用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 原本一心諗住讀york 嘅mami ! 急急急
樓主: 牛精仔
go

原本一心諗住讀york 嘅mami ! 急急急 [複製鏈接]

Hi,

Okay wor ... let me call tomorrow to see if i can change the time by 2:30pm or not.

I do want to give a bit pressure to YORK & let them know about our intension --- not complain & challenge them; but we want to have a better explanation & their coming education direction for our idea.

at the same time, I have discussed with my friend who her son is now studying in YORK at no. 49 campus. we both felt that we will face the increasement not only the school fee; but also the Cambridge English course fee.

I do hope no more "SURPRISE" will be given by YORK after i make my final decision to send my dau to them.

Blessing all of us - GOOD Luck !!!

Miuccia224

原帖由 Carman1112 於 10-3-4 23:11 發表
我係2:30pm, 我都想約埋一齊呀!

其實國際班同本地班嘅分別主要係課程, 並不是有冇外籍老師教嘅問題. 當然國際班除左上中文課外, 其他時間都應用外文溝通. 否則就吾係國際班. 不過學校冇講明一定有外籍老師教,所以本地班, 就算係國際班不用外籍教師教, 都不算違規.

Hi all,

I have the time scheduled at 3pm - really want to go with you all mami to understand more.

May I join with you all as well?

I could call up to change the time to 3pm or I can arrive earlier.

原帖由 Miuccia224 於 10-3-4 23:26 發表
Hi,

Okay wor ... let me call tomorrow to see if i can change the time by 2:30pm or not.

I do want to give a bit pressure to YORK & let them know about our intension --- not complain & challenge them ...

醒目開學勳章

我諗大約1.30左右到學校, 因為朝早要返公司開會, 所以一定要下午先去到

我都想同你地一齊問清楚d, 我非常擔心is 課程唔係我想像咁, 我目標係直資小學, 不是國際小學, 我好怕會揀錯比小朋友

而且佢地第一年is, 我怕小朋友會做白老鼠

各位媽咪!其實york是吾錯的幼稚園,不過你吔吾好諗住三千元左右一個月,之後有多課程提供比你d小朋友參加價錢吾平!
依家又話開多間國際學校價錢拍住耀中,仲要吾要交茶點費,媽咪們有冇了觧過食d什麼?成三百元一個月?..............洗唔洗甘貴?
仲有雜費成$1842 for 什麼?
真係想放棄.................?
錢錢錢錢錢錢!

唔係好明你意思, 係咪打錯字?

原帖由 ccc_2baby 於 10-3-6 00:25 發表
各位媽咪!其實york是吾錯的幼稚園,不過你吔吾好諗住三千元左右一個月,之後有多課程提供比你d小朋友參加價錢吾平!
依家又話開多間國際學校價錢拍住耀中,仲要吾要交茶點費,媽咪們有冇了觧過食d什麼?成三百元一個月?... ...

我朋友個女讀york k2,佢話食sandwich,麥皮,米粉....咁我覺得都幾好...

醒目開學勳章

其實雜費 (eg 茶點) 佢想點賺都係有限數, 我只係唔想大數上有好多surprise...

Hi all mami, my dau will join the K1 this year too and my schedule time to pay is 2:30, can i join to pay together also?

and i would like to know if u guys mean only pay the misc fee but not the uniform fee? and will there be a problem if i don't join the pre-school?
it's soooo expensive and everything is about money... and i don't know much about the IS section... i am so confused and a bit worried more and more large sum of fees have to pay later!!

i am not an experienced mum, so please help!

I will pay the miscellaneous fee and make a final decision whether or not study at York before 1/7.

請問k2既劍橋英文大概幾多錢? 我想有心理準備budget下d錢. Thanks!

收到約克封信,頭都痕埋。我而家開始問自己究竟俾唔俾個女讀好呢?我驚住洗濕個頭,就無辦法返轉頭。咩都未定,就叫D家長俾錢,甘究竟一個月幾錢學費先得嘎。3000還是3600?我地唔系有錢家庭,每個月嘎家庭開支一定要計清楚。以後仲有大把俾錢活動吸引家長,甘俾唔俾個女參加呢?唔俾,會唔會陪太子讀書呢?甘俾得,一個月又要幾多錢呢?我地當時俾留位費,都系想個女受好D嘅教育。但系而家就覺得好似個無底洞。國際班我就唔讀噶啦,因為太貴啦!甘本地課程又有咩學呢?好似聽講話她地介紹會講果D野,全部都要另外俾錢,甘。。。又系錢錢錢錢錢!
唉!!我霖我真系要重新可慮先得啦!畢竟系要讀三年,唔系三個月!

原帖由 karykoo 於 10-3-8 23:38 發表
收到約克封信,頭都痕埋。我而家開始問自己究竟俾唔俾個女讀好呢?我驚住洗濕個頭,就無辦法返轉頭。咩都未定,就叫D家長俾錢,甘究竟一個月幾錢學費先得嘎。3000還是3600?我地唔系有錢家庭,每個月嘎家庭開支一定要計清楚。以後 ...

