用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York新開的國際班
樓主: fafa_yim
go

York新開的國際班 [複製鏈接]

封信寫住所有選購都屬於自願班質, 咁我唔買校服住, 唔join茶點, 係咪可以淨交雜費$1842, 留住個學位先? 因為1/7 前可申請退費 (信係咁寫), 咁咪可以等到所有call back waiting list , 先決定讀唔讀?

其實, 我有一個好大疑問, 點解York 咁早要收定咁多雜費, 而唔收學費??? 係咪教署有例要跟??? 定係對自已學校無信心, 驚我地走晒???

版主, 做乜要從''談幼稚園'' 移走呀??? 雖然有York專區討論, 但好少人入嚟傾...
咁多St. 乜乜, 又唔移走! :;pppp:

張張都係講$$$ O晒咀
我想問退費係咪剩係退雜費, 即係之前交GA留位費無得退架??? 我唔讀YORK了

唉, 我後無退路呀... 我之前in 左唔係好多... 所以一心讀York..而家又有國際班... 咁我梗係想比最好既個女..... 如果仲有其他選擇我都會再諗下, 不過我個女係12月... 無咩得選擇....... 你地有無咩提議??

其實我都想問下點解要移走York 既topic??係咪有歧視成份?  我希望JOJO 比個合理解釋我地!

原帖由 Miuccia224 於 10-3-2 15:26 發表
Hi all,

I have called Ms Fung this morning which the below are their update information to me per my requested : -

(A) Difference of the class teachers
- normal class : 2 class teachers - all local ...

我仲以為國際班的雙班主任制係普+英, 原來唔係, 只係粵+英/普, 因為我見其他學校的國際班係普+英.

仲有, 我聽講座時, 我的理解係normal class會設在新校舍(即金巴倫道內), 因為校長有提及新校舍的環境怎樣怎樣, 如果normal class真的設在約道, 我相信有唔少家長會失望, 因為新校舍係學校的賣點之一.

原帖由 totobi 於 10-3-3 00:10 發表
校長之前話過會增加普通話課程, 但現在只放喺國際班度, 好似'谷'人讀國際班咁
$3000 -> $3600->$4200... 太大加幅!
另外, 學前班 (5/7 至 30/7) 要成$5500, 簡直搶$  (記住, 時間只得 09:30am to 11:45am) ...

agree,

兩小時15分鐘, 要成$5500, 仲要少於一個月時間, 太貴了.  

我決定唔join york, 一黎學費唔平, 二黎local class的雙班主任制原來係無net, 只係two locals.  我見york的姊妹學校stafford係有1 local+ 1 net, 相比之下stafford吸引D.

我未收到信, 見到各位所講o既收費, 我都有少少O咀, 但好似前幾年都出現過學前班同國際班o既問題, 不如請o的現在的約克家長比o的意見/同我o地分享下.
原帖由 ck07hk 於 10-3-3 09:32 發表
唉, 我後無退路呀... 我之前in 左唔係好多... 所以一心讀York..而家又有國際班... 咁我梗係想比最好既個女..... 如果仲有其他選擇我都會再諗下, 不過我個女係12月... 無咩得選擇....... 你地有無咩提議?? ...

雖然我都想個女英文好D, YORK可能真係比到好GA英文環境小朋友, 但回想番聽講座的時候, 校長自己本生都無信心在其他方面, 佢對英文係好有信心, 但普通話係一d信心都無, 會唔會偏埋左一邊呢? 課程會唔會唔夠全面呢? 同埋咁多學生係咪真係可以take care到咁多學生呢? 小小意見, 不喜勿插

咁得咁貴, 貴在哪裡?
明白到羊毛出在羊身上, 開了新校舍, 洗左咁多$, 當然係落起我地d家長到啦!!!
收得咁貴, 得2個local 老師, 咁不如去讀聖若望啦, 起碼都有1個中文老師同英文老師做班主任丫, 聖若望賣點都英文好好啦~bk 家長話起入面讀ga學生好多都是說英文的!~

似乎你地個個都有兩手準備咁既.... 我無第2間幼稚園做backup 呀... 迫住比錢啦.......

