用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 溜冰
樓主: do-re-me
go

溜冰 [複製鏈接]

原帖由 choleliu 於 10-6-2 11:01 發表
點解放棄呀?我囡不知幾想升呢﹗最初果三年(我覺得好蠢,basic果8級都未學完),比個miss拖晒d時間,都唔知教乜?我轉左個教練後,呢兩年半去到FS2,我今年年頭考FS2,11月比賽前就會升FS3。不過一星期一堂真係少D,比多少少時間佢啦,你都 ...

原來我有同路人 !
某程度上, 我大女(6歲半)頭2年跟左一個幾dum學生的miss, 浪費/玩左 2年時間.
上年暑期轉轉轉, 轉左2次場同老師, 現左是學完FS1, 正在FS2.
老師.........對小朋友的進度好重要.
不過, 一個dum人的miss, 又令我個女有一個好大的優點--> footwork好有力, 因為堂堂在冰場兜兜兜兜左2年圈

回覆 1# WanWah 的文章

醒目開學勳章

dum時間真晒時間、晒錢﹗我嬲左好多年喇﹗

原帖由 小豆媽 於 10-6-21 23:30 發表

原來我有同路人 !
某程度上, 我大女(6歲半)頭2年跟左一個幾dum學生的miss, 浪費/玩左 2年時間.
上年暑期轉轉轉, 轉左2次場同老師, 現左是學完FS1, 正在FS2.
不過, 一個dum人的m ...

醒目開學勳章

我知道element有三個十級教練﹗

原帖由 yvonne.wong 於 10-6-22 19:01 發表
我兩個小朋友都是十鈒教練, 香港不是太多十級教練, element最多

回覆 1# choleliu 的文章

想問問叫乜名,收費點計?  thanks.

原帖由 choleliu 於 10-6-23 11:44 發表

one of them came from Festival Walk, is it right?  

原帖由 choleliu 於 10-6-23 11:44 發表

我覺得小朋友初學, TOT1 - Alpha, 係唔係10級教練唔重要, 最緊要係佢有教練資格而又可以引起小朋友學習的興趣.  
由FS2開始就真係要一個勁D教練了.

醒目開學勳章

太古而家好似無十級教練喇﹗

上佢地溜冰學校網,有晒收費價錢﹗

原帖由 陳家大少奶 於 10-6-25 22:41 發表

想問問太古城果個叫乜名,收費點計架?我想出年比囡囡學呀。

醒目開學勳章

無錯,做左head coach.

原帖由 Sincelia 於 10-6-26 11:41 發表
one of them came from Festival Walk, is it right?  

原帖由 小豆媽 於 10-6-21 23:30 發表

原來我有同路人 !
不過, 一個dum人的m ...

小豆媽,
我係Sugar媽咪, 都係2003年10月份的媽咪, 記得我嗎? 你女由幾歲學? 我女學左2年, 但現在只係freestyle 1的初至中段.我唔要求佢考試或比賽, 當初只係覺得動作很優美, 所以比佢學. 但好似越學越慢(佢已經有練). 加上一直未找到partner, 佢開始覺得好悶. 唔通咁快要放棄? 點算好? 可否講下你轉教練的過程? 而你們話3年有8個grade, 是什麼來的?我對Sugar的目標是學到轉圈時腰向後彎那個動作就心滿意足了, 是否很難? thx

醒目開學勳章

你講呢個動作我無記錯係6級.

原帖由 do-re-me 於 10-7-8 23:43 發表

小豆媽,
我係Sugar媽咪, 都係2003年10月份的媽咪, 記得我嗎? 你女由幾歲學? 我女學左2年, 但現在只係freestyle 1的初至中段.我唔要求佢考試或比賽, 當初只係覺得動作很優美, 所以比佢學. 但好似越學越慢(佢已經有 ...

原帖由 choleliu 於 10-7-12 15:13 發表
你講呢個動作我無記錯係6級.

嘩!原來咁難!
今日剛剛換了教練, 睇下會唔會好D.

Agree with you!

But, 請問邊個level算係 "勁D教練"的教練,適合教FS 2以上? 係咪一定要搵十級? HK無乜幾多個十級喎   

原帖由 小豆媽 於 10-6-26 22:30 發表

我覺得小朋友初學, TOT1 - Alpha, 係唔係10級教練唔重要, 最緊要係佢有教練資格而又可以引起小朋友學習的興趣.  
由FS2開始就真係要一個勁D教練了.

請問你小朋友在那裏學,可推介一下邊位教練較好? 我也想幫阿女報學溜冰. 她7歲未學過,但可以自行踏步不用扶.

原帖由 do-re-me 於 10-7-13 02:23 發表

嘩!原來咁難!
今日剛剛換了教練, 睇下會唔會好D.

sorry, pm唔倒你. 我女在mega box學, 好教練通常已比舊學生'bar'住左d熱門時間, 例如星期五, 六, 日.所以好頭痛. 我唔想公開講邊個好, 因為人夾人緣, 要睇下適唔適合. 我PM倒你再話你知.

又short BK
okok, 明白的. thank you. 等你pm

我還考慮緊報團體班還是私人教授, 一個人學怕她悶,多幾個人一齊玩好似會好d,落堂有朋友仔一齊溜吓又好似令她有興趣d...

原帖由 do-re-me 於 10-7-13 16:56 發表
sorry, pm唔倒你. 我女在mega box學, 好教練通常已比舊學生'bar'住左d熱門時間, 例如星期五, 六, 日.所以好頭痛. 我唔想公開講邊個好, 因為人夾人緣, 要睇下適唔適合. 我PM倒你再話你知. ...

原帖由 chityumama 於 10-7-13 17:39 發表
又short BK
okok, 明白的. thank you. 等你pm

我還考慮緊報團體班還是私人教授, 一個人學怕她悶,多幾個人一齊玩好似會好d,落堂有朋友仔一齊溜吓又好似令她有興趣d...

...

團體班多數3-5歲, 我怕你囡囡唔鍾意. 找一個partner學半私人班最好. 差唔多錢.

‹ 上一主題|下一主題