用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 62屆學校音樂節:::::準備觀賞的項目
go

62屆學校音樂節:::::準備觀賞的項目 [複製鏈接]

初步擬定之觀賞項目:-
  1) 06-Mar (Sat) Class 151--Junior Exhibitioner Award (Piano) 初賽
  2) 12-Mar (Fri) Class 151--Junior Exhibitioner Award (Piano) 決賽
  3) 13-Mar (Sat) Class 150--Tom Lee Music Scholarship (Piano) 初賽
  4) 25-Mar (Thu) Class 150--Tom Lee Music Scholarship (Piano) 決賽
  5) 27-Mar (Sat) Class  838-- Gold Medal Award (Piano) 決賽
  6) 21-Mar (Sun) Class 149-- Piano Concerto - Age 12 or under
  7) 28-Mar (Sun) Class 148-- Piano Concerto - Age 18 or under
  8) 10-Mar (Wed) Class 828-- HK Strings Scholarship for Stringed Instruments 初賽
  9) 20-Mar (Sat) Class 828-- HK Strings Scholarship for Stringed Instruments 決賽
10) 23-Mar (Tue) Class 244-- School Orchestra-Secondary School-Senior

其中HK Strings Scholarship for Stringed Instruments 初賽和School Orchestra-Secondary School-Senior(屯門)未作最後決定。

0    0    0    0
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我只係去睇囝囝比賽,乜今年唔係改左,參賽者只可帶一人,其他比賽大都唔比外人入咩?

對,如果根據今年的規例,就算我囝囝是參加其中的一場比賽,都未必可以父母一齊入內觀賽,有無人知道其他人可否入場參觀呢?

唉!唔知有幾多人會試下去欣賞過這些不關自己囝囡或學生事的決賽呢!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

原帖由 bebebe12345 於 10-3-1 14:00 發表
唉!唔知有幾多人會試下去欣賞過這些不關自己囝囡或學生事的決賽呢!

我今年如果時間許可 , 都會帶亞女去睇 !!!

上年睇咗 junior under 12 既決賽 ,
亞女好鍾意

Hi bebebe12345,

如果小朋友意向朝着音樂走, 那麼該帶往欣賞是一份很好的"心思"。但我暫未有此榮幸/機會 - 因小兒未選定他的方向呢。
我兒今晚彈121, 我真有些緊張, 及想看看"他"的實力如何。
Cheers,
FnDmum

原帖由 bebebe12345 於 10-3-1 14:00 發表

醒目開學勳章

我記得我上年睇果場係 barbie 攞冠軍 ,

唔知佢果場正確名稱係咩 ???

有獎學金同埋個獎杯好大個  

醒目開學勳章

bebebe12345

請問你提供既比賽項目 , 有冇正式時間 ???

thanks

會唔會係呢D特別比賽先有得外人去睇?
駛唔駛買飛架?

不過我囝囝只喜歡睇單簧管同管弦樂團。

原帖由 christianmom 於 10-3-1 13:56 發表
對,如果根據今年的規例,就算我囝囝是參加其中的一場比賽,都未必可以父母一齊入內觀賽,有無人知道其他人可否入場參觀呢?

如果現場還有很多空位剩, 唔俾有興趣的人進入欣賞, 未勉太過死板喇, 又不是收費的.

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-1 14:53 發表
會唔會係呢D特別比賽先有得外人去睇?
駛唔駛買飛架?

不過我囝囝只喜歡睇單簧管同管弦樂團。

應該係    
有位就可以 , 唔洗買飛 , 我上年都睇過  

但係上年字有豬豬感嘛。
今年普通比賽有位都好似唔比入。

醒目開學勳章

原帖由 rogerchiu 於 10-3-1 14:57 發表
但係上年字有豬豬感嘛。
今年普通比賽有位都好似唔比入。

一場咁多人都未必夠坐 , 所以要分兩場 ,
但特別比賽(即係獎學金果 d .....)
一場決賽得 7-8 個 , 所以有位可以睇 :loveliness:

應是小朋友和家長欣賞過這些比賽,方能比較和明白目標要達到那裏,選定方向還是留待中學吧!一級開開心心去比賽,肯定是一種無可替代的經歷,好好享受那過程最重要,走不走音樂路並不是最重要。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

Hi,洛婷
去年barbie勝出那場是JE
Junior Exhibitioner Award (Piano)
年齡限制12歲以下。

要知時間可在我最上那段內容有Class 150 or 151 or....... 單擊便會進入該項網頁,內裏便有時間。
Concerto under 12 or under 18 早午晚三埸,即日決定冠亞季軍,故無Final。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

醒目開學勳章

原帖由 bebebe12345 於 10-3-1 15:24 發表
Hi,洛婷
去年barbie勝出那場是JE
Junior Exhibitioner Award (Piano)
年齡限制12歲以下。

要知時間可在我最上那段內容有Class 150 or 151 or....... 單擊便會進入該項網頁,內裏便有時間。 ...

請問係咪初賽後先有決賽時間表 ???
我搵唔到

thanks !!!

原帖由 洛婷 於 10-3-1 15:34 發表
請問係咪初賽後先有決賽時間表 ???
我搵唔到
thanks !!!

F=Final

848FFri, 19 Mar (pm Session)Hong Kong Arts Centre (Agnes b. CINEMA!)
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

喜歡管樂和敲擊,不妨考慮

848FFri, 19 Mar (pm Session)Hong Kong Arts Centre (Agnes b. CINEMA!)
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

醒目開學勳章

原帖由 bebebe12345 於 10-3-1 15:38 發表

F=Final

848                                        F                                        Fri, 19 Mar (pm Session)                                        Hong Kong Arts Centre (Agnes b. CINEMA!)

唔該哂你
依場都應該睇到 , 亞女憑星期五放 1:00

對,我都覺得要多觀摩其他人比賽,自己才有進步。去年我都有帶囝囝去觀看 Junior ExhibitionerAward 的final,那5個入圍的APA學生的確彈得很好。但不能入圍的未必不好,所以去年要等了很久才有決賽的入圍名單。

參加這類型比賽,是對自己的琴藝有所提昇,正如我囝囝的鋼琴老師對他所言,你不能阻止你的對手有多好,因為他們大部份都來自APA,但不能因為自己得不到名次便放棄,反而是要向自己挑戰,做到自己能力的第一名。

希望對音樂有追求的小朋友和家長,若主辦單位又許可的話,都不妨去觀看。
‹ 上一主題|下一主題