用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴 維修保養問題 ??
go

鋼琴 維修保養問題 ?? [複製鏈接]

請教 鋼琴 維修保養問題 ??

我個鋼琴(二手)內有塊鐵生咗銹..??
"塊鐵"好似係控制 中間個pedal, 如果我自己用 WD40 抹吓得唔得呢???
是否一定要叫人維修??

thanks.
   0    0    0    0

原帖由 mmak 於 10-2-24 22:00 發表
請教 鋼琴 維修保養問題 ??

我個鋼琴(二手)內有塊鐵生咗銹..??
"塊鐵"好似係控制 中間個pedal, 如果我自己用 WD40 抹吓得唔得呢???
是否一定要叫人維修??

thanks. ...

hi mmak,
我覺得唔洗'side'錢維修, 因為中間個pedal只係控制塊絨布蓋住d hammer令它們細聲d. 你囡囡都唔會半夜三更練琴, 所以其實好少用. 叫人維修會好貴, tom lee 只是上門睇都收$400, 我相信師傅都會話不如加錢買過部新的. (我都試過, 最後都無整)
最近好潮濕, 記得開暖管.  
Sugar彈得好差, 激死我.

do-re-me,

Thanks.

這是我第一部琴, 所以咩都唔識呀, 我搵tune 琴師父買2手的, 所以信晒佢, 佢都無同我講有生銹問題?? ..
係我check 暖管, 暖唔暖時先睇到咋....

我囡都係彈得好差架, 所以學咗1年幾就轉咗, 依家只係俾佢上tom lee D 音樂班咋, 咩都有得學少少... 唱歌, 彈琴, 樂理, 合奏, 作曲, 樂器認識...etc

好過無啦, 又唔想佢學學吓琴停咗... 依家好似吊鹽水咁

原帖由 do-re-me 於 10-2-25 01:16 發表

hi mmak,
我覺得唔洗'side'錢維修, 因為中間個pedal只係控制塊絨布蓋住d hammer令它們細聲d. 你囡囡都唔會半夜三更練琴, 所以其實好少用. 叫人維修會好貴, tom lee 只是上門睇都收$400, 我相信師傅都會話不如加錢買過部新的. (我都試過, 最後都無整)
最近好潮濕, 記得開暖管.  
Sugar彈得好差, 激死我.

mmak,
你咁快就買琴比Zoe, 你好錫佢啊. 我屋企部琴係我自己的, 未生Sugar已經有. 原來校車放學Zoe坐 Sugar隔離

do-re-me,

係吖, 佢地放學同車架, 仲一齊坐tim...

都唔算錫佢架... 我都錫住D錢架 ... 部2手琴都係幾千蚊, 租琴1年 最少都 $1500-$3500, 其實計落有so, 只係怕搬屋時麻煩啫...
因為家裏無琴, 我以前差不多隔天要帶佢去琴行租琴練習, 好忙好忙... 大家都無晒時間...
所以佢學咗半年左右, 我就決定買2手琴囉... 其實佢由開始到依家都好鐘意彈琴, 但佢無咩耐性又坐唔定, 仲好抗拒重複練相同的樂曲, 老師都教到好勞氣.... 進度停滯不前...

原帖由 do-re-me 於 10-2-25 23:08 發表
mmak,
你咁快就買琴比Zoe, 你好錫佢啊. 我屋企部琴係我自己的, 未生Sugar已經有. 原來校車放學Zoe坐 Sugar隔離
‹ 上一主題|下一主題