用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 溜冰
樓主: do-re-me
go

溜冰 [複製鏈接]

原帖由 MaggieHei 於 10-8-15 22:40 發表
請問你地考試是否由教練提出 ?

我個囡學左成年了, 轉左一個教練. 因為佢唔做了.

不過, 冇教練同我地講有試可以考

教練話可以升級時會叫你考. 我諗住唔洗年年考, 但個個都用好懷疑的眼神問我點解唔考, 連教練都覺得奇怪. 其實考試有什麼好處? 請分享下. thx

請問初學溜冰是否一對一較為適合?

我都唔知考試有咩好處. 不過在此 bk 見家長在討論什麼考試便覺得奇怪點解冇人同我提過

原帖由 do-re-me 於 10-8-15 23:20 發表

教練話可以升級時會叫你考. 我諗住唔洗年年考, 但個個都用好懷疑的眼神問我點解唔考, 連教練都覺得奇怪. 其實考試有什麼好處? 請分享下. thx

ABC Pathways School in Kowloon Tong - Pls choose teacher carefully!

My son is 3 years old and studied in ABC Pathways School on every Saturaday for 2 months.  His teacher is Ms ESTHER.

The teaching content plan is good in that school.  It's systemic with good management school.  

However, under my observation, I found that the teacher Ms ESTHER is rude and impatient to children.  Her attitude and teaching skill induce my son refuse to go to school.  She stopped my son's behaviour without any explanation.  It made him confused and loss of confidence.  She made my son hate the school.

The extracircular activities should make children happy and fun.  My son likes English so much.  However, after taught by Ms Esther, my son hates ABC Pathways School with scared.  

I would like to write here to remind other parents to choose teacher carefully!  Waste time and money is not so important.  Most important is the children's psychologically development.

醒目開學勳章

我得facebook link ja,岩岩去完杭洲個比賽。每年十一月香港都有比賽,一級以上,到時可以問下教練。

http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=1402293012628

http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=1402251891600

http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=1402277692245

原帖由 do-re-me 於 10-8-15 19:51 發表

請問邊個網站有溜冰衫賣? 你囡囡有比賽過? 好叻啊! 可唔可以post條片比我欣賞下? thx

醒目開學勳章

每升一級就會有唔同既動作(最高freestyle 10),即係你每考一級所考既動作都唔同,証明你小朋友又叻左喇。試係一定要考,你小朋友ok時,教練自然會同佢排program考試,亦未必年年考既。

原帖由 MaggieHei 於 10-8-16 11:00 發表
我都唔知考試有咩好處. 不過在此 bk 見家長在討論什麼考試便覺得奇怪點解冇人同我提過

醒目開學勳章

團體班會好d,會無咁悶。
原帖由 CHIULHJ 於 10-8-16 10:00 發表
請問初學溜冰是否一對一較為適合?

請問可以pm我,你小朋友跟那個教練?
Thanks.

原帖由 choleliu 於 10-8-17 17:05 發表
團體班會好d,會無咁悶。

原帖由 choleliu 於 10-8-17 17:04 發表
每升一級就會有唔同既動作(最高freestyle 10),即係你每考一級所考既動作都唔同,証明你小朋友又叻左喇。試係一定要考,你小朋友ok時,教練自然會同佢排program考試,亦未必年年考既。

...

但學完一級動作唔考直接教二級動作得唔得? 那我將來想考二級是否一定要有一級証書先可報名? 或有邊一級一定要有某些資格先可報名? thx

原帖由 choleliu 於 10-8-17 16:59 發表
我得facebook link ja,岩岩去完杭洲個比賽。每年十一月香港都有比賽,一級以上,到時可以問下教練。

http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=1402293012628

http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=14022 ...

恭喜你囡囡取得好成績, 預祝你們11月可以攞第一. 你囡囡幾歲幾級? 另外, 我想買一對二手溜冰鞋, 你有沒有出售? thx

hi!我新加入㗎,多多指教!
我仔仔3歲,啱啱晌Mega Box上完暑期班,我見佢玩得幾好,想比佢繼續學呀。不過而家諗緊比佢上團體班,半私人班定私人班好,我仔仔比較心散,驚上團體班佢游魂,但係上私人班又驚佢嫌悶,其實想佢上半私人班,但係又揾唔到partner,好煩!你地可唔可以比d建議我呀?
另外,可唔可以pm我 Mega box 邊個 coach 好呀,thanks!!

