用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 原本一心諗住讀york 嘅mami ! 急急急
樓主: 牛精仔
go

原本一心諗住讀york 嘅mami ! 急急急 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 ttlucky0303 於 10-3-13 12:19 發表
牛精仔, 我今日都要去報, 1:30,唔知可唔可以同到你地一齊呢?? 我都係冇其他OFFER 逼住報呢間
真係唔好意思, 我今朝冇上bk, 宜家先睇到你message

我問學校d野都係同電話嘅一樣。 confirm 不是行ib, 我已經apply左國際班, 交哂d費用。

我報左LOCAL班啦,
頭先交雜費, 你地有冇揀邊0的買邊0的唔買呀??因為我冇買木顏色,Crayon,鉛筆, MARKER, 擦膠,一盒木顏色得12色成105蚊, 3角鉛筆45蚊3支...ETC,唔係好記得..,我都冇買,我去文具店度格價,因為我係讀設計, 邊0的牌子好,都知少少皮毛,買36色都係95蚊仲有水彩用途,不過我會買番12色,方便學顏色,擦膠會買好0的既BRAND, 因為唔係舊舊都擦得乾淨, 你地收到之後可唔可以話我知係咩MARKER??我只知係POLIE,我要出去買番, 謝謝

另外我都冇買佢地0的杯碟, 72蚊買佢地0的印學校LOCAL既杯碟(唔知係唔係), 都幾唔抵, 我寧願買佢鍾意既公仔.

未報既你地都要睇清楚, 睇睇下有0的我都覺仲有野好似唔需要...

仲有, 岩岩係學校睇到有pre-starter,starter, QAQ, movier,資優考試, maths , 全部都要俾$$考, 好似俾想像中又要俾多0的$$$$

原帖由 ttlucky0303 於 10-3-13 16:13 發表
我報左LOCAL班啦,
頭先交雜費, 你地有冇揀邊0的買邊0的唔買呀??因為我冇買木顏色,Crayon,鉛筆, MARKER, 擦膠,一盒木顏色得12色成105蚊, 3角鉛筆45蚊3支...ETC,唔係好記得..,我都冇買,我去文具店度格價,因為我係讀設 ...

係呀,考試係另外俾錢的....我唔係好明,有叫買筆咩?今日c6去交錢,佢話無人叫佢買筆,等我去check下先...

吓!有資料post出來講有關Pre-starter , Starter及其他考試及課程的資料及費用嗎?放在哪兒?我無留意到?可否分享多少少有關所知呀!萬分感謝!

另外,您們有否留意啲老師們幫手游說家長們交哂「全套」費用(雜費+校服+snack fee);我眞有一刻衝動全數開票;但因我會3/19到校聽有關國際班的seminar,所以最後只開了$1842雜費。

miuccia224

原帖由 ttlucky0303 於 10-3-13 16:18 發表
仲有, 岩岩係學校睇到有pre-starter,starter, QAQ, movier,資優考試, maths , 全部都要俾$$考, 好似俾想像中又要俾多0的$$$$

$1842雜費我冇俾哂呀. 我問佢雜費係0的咩黎, 佢先SHOW張LIST俾我睇, 裡面包括禮物, 活動相, FOLDER, COLOR...ETC, 佢地應該有俾番張收據俾你地架, 一張A4黎, 寫明你要左0的乜, 我就即場填咋, 佢不停同我講最好要哂啦,咁個個小朋友都一樣嘛, 我心諗我先唔會...

買左既都冇計,下年填少幾樣,因為我見之前有0的人講話唔使樣樣買我先多口問句咋,點知睇到張LIST,都幾多冇謂野,係手工費, 相, 節日禮物係年年都要之外, 如冇破壞OR唔見左, 都唔使再買...大家留意下啦

我而家先知係大陸考個個係pre-starter唔係starter,我問兩個有咩分別, 老師話一樣, 只係pre-starter易0的, 我心諗即係是但考一樣都得啦, pre-starter有個pre字都唔知小學認唔認可, 而QAQ有視像會議個0個, 原來又係考試黎, movier就一定要架啦, 如果唔係都唔考呢間啦, 資優考試(臨走先見到,唔知係咩), maths(反而見唔到佢post出黎, 只係聽講座講過下),我只係知pre-starter係L2考,starter係U3考,movier都係U3考, 因為我冇聽佢地提過STARTER係U3要考多次, 即係咁已經考3次試啦...

Hi,

Per my understanding, pre-starter should be offered by other priviate center...

And i dont think it's useful when we apply the primary school.

So, I think Starter, Movie will be my target to achieve if my daughter study at YORK.

well, may i know where is the seminar that you joined when you went to pay the fee yesterday ?