其實你睇清楚封信,無理由5知學費幾錢,本地班學費$3600,國際班$4200,當然仲有信上寫明的雜費校服茶點.....5可以預太'敏',你多d search bk,應該可以搵到多d你想知的資料!

醒目開學勳章

原帖由 karykoo 於 10-3-8 23:38 發表
收到約克封信,頭都痕埋。我而家開始問自己究竟俾唔俾個女讀好呢?我驚住洗濕個頭,就無辦法返轉頭。咩都未定,就叫D家長俾錢,甘究竟一個月幾錢學費先得嘎。3000還是3600?我地唔系有錢家庭,每個月嘎家庭開支一定要計清楚。以後 ...
學費就一定唔係 3000, 而係 3600 for 主流,  4200 for 國際, 分11個月交。

而信上之雜費, 只係最basic 雜費入場費 (校車,summer校服,茶點etc), 仲未計書薄費, 課外活動, 同日常function or vcd 費... 所以唔好預太"抆", 否則好辛苦。

戲肉係k2 嘅劍橋course, 果度唔少費用的。

醒目開學勳章

原帖由 mokstick 於 10-3-9 00:18 發表

其實你睇清楚封信,無理由5知學費幾錢,本地班學費$3600,國際班$4200,當然仲有信上寫明的雜費校服茶點.....5可以預太'敏',你多d search bk,應該可以搵到多d你想知的資料! ...
mokstick, 我仲諗緊報唔報國際班同一個月or 半個月預備班。

好怕做白老鼠, 但又怕被down graded...

預備班我或者only join 半個月, 因為8月正式上堂頭2星期都係預備班... 就算join預備班, 都會自己帶小朋友返學 (唔join校車住) , 唔想一開始就好似爸爸媽媽唔理佢咁, 在學校門口接佢好似好d。等佢2星期習慣左間學校, 先開始比佢自己上校車。

醒目開學勳章

原帖由 alowe 於 10-3-4 23:33 發表
其實國際班同本地班嘅分別主要係課程, 並不是有冇外籍老師教嘅問題. 當然國際班除左上中文課外, 其他時間都應用外文溝通. 否則就吾係國際班. 不過學校冇講明一定有外籍老師教,所以本地班, 就算係國際班不用外籍教師 ...
問左york, 佢地話課程一樣, 只係多左個外籍老師....

真係好confused....

原帖由 牛精仔 於 10-3-9 10:23 發表
mokstick, 我仲諗緊報唔報國際班同一個月or 半個月預備班。

好怕做白老鼠, 但又怕被down graded...

預備班我或者only join 半個月, 因為8月正式上堂頭2星期都係預備班... 就算join預備班, 都會自己帶小朋 ...

你上次問左話預備班家長無得陪,我都擔心呀仔一定din,頭個月我都自己湊番學,呀仔出街&訓覺都要著尿x,到時番學都5知點...,其實,我覺得如果你自己覺得york係ok,咁國際班d資源可能會比local好dd,掉轉諗,5join國際班5會down grade,但join國際班就好似up grade左dd,咁樣諗可能會好d....我自己就一心都諗住讀,所以都會報,可能我地只生一個bb,所以d資源可以集中d俾晒佢,同埋我自己覺得有net&多d pth lesson始終好d...

回覆 7# 姬絲蒂 的文章

劍橋course 唔係compulsory架......

牛精仔, 唔好意思, 我想幫你補充下, K2仲有個叫多元智能班--學費比本地班多一陪, 但上堂時間是全日, 以我了解係正常的半天上課+半天extra course (extra course內容 : 劍英+ 興趣班+ 老師睇住小朋友做功課--有家長話多數只有FRI o的功課先做唔曬..........
各位未來的 YORK mami 唔駛怕住先

唔係一定要報, 又係另一個offer
我個女下年都係讀 YORK K1 PM, 我唔係幫學校講好話, 只覺得學校比得太多offer 比家長, 等我o地覺得 confuse 同

好似多元智能班 -- 我覺得適合係比一o的只有/想weekend 陪小朋友o既家長
現在大家好多問題o既 本地/ 國際班-- 我覺得好似出街買條裙o敢, 你去到 H & M 同 ZARA 都有類似o既款, 但用料同PATTERN 有小小分別, 你會比多小小錢買條 SILK 定買條用POLYESTER 做 .........................

原帖由 牛精仔 於 10-3-9 10:18 發表
學費就一定唔係 3000, 而係 3600 for 主流,  4200 for 國際, 分11個月交。

而信上之雜費, 只係最basic 雜費入場費 (校車,summer校服,茶點etc), 仲未計書薄費, 課外活動, 同日常function or vcd 費... 所以唔好預太" ...

你唔好擔心個仔, 返學就係要學自立合群, 返O左學就會學校教佢介片, 不過初時你要放多兩條褲響書包

原帖由 mokstick 於 10-3-9 11:24 發表

你上次問左話預備班家長無得陪,我都擔心呀仔一定din,頭個月我都自己湊番學,呀仔出街&訓覺都要著尿x,到時番學都5知點...,其實,我覺得如果你自己覺得york係ok,咁國際班d資源可能會比local好dd,掉轉諗,5join國際班5會d ...
‹ 上一主題|下一主題