用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想開始介片....但...
go

想開始介片....但...

阿仔 keep住要 training/playgroup,你地同bb介時,係咪要 keep 住系屋企一個hr 的佢一次去 toilet 的?出左街咪又 train 唔到?

究竟男仔 vv 係企系度定坐 ka??

男仔當然耍教佢企係度vv啦, 如果未夠高就企上chair度先vv, 一個hr去一次都ok啦, 但也要視乎飲了多少水

原帖由 nokia6300 於 10-2-24 23:49 發表
阿仔 keep住要 training/playgroup,你地同bb介時,係咪要 keep 住系屋企一個hr 的佢一次去 toilet 的?出左街咪又 train 唔到?

究竟男仔 vv 係企系度定坐 ka??

唔該曬!

我個仔...始終唔肯比指示我地佢要開大,開細.
曾經試過要開大就拖我地入廁所, 而家直頭冇表示, 要我地定時or留意佢有冇動靜.
想小便就按啫啫, 見佢定格"烏"低就開大.
好困擾, 唔知有冇高手過幾招比我.
我想C

回覆 4# owl_2046 的文章

仔仔幾大?

我仔之前都仲肯坐toilet,隔左一個 winter 冇 train,而家唔肯坐....

由頭開始......

之前睇d post 系 keep 住一個約鍾去一次,當然 bingo 就要大讚,唔得就系咁同佢講有 vv要叫mama去toilet,如果真係衰左,又唔好系咁話佢,又同佢去一次toilet話比佢知 vv系要去呢度,唔可以周圍呵

我未去到呢個位,希望你好快 train到,加油!

http://140.127.81.13/a_wctrain.pdf

有興趣可以參考下

點解唔用POTTY試下先.......放在佢平時玩既地方.等佢坐時可以玩下玩具,初初都要坐幾分鐘,要佢坐定唔走真係要用玩具吸引佢.

回覆 8# pollybell 的文章

buy i want to ask.....

if using potty to train him....do i need to train him again do this in toilet ??

囡囡歲半時都唔肯坐potty,到22months先坐有扶手既potty環放在廁盤上;不過train咗半年都係間中才示意VVPooPoo就一定坐廁盤。按水掣好難免,但廁紙就要放在較遠的貯物架上,但佢又愛攪地拖同咬手指囉。男仔係咪易教啲呀?

我個仔4歲喇,日間仲要提佢去廁所,夜晚仲要用pull up呀﹗佢以前1星期都有2日唔濕,依家晚晚濕,好困擾呀﹗

有冇人可以幫手呀?

[有無試下睡前兩小時唔好飲食.quote]原帖由 annaanna 於 10-3-19 14:32 發表
我個仔4歲喇,日間仲要提佢去廁所,夜晚仲要用pull up呀﹗佢以前1星期都有2日唔濕,依家晚晚濕,好困擾呀﹗

有冇人可以幫手呀? [/quote]

都要睇小朋友....未必因訓前食奶飲水事

朋友個女,而家2歲3,好耐之前已經train佢起身vv,個時條diaper仲會濕,但當初只係抱住心態起身去vv既習慣,未系介的,而家剛好全日介曬,用了一星期only去train,系咁同佢去toilet,叫佢急急同媽媽講,攪掂左,問返佢mami先知,原來佢早上條diaper冇濕好耐好耐la....

我姨生仔,快5歲,間中仲尿濕床單(2-3 times per week),激死我妹,但daytime 當然 ok喇,咁細妹就before sleep時咩都唔比佢食同飲,叫佢vv要起身,點知而家唔尿濕床單喇,不過係晚晚要去2-3次toilet

大家努力!

我呀囡反而同你地的小朋友唔同. 佢歲多d時如果要柯夜尿會咸. 咸到我地同佢柯至停.  差不多兩歲就冇柯夜尿, 連片到冇濕, 訓醒至柯.  

但係日間就未完成介倒, 因為佢gobal delay, 成3歲都未識行, 講野又講得唔係好清楚.  如果係學校, 好多時到冇賴尿, 因為學校有toilet training, 會定時同佢去,如果係屋企, 我地都有同佢train , 所以好多時到冇賴.  問題是如果出街, 我地問佢有冇尿尿, 佢有時答"要柯尿",  但去到公厠, 都未同佢除褲, 佢又話"冇冇" 唔肯柯, 最後好多時到懚唔住賴落片片, 夠竟點至可以train 倒佢可以在公厠去.  同埋宜家冇賴, 係因為我地定時同佢柯同問佢, 點至可以要佢自己主動話要去呢?

而去大大,通常差不多食完就比佢坐potty, 10次有9次都會有收獲~ 除了肚子唔舒服 (賴d爛便便外) , 佢已經好幾個月冇賴過了~