突然間走個國際班出來, 事前又唔講...,
老師同學生比例又唔講...
點知會唔會1:25 = 50 人一班...
之前又話會增強普通話課程, 依家要入國際班先有改善, 對本地班好唔公平...
又話K1 會設在新校舍(金巴倫道)...
學費又唔平, $4500一個月, 係咪可以有更好選擇?

未末嘅York 家長, 一定要再考慮清楚:(

原帖由 ck07hk 於 10-3-3 12:14 發表
似乎你地個個都有兩手準備咁既.... 我無第2間幼稚園做backup 呀... 迫住比錢啦.......

比錢前一定要去揾校長質疑一下所有疑問, 我認為佢地有好多問題...

哈哈, 好彩有間平ga頂一頂住先, 我99都話我比咁多$就係為間新校舍, 99話最緊要老師好唔好夠唔夠細心, 新唔新校舍有咩所謂丫!!!
我都係同亞女讀隔離果間了...咁多錢真係頂唔順...留番d $$$學其他野好過啦~
入左去讀, 有排要比$$$呀~~~學我老公話齋"私校咩都係$$$架啦"~
祝大家好運~

其實我都唔會比茶點費,一來唔知佢比d咩我個女食,2來我可以比一d自己認為仲有營養的食物比亞女吃,

再講多一句,各位家長如果想節省一點校服費,我見過係九龍城獅子石道有york的校服賣,可以係註冊之前看一看再決定係學校買定係在外面買,
因為一般都會買2套校服、1套運動服和毛衣的
都可以有成6折

原帖由 ck07hk 於 10-3-2 22:14 發表
係啦... 茶點真係好貴, 但係唔join 會唔會比人歧視?

我都係呀,得一間offer係手,幾多錢都要俾啦!雜費加埋校服加埋預備班成萬幾,都真係好貴,希望女女入去讀得開心啦。

原帖由 ck07hk 於 10-3-3 12:14 發表

原帖由 victoria2007 於 10-3-3 14:09 發表
其實我都唔會比茶點費,一來唔知佢比d咩我個女食,2來我可以比一d自己認為仲有營養的食物比亞女吃,

再講多一句,各位家長如果想節省一點校服費,我見過係九龍城獅子石道有york的校服賣,可以係註冊之前看一看再決定係學 ...

九龍城獅子石道..位置太約近邊度..因為唔識路

剛才問過馮小姐, 解答咗以下問題:

1. 本地班每日有 25min 英文堂 (NET), 每星期得一堂25min普通話
2. 國際班先有每日有 25min普通話
3. 國際班先有NET 班主任
4. 本地班未必喺新校上, depend on 學校分配 (即係無...)
5. 可以唔買校服, 唔join 茶點費, 淨交 $1842 雜費留住學位
6. 除咗 $660留位費 (之前交), 校服, 茶點費,  雜費都可以喺 1/7 前退費
7. 註冊時間, 日期可更改 (自已打去改), 亦可寄支票 + documnents + 2 個 回郵信封

雖然我唔會揀york (因為學費問題+考試壓力), 但我也想講少少感受, 因為我都收到信17號要去註冊.

我都係以為k1會在新校舍讀, 因為校長在講座內不停提及我地而家有新校舍......假如要我轉去york road舊校讀, 而新校留俾國際班, 之前又唔交代清楚, 我真係覺得事出突然.  另外, 我都以為本地班的班主任係 1 net + 1 local, 估唔到係兩個 local.  

國際班的收生人數, 師生比例, 粵英普的時間比重, 好多野都唔清楚, 學校真係要搞個talk交代下.

原帖由 jswailam928 於 10-3-3 12:41 發表
哈哈, 好彩有間平ga頂一頂住先, 我99都話我比咁多$就係為間新校舍, 99話最緊要老師好唔好夠唔夠細心, 新唔新校舍有咩所謂丫!!!
我都係同亞女讀隔離果間了...咁多錢真係頂唔順...留番d $$$學其他野好過啦~
入左去讀,  ...

如果比左錢有得讀新校舍, 咁都算, 因為小朋友都有所得益, 但而家的問題係, 加左學費 (由$3000 加至 $3600), 但新校舍無得俾你用.  

我明白老師的質素, 教學是否細心比校舍更為重要, 但係, 學校之前又無講清楚 :-x
‹ 上一主題|下一主題