And will you join the seminar by next Friday for the Internation class ?

Miuccia224

原帖由 ttlucky0303 於 10-3-14 13:49 發表
我而家先知係大陸考個個係pre-starter唔係starter,我問兩個有咩分別, 老師話一樣, 只係pre-starter易0的, 我心諗即係是但考一樣都得啦, pre-starter有個pre字都唔知小學認唔認可, 而QAQ有視像會議個0個, 原來又係考 ...

我13號已交咗所有的費用,雖然樣樣費用都比較貴,但見到d老師都幾nice,校舍也干凈,問過老師話k1是在新校舍上堂,相信小朋友應會很容易适應,也會很開心,大家不要太担心。

原帖由 yuen_ting 於 10-3-14 22:18 發表
我13號已交咗所有的費用,雖然樣樣費用都比較貴,但見到d老師都幾nice,校舍也干凈,問過老師話k1是在新校舍上堂,相信小朋友應會很容易适應,也會很開心,大家不要太担心。 ...

係呀,c6去交$時,佢話有好多老師,好organize,佢反而話咁樣覺得幾好....

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

是呀!我昕是3月13日去交的,真的要提醒下星期交的父母要留意邊D要先交,因為出面真的可以平成一半的
但是如果唔交拍照費之類,開完生日會會無相咖!
不過我見我家姐個仔讀舷咁開心,貴D都唔緊要啦
佢地仲有每個學期,每班都會有頭三名的獎,會有頒獎禮的
聽家姐講都幾好的

我都比哂misc fee, 雖然話d 野貴, 但我認為同其他同學一樣會好d, 同埋如果你出去買, 你又會周圍格價, 都要時間同車錢, 咁不如慳返d時間啦...都係一次即

另外, 我個日都見到d 老師幾nice, 同我去interview時一樣, 我feel 到佢地都有愛心同耐性, 其實只係雜費貴咗少少, 如果小朋友讀得開心, 又學到野, 咁就唔好介意咁多lu...因為我都想我個b 學好d 英文...

原帖由 babycreamy 於 10-3-15 12:31 發表
我都比哂misc fee, 雖然話d 野貴, 但我認為同其他同學一樣會好d, 同埋如果你出去買, 你又會周圍格價, 都要時間同車錢, 咁不如慳返d時間啦...都係一次即

另外, 我個日都見到d 老師幾nice, 同我去interview時一樣, 我 ...

非常同意

Hi,

totally agree & let's see the finding after joined the seminar on this Friday.
Miuccia224

原帖由 babycreamy 於 10-3-15 12:31 發

另外, 我個日都見到d 老師幾nice, 同我去interview時一樣, 我 ...

原帖由 victoria2007 於 10-3-15 12:05 發表
是呀!我昕是3月13日去交的,真的要提醒下星期交的父母要留意邊D要先交,因為出面真的可以平成一半的
但是如果唔交拍照費之類,開完生日會會無相咖!
不過我見我家姐個仔讀舷咁開心,貴D都唔緊要啦
佢地仲有每個學期,每班 ...

不過D獎唔係真係講個小朋友實力,而係睇個老師鍾唔鍾意你個小朋友而去比...你地要有心理準備  

原帖由 yuen_ting 於 10-3-14 22:18 發表
我13號已交咗所有的費用,雖然樣樣費用都比較貴,但見到d老師都幾nice,校舍也干凈,問過老師話k1是在新校舍上堂,相信小朋友應會很容易适應,也會很開心,大家不要太担心。 ...

其實我好認同妳對York 睇法,

"見到d老師都幾nice" ---去過York 兩次, 實在好欣賞老師嘅愛心表現 (比起其他名校老師 d 嘴臉, 即使York 老師係假, 都起碼肯對我地假 )。
就算學校辨學幾咁商業, 都只好默默忍受 (交錢); 但咁反而對佢有高要求, 賺得我吔咁多錢一定要交返合理成績!

原帖由 totobi 於 10-3-15 20:41 發表

其實我好認同妳對York 睇法,

"見到d老師都幾nice" ---去過York 兩次, 實在好欣賞老師嘅愛心表現 (比起其他名校老師 d 嘴臉, 即使York 老師係假, 都起碼肯對我地假 )。
就算學校辨學幾咁商業, 都只好默默忍受 (交 ...

hi 好開心得到你的認同,唔知你d B是am or pm班,希望我們的付出能讓仔女得倒同樣的回報

原帖由 yuen_ting 於 10-3-15 22:22 發表

hi 好開心得到你的認同,唔知你d B是am or pm班,希望我們的付出能讓仔女得倒同樣的回報

AM class, possibly join International class after 19/3
‹ 上一主題|下一主題