用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York新開的國際班
樓主: fafa_yim
go

York新開的國際班

我打電話去學校問咗, 我都係waiting list呀!

我都係waiting list! 仲好, 慳返! hehe!

其實我都覺得讀主流班都唔會差得去邊, 調番轉諗, 國際班先讀60人, 反而佢主流班有三百幾人, 為了打嚮名堂, 佢點會唔理個二百幾人呢~~~ 係咪 同埋, 放心LA, YORK 本身都教咗咁多年, 英文真係唔旨係LISTENING 同SPEAKING 好好, 而係最重要小朋友既READING AND WRITING 都好好, 咁當然LA, 普通話就自己再比小朋友了, 放心la, york 本身都係想train-up小朋友考直小or 私小, 所以讀主流班都唔會差得去邊呀~

Thank you...

原帖由 shirleymatt 於 10-4-30 17:42 發表
其實我都覺得讀主流班都唔會差得去邊, 調番轉諗, 國際班先讀60人, 反而佢主流班有三百幾人, 為了打嚮名堂, 佢點會唔理個二百幾人呢~~~ 係咪 同埋, 放心LA, YORK 本身都教咗咁多年, 英文真係唔旨係LISTENING  ...

回覆 82# Jeco 的文章

回覆 82# Jeco 的文章

原帖由 Jeco 於 10-4-30 22:42 發表
好開心呀! 囝囝本來由a.m.主流班取錄左國際班p.m..經我寫左兩封求位信&打左兩次電話問學校之後...湯小姐好好人...佢話如果有人無交a.m.班留位費的話就可以幫我轉到a.m., 今日我終於收到好消息!!  唔洗煩啦!

見 ...

Jeco, congratulations ar....咁你唔洗擔心啦...
不過我地做唔成同學LU...i am in local am..

醒目開學勳章

我b都係waitiing, 一開始都爭扎左好耐應唔應該apply國際班, 宜家留在主流班, 仲唔駛煩, 求位信都慳返。

好開心呀! 囝囝本來由a.m.主流班取錄左國際班p.m..經我寫左兩封求位信&打左兩次電話問學校之後...湯小姐好好人...佢話如果有人無交a.m.班留位費的話就可以幫我轉到a.m., 今日我終於收到好消息!!  唔洗煩啦!

見 ...

真係好消息

見 ...

hi.
jeco:
  我個仔都系即將9月要去YORK讀書。

我想請問你:你幾多日寫兩封信,幾多日再打電話噶。。
同埋系不系打電話直接揾湯小姐?她系負責轉班噶事情嗎?
   thanks!

原帖由 JodisMama 於 10-4-30 23:26 發表
上次家長會問過老師話LOCAL CLASS 會在49號並非舊校舍, 有冇家長都是得到這答案?

我囡囡係本地班。

今早剛問過,K1 會在新校舍,不過之後升K2 / K3 就到時再決定。

我又問左上、下午班的問題,我囡囡收左K1係am, 佢話K2 會再編am或pm, 至於K3就一定係pm!

回覆 1# 蚊蚊PIG 的文章

eeeee....我早你2日前問過 york,佢話未知新 or 舊校舍喎!

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-5-4 17:12 發表

我囡囡係本地班。

今早剛問過,K1 會在新校舍,不過之後升K2 / K3 就到時再決定。

我又問左上、下午班的問題,我囡囡收左K1係am, 佢話K2 會再編am或pm, 至於K3就一定係pm! ...

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-5-4 17:12 發表

我囡囡係本地班。

我又問左上、下午班的問題,我囡囡收左K1係am, 佢話K2 會再編am或pm, 至於K3就一定係pm! ...

點解k2 要編過am或pm? 又以咩標準去編呢? if k3 得pm class, 咁都冇計, 但本身k2有am/pm,  why 要改呀...? 係自願定強制架, 我唔想轉喎....??

原帖由 JodisMama 於 10-5-4 23:14 發表
咁K2/K3 又要再問在那校舍上課, 會否要我們搬回約道, 再收貴D下年度新生學費? 真煩, 可否不要那麼多變, 我只想女兒安定的讀這三年. 選擇YORK, 除了英文外, 就是因為喜歡新校舍. ...

我自己覺得,因為york 想吸引我地去讀k1,所以k1 會係新校舍,至於k2/k3,學生已入讀,唔會無端端轉校,所以優先使用權在k1學生。

如果k2/k3 在舊校舍,又真係幾舊......

原帖由 babycreamy 於 10-5-5 17:13 發表

點解k2 要編過am或pm? 又以咩標準去編呢? if k3 得pm class, 咁都冇計, 但本身k2有am/pm,  why 要改呀...? 係自願定強制架, 我唔想轉喎....??

我估係強制... 我囡囡係AM, 我都唔想K2 要轉去PM (自己覺得AM 時間較易安排),至於K3要PM,我知根德園都係咁安排。如果依家講明K2要讀AM/PM,我地都仲有得考慮究竟入唔入YORK,感覺上好多野都好似到時"馬死落地行",上左車就無得轉。

K2應跟K1一樣返AM就AM架,我仔仔依家讀咁K1 PM,我之前問老師我K2想轉AM,佢叫我要寫信申請,所以我先肯定佢K2跟之前一樣