用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 溜冰
樓主: do-re-me
go

溜冰 [複製鏈接]

thx

請問例如考3級的programme是否要做晒1,2,3級的動作? or只需做3級的動作? thx

醒目開學勳章

唔使,但通常會夾D 1、2級動作,例如﹕2 級ONE FOOT SPIN...但唔可以高過三級。

原帖由 do-re-me 於 10-8-20 20:59 發表
thx

請問例如考3級的programme是否要做晒1,2,3級的動作? or只需做3級的動作? thx

我個女想學溜冰, 但我發覺是很難的, 我和老公唔想比佢學團體班, 於是周圍post找小朋友一起組班學, 又組唔到, 想上私人班, 又話星期六無時段開新班

我想問下, 究竟我可以怎樣幫個女報溜冰班? 你們個小朋友當初是怎樣開始學? 有無一些方法係可以唔洗自己組班, 又唔洗咁trouble, 又可以學溜冰?

原帖由 kathylo 於 10-9-6 14:06 發表
我個女想學溜冰, 但我發覺是很難的, 我和老公唔想比佢學團體班, 於是周圍post找小朋友一起組班學, 又組唔到, 想上私人班, 又話星期六無時段開新班

我想問下, 究竟我可以怎樣幫個女報溜冰班? 你們個小朋友當初是怎樣 ...

請問有無學緊的小朋友家長可以解答我的問題?

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-9-8 12:09 發表

我囡最初係同老公同事個囡一齊學...因為大家差唔多年紀,又係一樣未學過...之後試過同佢自己0既幼稚園同學仔一齊學...宜家就同個細囡兩個人半私人班咁星期日學lor...你係邊個場學呀??如果係又一城我諗會難有期d架.. ...

我想係又一城學, 因為近屋企, 可以Sat上午學, 如果Elements / MegaBox 就要Sat 5:00pm後學啦
你是不是MegaBox學? 如果Sat晚學, 會唔會好多人, 果場好"爆"呀?
同埋, 我兩個女相差2年半, 一起學會唔會好難教?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我問過又一城, Sat 唔開私人班, 我找不到人自組半私人班, 所以去 Mega Box學.
MegaBox Sat晚學, 都唔會太多人, 我都是這個時間學.

單腳轉圈好難, 我女練左好耐都未做好, 有冇人可指點下? thx

原帖由 do-re-me 於 10-9-9 10:49 發表
我問過又一城, Sat 唔開私人班, 我找不到人自組半私人班, 所以去 Mega Box學.
MegaBox Sat晚學, 都唔會太多人, 我都是這個時間學.

單腳轉圈好難, 我女練左好耐都未做好, 有冇人可指點下? thx ...

你意思是係megabox 上半私人唔洗自己組班 or 你個女現在係megabox 上私人班? 同埋, 可唔可以講邊個時間學呀?
如果係8, 9時, 就真的唔係好多人, 因為之前我地都同大女係晚上8時後玩過一次, 真的唔係好多人

醒目開學勳章

你之前上開group,你問下d同學仔會否轉半私人班。星期六、日呢d黃金時間你想學私人or半私人班,難過登天,你唔係佢d教開既小朋友or高級學生,係唔會比你ga。好話唔好聽,我小朋友學左咁多年,都係岩岩join私人班(因為鬼佬教),我自己個主教練都比唔到好既時間我,就算比到你都係平日半夜三更,小朋友返學點可能9:30p.m.上堂呢?

其實可以話比大家知,教練比出黎既私人or半私人班,大部份都係教開ga,我之前都講過,最好問返你地學開團體班教練去湊腳會係最好。就算比你湊到腳去上半私人班,d好既教練係唔會接。希望我咁解釋可以幫到大家。

但如果未學過,最先就要上團體班囉﹗

原帖由 do-re-me 於 10-9-9 10:49 發表

單腳轉圈好難, 我女練左好耐都未做好, 有冇人可指點下? thx ...

醒目開學勳章

得閒叫囡囡在家沿地轉、排下隊又轉、無時無刻都轉,我見我囡當年係咁ga,考試合格係最少分開腳三圈、收腳三圈,記得收腳要同時收緊雙手,就會jur...jur聲去。如果踩岩位,把刀轉出黎個冰面係有圓形。總之轉得多就得﹗

我有興趣自組, 不過我想 weekday 下午, 冰場無咁多人, weekend 實在太多人.

阿女4 歲, 返上午校, 有無人有興趣?

原帖由 choleliu 於 10-9-9 16:49 發表
你之前上開group,你問下d同學仔會否轉半私人班。星期六、日呢d黃金時間你想學私人or半私人班,難過登天,你唔係佢d教開既小朋友or高級學生,係唔會比你ga。好話唔好聽,我小朋友學左咁多年,都係岩岩join私人班(因為鬼佬教),我自 ...

其實我大女係未開始學, 我地有諗過團體班, 但只有weekend 晚上, 時間唔啱, Sat 又無團體班, 只有半私人班, 如果我組到班就唔洗咁煩

我女係megabox 上私人班, 學7pm. 我地通常5-8練習.通常星期四晚上會有些日本女仔好勁, 得閒黎欣賞下.

又一城真係好多人, 而且佢唔憂做, 大把學生, 一定唔會"就"人時間.
不過又因為又一城好多學生, 所以某D場的好coach都會過又一城, 操多d比賽同考試.

在又一城學/練習, 都係最好在weekday晚, 因為weekends 實在好多人呀, 大人細路識唔識溜的都有, 跟本練唔到野, 一個program要幾大地方呀, 又唔比起腳轉圈喎, 因為真係危險, 一唔小心"西"左落小朋友個頭就大件事了.

我個女練one-foot spin 都練左好耐都摸唔到個hill門, 間唔中撞手神都有一兩次可以轉到有速度感, 不過多數都係慢, 老師話要自己搵到"集中點"果度力, 手同腳一收就得.

原帖由 ming2 於 10-9-8 12:09 發表

我囡最初係同老公同事個囡一齊學...因為大家差唔多年紀,又係一樣未學過...之後試過同佢自己0既幼稚園同學仔一齊學...宜家就同個細囡兩個人半私人班咁星期日學lor...你係邊個場學呀??如果係又一城我諗會難有期d架.. ...

Please check your pm
‹ 上一主題|下一主題