醒目開學勳章

好多時教練會跳級黎教,如你小朋友係一級(FS1),好多時會教下二級動作(FS2),等佢落堂練下﹗要每級每級咁考,一級唔可以跳去考三級,每級都有証書比返你(ISI証書,國際性,你上網會SEARCH到你小朋友姓名)。正常黎講每年考一級左右啦,咁梗係要睇下小朋友有無練習啦。每一級都有指定動作,你可以睇返教練比你果張証書,背面有寫晒出黎每一級既動作,所以每升一級等於你小朋友又叻左喇﹗記得要考試呀,考得試你即係又比左好多

原帖由 do-re-me 於 10-8-17 23:53 發表

但學完一級動作唔考直接教二級動作得唔得? 那我將來想考二級是否一定要有一級証書先可報名? 或有邊一級一定要有某些資格先可報名? thx

醒目開學勳章

多謝晒,我囡囡11歲喇﹗溜冰鞋我要留比我妹個仔仔,你不如問下教練,佢地有計仔幫你搵到二手鞋,有D仲好新ga,問下佢地啦。

原帖由 do-re-me 於 10-8-18 00:12 發表

恭喜你囡囡取得好成績, 預祝你們11月可以攞第一. 你囡囡幾歲幾級? 另外, 我想買一對二手溜冰鞋, 你有沒有出售? thx

醒目開學勳章

你不如問返教你仔仔個教練,你話想佢學半私人班,等佢同你group啦,佢快好多ga,又或者咁岩你仔仔學完暑期班有d同學仔,又好似你咁諗想學半私人呢?佢地大把貨在手,實同你拆掂佢ga﹗MEGA咩教練好我就幫唔到你,因為我囡囡在又一城同太古城學,睇下有無其他媽咪幫到你啦。

原帖由 dogdogling 於 10-8-18 15:18 發表
hi!我新加入㗎,多多指教!
我仔仔3歲,啱啱晌Mega Box上完暑期班,我見佢玩得幾好,想比佢繼續學呀。不過而家諗緊比佢上團體班,半私人班定私人班好,我仔仔比較心散,驚上團體班佢游魂,但係上私人班又驚佢嫌悶,其實想佢上半私人班,但係 ...

原帖由 choleliu 於 10-8-18 16:18 發表
好多時教練會跳級黎教,如你小朋友係一級(FS1),好多時會教下二級動作(FS2),等佢落堂練下﹗要每級每級咁考,一級唔可以跳去考三級,每級都有証書比返你(ISI証書,國際性,你上網會SEARCH到你小朋友姓名)。正常黎講每年考一級左右啦, ...

要逐級考?! 就算有天份的學生都唔可以跳級, 要逐年考?! 考琴都可以跳級!

原本我諗全學完3級先考3級, 1-2級都唔考, 因為我女好細膽.

原帖由 choleliu 於 10-8-18 16:18 發表
好多時教練會跳級黎教,如你小朋友係一級(FS1),好多時會教下二級動作(FS2),等佢落堂練下﹗要每級每級咁考,一級唔可以跳去考三級,每級都有証書比返你(ISI証書,國際性,你上網會SEARCH到你小朋友姓名)。正常黎講每年考一級左右啦, ...

有好多動作係要早d教, 因為要練得好要好耐.
例如, 我個女以前在未考FS1果時, 老師已經要佢學"拉刀", (考FS1係唔洗"拉刀"的), 咁練到FS2的時間, 就一拉就得, 唔洗比一個動作阻住進度.
單腳轉又係, FS1係2-foot spin, FS2先考單腳轉的, 但FS1果時, 老師就要佢試0下試0下ling起一隻腳, 咁依家FS2就可以轉到fafa聲.

考試方面, 唔一定要級級考, 視乎家長取向.
我識得有個"師姐", 考左FS1, 一直都冇考, 但佢已經學晒做到所有FS5的水平.  
不過如果要去比賽, 就一定要考試, 有D比賽冇幾幾級的CERT, 唔比報名的.

醒目開學勳章

無ga,每級都會有唔同考試既program,唔同既動作。學學下就唔會細膽,見到d哥哥姐姐咁叻。

原帖由 do-re-me 於 10-8-19 19:12 發表

要逐級考?! 就算有天份的學生都唔可以跳級, 要逐年考?! 考琴都可以跳級!

原本我諗全學完3級先考3級, 1-2級都唔考, 因為我女好細膽.

醒目開學勳章

係呀,除非唔比賽,跟本你比賽時都要考返晒之前你要考既級數,何必呢?我估呢個case真係好少,教練都要個小朋友考﹗

原帖由 小豆媽 於 10-8-19 19:54 發表

有好多動作係要早d教, 因為要練得好要好耐.
例如, 我個女以前在未考FS1果時, 老師已經要佢學"拉刀", (考FS1係唔洗"拉刀"的), 咁練到FS2的時間, 就一拉就得, 唔洗比一個動作阻住進度.
單腳轉又係, FS1係2-foot spin, ...

thx, 請問'拉刀'是什麼? thx

醒目開學勳章

拉刀係其中一個動作,將其中一隻腳向後拉到頭頂,叫biellman。

條link可以睇到每級要做既動作。
http://oopsforum.cool5forum.com/forum-f51/topic-t32.htm
‹ 上一主題|下一主題