用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 溜冰
樓主: do-re-me
go

溜冰

誠徵一個freestyle 1 partner同我女一齊學溜冰(我女6歲), mega box sat 6pm.
pls pm me, thx.

原帖由 chityumama 於 10-7-13 17:39 發表
又short BK
okok, 明白的. thank you. 等你pm

我還考慮緊報團體班還是私人教授, 一個人學怕她悶,多幾個人一齊玩好似會好d,落堂有朋友仔一齊溜吓又好似令她有興趣d...

...

你地打算在那裡學? 其實找不到partner都唔緊要, 如果你女和我女差唔多時間上堂, 佢地上堂前同落堂後都可以一齊玩, 一齊練, 唔會咁悶.

3-5歲又好似相差遠咗少少,係咪唔會同一group上堂?

不過半私人好難搵到差不多年紀和程度的... 我要得閒落去望吓,揀吓教練和時間先. 有決定再上嚟,睇吓夾唔夾啱時間和你囡囡一齊玩   Thank you.

原帖由 do-re-me 於 10-7-13 17:52 發表

團體班多數3-5歲, 我怕你囡囡唔鍾意. 找一個partner學半私人班最好. 差唔多錢.

sorry, del

請問我囡4.5 years old適合學嗎? 是不是要自己買護膝+手套給她上堂穿?
[

原帖由 Win0501 於 10-7-23 17:32 發表
請問我囡4.5 years old適合學嗎? 是不是要自己買護膝+手套給她上堂穿?

適合, 是

醒目開學勳章

請問megabox定太古城學好d呀. 小朋友3歲. 打算開始比佢去玩呀.

我地住油塘,2邊都算近.

我都想比阿女學, 你哋同小朋友學左幾耐先買鞋比佢哋? 約幾錢?

我亦pm 左你哋問各位嘅教練資料, 希望如有好教練, 都可以pm 我, 我想聽多d意見先比阿女學, 真係唔想轉教練浪費時間....many many thanks!!

醒目開學勳章

我想請問學溜冰駛唔駛好似學芭蕾舞咁去到某個grade一定要一個星期上2堂或以上架? 如果會, 咁係邊個grade?

醒目開學勳章

點解要換教練?

原帖由 do-re-me 於 10-7-13 02:23 發表

嘩!原來咁難!
今日剛剛換了教練, 睇下會唔會好D.

醒目開學勳章

唔止係舊學生,仲要係上group,因為搵得多錢d﹗就算有時間出黎﹐好多時都係比d有'米'd既學生ga,好鬼現實。

原帖由 do-re-me 於 10-7-13 16:56 發表
sorry, pm唔倒你. 我女在mega box學, 好教練通常已比舊學生'bar'住左d熱門時間, 例如星期五, 六, 日.所以好頭痛. 我唔想公開講邊個好, 因為人夾人緣, 要睇下適唔適合. 我PM倒你再話你知. ...

醒目開學勳章

講真,3歲真係要放多少少金錢同時間囉,因為3歲好多時未領略得到教練講乜,所以我見教練教d三、四歲小朋友,好快就玩完一班,原本有7、8個,上上下唔見一半。

原帖由 seavl 於 10-7-26 10:52 發表
請問megabox定太古城學好d呀. 小朋友3歲. 打算開始比佢去玩呀.

我地住油塘,2邊都算近.

醒目開學勳章

你覺得囡囡鐘意學時,你未買比佢,初學鞋6、7百就有一對新,到時學到freestyle,問下教練有無二手,小朋友對腳大得快,好多家長都會問教練。freestyle新鞋約三千左右(因為無二手,所以我自己買左對),升到五級又要換過一對,約五千左右(問我朋友)。

原帖由 alljodesign 於 10-7-29 03:31 發表
我都想比阿女學, 你哋同小朋友學左幾耐先買鞋比佢哋? 約幾錢?

我亦pm 左你哋問各位嘅教練資料, 希望如有好教練, 都可以pm 我, 我想聽多d意見先比阿女學, 真係唔想轉教練浪費時間....many many thanks!! ...

醒目開學勳章

咁就梗係最好啦,初初一星期一堂,學學下就會上多堂,呢個玩意同其它運動一樣,邊個練得多、接觸冰面越多就會升呢升得快。不過五級後好難講,有個空中跳躍動作就會click住好多小朋友。

原帖由 panala 於 10-7-29 10:48 發表
我想請問學溜冰駛唔駛好似學芭蕾舞咁去到某個grade一定要一個星期上2堂或以上架? 如果會, 咁係邊個grade?

醒目開學勳章

唔該晒, 即係其實冇話到咗邊個grade就要一定一個星期上2堂或以上, 純粹係自己覺得有冇需要, 對嗎?

原帖由 choleliu 於 10-7-29 17:09 發表
咁就梗係最好啦,初初一星期一堂,學學下就會上多堂,呢個玩意同其它運動一樣,邊個練得多、接觸冰面越多就會升呢升得快。不過五級後好難講,有個空中跳躍動作就會click住好多小朋友。

...

醒目開學勳章

無錯,金錢=時間=小朋友進步﹗

你想佢叻D,練多D就得。

原帖由 panala 於 10-7-30 10:54 發表
唔該晒, 即係其實冇話到咗邊個grade就要一定一個星期上2堂或以上, 純粹係自己覺得有冇需要, 對嗎?

新鞋三千左右, 好貴呀!   是什麼牌子? 在那裡買?

仲有, 你地在那兒買溜冰衫?

我女換左教練有進步, 積極左. FS2,  升呢(yeah!)
E個係第三個教練了. 教得唔錯, 希望唔會日子長左就同我女一齊hea.

醒目開學勳章

我都無留意咩牌子,但教練會買對岩我小朋友用,當初我都諗住問教練有無二手鞋,不過無。三千蚊差唔多,二手新淨d都要千幾蚊。衫可以上網訂或溜冰場有得賣。比賽就會搵教練個做衫ee。我都好希望囡囡做好d動作,快d升呢,呵呵~~~

原帖由 do-re-me 於 10-8-13 04:08 發表
新鞋三千左右, 好貴呀!   是什麼牌子? 在那裡買?

仲有, 你地在那兒買溜冰衫?

我女換左教練有進步, 積極左. FS2,  升呢(yeah!)
E個係第三個教練了. 教得唔錯, 希望唔會日子長左就同我女一齊hea. ...

原帖由 choleliu 於 10-8-14 20:18 發表
我都無留意咩牌子,但教練會買對岩我小朋友用,當初我都諗住問教練有無二手鞋,不過無。三千蚊差唔多,二手新淨d都要千幾蚊。衫可以上網訂或溜冰場有得賣。比賽就會搵教練個做衫ee。我都好希望囡囡做好d動作,快d升呢,呵呵~~~

...

請問邊個網站有溜冰衫賣? 你囡囡有比賽過? 好叻啊! 可唔可以post條片比我欣賞下? thx

請問你地考試是否由教練提出 ?

我個囡學左成年了, 轉左一個教練. 因為佢唔做了.

不過, 冇教練同我地講有試可以考