母都好唔理, 個仔d行為都...麻麻.... 咁考唔到又唔出奇喎, 但我聽一d上年mami 講, 佢地叩門都叩得幾好喎, 我諗係張cambridge 張cert 啩.

6. york 係仲有好多課程, 但唔一定要讀晒, 例如sat 10 咁, 我都無讀, 無人會迫你讀, 只有家長怕蝕低, 見人地讀佢無讀咁^^

少少資料, 希望幫到大家la~

原帖由 shirleymatt 於 10-3-17 16:50 發表
我係過來人, 不如試下解答下一d問題la, 因為我見有木mami 都好似好混亂, 希望幫到手la~

1. york 係唔考pre-starter 啦, 因為對佢地嚟講太易了, 所以k2開始讀starters, 大仔的可以留係香港考(好似八月, 定九月咁),  ...

唔該...我都唔想我個仔...變少爺仔..佢讀n班..miss問我可唔可以由佢 ...(少爺仔脾氣)..我話有得佢 la...因為係我個仔唔啱(但佢都冇事過)....我唔會"總"佢
miss話因為有d家長唔可以比個小朋友
好多謝你嘅分享

Hi all mamas,... may i know which district you live? i actually live in NT, i am worried it's too far away for my girl to go to school, but she only got offer from York, she is a small B(Nov 07)...but i want to her study in a better quality school.... so... maybe any good school bus can introduce? or i need to join the school bus provided by York?

Tin Shui Wai ar... actually if we drive, only take around 35 mins, but we can't drive her everyday as needs to work... and i believe school bus takes longer time as there are some other stops ma
原帖由 Jeco 於 10-3-18 13:18 發表

你住邊頭呀? 車程幾耐?

原帖由 CharleyC 於 10-3-18 14:11 發表
Tin Shui Wai ar... actually if we drive, only take around 35 mins, but we can't drive her everyday as needs to work... and i believe school bus takes longer time as there are some other stops ma

咁又真係好遠wor....

多謝哂shirleymatt既解答, 咁多都冇咁頭痛, 可以清楚0的, 我個B係7月尾出世,即係岩岩好可以報到STARTER

原帖由 CharleyC 於 10-3-18 14:11 發表

其實你住咁遠,又想小朋友係kln讀書,咁真係要諗下搬,如果5係,長遠咁長途,都5係辦法,一係就係番新界區讀...

其實如果你都係認同york 理念的, 咁你可以去元朗有間萊恩幼稚園, 因為同york 係同一集團, 我想佢地教學應該差唔多~ 咁咪唔駛去咁遠^^

咁當然如果想考其它幼稚園就另外要想辦法了^3^
‹ 上一主題|下一主題